На Черкащині проживає понад 1 600 почесних донорів крові

На Черкащині проживає понад 1 600 почесних донорів крові

Щороку понад 15 тисяч кровоздач приймає Черкаська станція переливання крові. Лікарі говорять, що останнім часом значно збільшилась кількість молодих людей, які приходять здавати кров цілими групами в контексті проведення певних акцій. Інформує власний кореспондент «Нової Доби».

– Загалом робота по відзначенню почесних донорів розпочалася у 2002-му році, адже років 10 після зникнення Радянського Союзу цими питаннями не займалися. Нині маємо понад 1 600 почесних донорів в області (почесним донором вважається той, хто понад 40 разів здавав кров з розрахунку 450 мілілітрів), – зауважує в.о. головного лікаря КЗ «ЧОСПК ЧОР» комунального закладу Черкаська обласна станція переливання крові Черкаської обласної ради Тетяна Нестерова. – Звісно, існують певні «сплески» донорської активності. Такі, зокрема, були під час трагічних подій Майдану та АТО. Радує, що останнім часом приходить багато молоді, зокрема студентів і кількість безоплатних донорів збільшується, адже донор, який не бере коштів за здану кров, робить це свідомо. Така людина не буде приховувати якісь хвороби чи протипоказання.

На Черкащині проживає понад 1 600 почесних донорів крові

Кому найбільше потрібна кров?
«Клієнтами» Черкаської станції переливання крові є лікувальні заклади обласного центру. Найбільше життєвоважливого продукту «споживає» онкогематологічне відділення онкодиспансеру.
– Усі ми – це одна мережа. Ми отримуємо один від одного «зведення» про потреби та наявні запаси крові і «ділимося», якщо така необхідність виникає. Звісно, є у нас і донорська база, тож якщо певної групи (скажімо рідкісної четвертої) немає в наявності, то ми «викликаємо» донорів і просимо їх допомогти.
Перед здачею крові донор проходить процедуру перевірки стану гемоглобіну в крові, а також визначення групи і резус-фактора (якщо здає кров уперше). Опісля кров перевіряється тест-системами за чотирма інфекційними маркерами: на наявінсть ВІЛ, гепатитів В і С та сифілісу. Уже перевірена кров у залежності від гемоконсерванту може зберігатися до 35 днів.

Яка ціна мілілітра життя?
Усі донори поділяються на дві великі групи – ті, хто здає кров безкоштовно, і ті, хто робить це за гроші. У всьому світі нині панує тенденція безоплатної здачі крові. Такий шлях допомоги тим, хто потребує переливання, задекларований уже в 69 країнах світу. В Україні ж поки-що здача крові є заробітком для більшості донорів. Як свідчить статистика, людей, що здають кров за гроші, близько 60% від загальної кількості донорів.
– Всесвітній день донора крові, який відзначається 14 червня ось уже 10 років, це можливість не лише ще раз подякувати мільйонам людей, які рятують життя і зберігають здоров’я інших людей, здаючи свою кров. Це ще й привід популяризувати безоплатне донорство як суспільно важливий тренд, – зауважила Тетяна Нестерова.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x