Жашківщину планують поділити на 5 громад

Жашківщину планують поділити на 5 громад

16 червня 2015 року у актовій залі районної ради обговорено питання підготовки перспективного плану формування територіальних громад району. У ході зустрічі взяли участь: перший заступник голови РДА Юрій Барабаш, керівник апарату РДА Антоніна Врочинська, заступник голови районної ради Катерина Ковтун, міський та сільські голови, начальники структурних підрозділів РДА, депутати всіх рівнів, керівники підприємств району, установ та організацій району, радники голови Жашківської РДА, засоби масової інформації. Також у ході робочої зустрічі прийняли участь: заступник голови Черкаської облдержадміністрації Юрій Сас та директор Департаменту фінансів Черкаської облдержадміністрації Наталія Кравченко.

Перший заступник голови РДА Юрій Барабаш поінформував присутніх про проект перспективного плану формування моделі об’єднання спроможних територіальних громад району, зазначивши, що децентралізація влади і реформа самоврядування має визначне значення для подальшого перебігу всіх реформ. Адже якщо не побудуємо якісне місцеве самоврядування, нову модель управління, жодної іншої реформи в країні зроблено не буде. Для реалізації реформи управління треба передати територіальним громадам повноваження, фінансування та забезпечити контроль на всіх рівнях. Процес децентралізації влади активно впроваджується по всій території України. Одним із його напрямків є адміністративно-територіальна реформа. Підписаний Президентом Петром Порошенком Закон України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» від 5 лютого 2015 року № 157-VIII, надає можливість громадам об’єднуватися, а це в свою чергу, відкриває можливість отримувати додаткове фінансування коштів від держави та самостійне їх використання. Далі Юрій Володимирович ознайомив присутніх із варіантами моделей об\’єднання спроможних територіальних громад району з демонстрацією фінансових розрахунків щодо доходів та видатків по кожній громаді. Один із запропонованих варіантів передбачав створення п’яти громад.

З пропозиціями висловили своє бачення щодо перспектив впровадження в Україні реформи, направленої на децентралізацію влади та добровільного об’єднання громад, начальник фінансового управління РДА Галина Загребельна, сільські голови села Сорокотяга Таїсія Вікторук та села Бузівка Іван Завертаний, найбільше наголошувалось на передчасностіпроведення об’єднання, на недосконалості закону та про непідготовленість законодавчих актів, які будуть чітко визначати переваги після об’єднання.

В обговоренні взяли участь депутати всіх рівнів, міський та сільські голови, керівники установ та організацій, громадськість.

Представникам з області задавали питання, в рамках обговорення моделі об’єднання спроможних територіальних громад району.

Підсумовуючи нараду Юрій Барабаш зазначив, що реформування є необхідним процесом, але воно має здійснюватися із врахуванням думки всіх громадян та в інтересах жителів кожного населеного пункту Жашківського району.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x