У Черкасах обговорювали зміни до законодавства про місцеві вибори

У Черкасах обговорювали зміни до законодавства про місцеві вибори

Щойно завершилося громадське обговорення змін до законодавства про місцеві вибори в Україні. Під час заходу експерти обговорили законопроект № 2831-3, який був прийнятий Верховною Радою України в першому читанні 18 червня 2015 р. Фахівці також запропонували зміни до цього законопроекту, які варто врахувати при його розгляді в другому читанні. Про це «Нову Добу» інформує власний кореспондент.

Серед запрошених спікерів народний депутат, фракція партії \”Блок Петра Порошенка\”, Олександр Черненко, заступник голови Черкаської обласної державної адміністрації Юрій Сас, народний депутат, фракція партії \”Блок Петра Порошенка\”, Владислав Голуб, головний експерт РПР (Реанімаційний Пакет Реформ) з виборчої реформи, директор з розвитку «Інтерньюз-Україна» Євген Радченко.

Захід організовано Черкаською обласною організацією Комітету виборців України і Всеукраїнською громадською організацією «Комітет виборців України» за підтримки уряду Королівства Нідерландів і при участі Проекту «Київський діалог» Kiewer Gespräche. Обговорення організовано в рамках проекту «Кампанія на підтримку нового закону про місцеві вибори та сприяння забезпеченню громадського порядку на виборчих дільницях, а також моніторинг виборчого процесу протягом місцевих виборів 25 жовтня 2015 року».

За словами голови правління Черкаської обласної організації Комітету виборців України Максима Михлика, основна відмінність нового законопроекту в тому, що він пропонує вибори у великих містах проводити у два тури, крім того буде передбачене суттєве зменшення кількості депутатів місцевих рад.

Народні депутати, Олександр Черненко та Владислав Голуб відзначили, що хоча й вважають цей законопроект далеким від досконалості, але переконані, що він є «меншим злом», порівняно з іншими.

До \”плюсів\” законопроекту можна зарахувати наявність системи відкритих списків, хоч і в українському варіанті та суттєве ускладнення \”покупки\” голосів для конкретного кандидата: треба купувати всі округи відповідного рівня.

З різкою критикою виступив Євген Радченко:
– В разі прийняття законопроекту № 2831-3 Україну не очікує нічого хорошого. Немає жодної з українських проблем, яким протистоїть цей законопроект. Ні з жодною проблемою він не бореться. Навпаки, він породжує інші проблеми, які для України ще незнайомі.

До основних недоліків нового законопроекту (2831-3) він зарахував те, що громада може взагалі не отримати свого представника у районній або обласній раді, навіть, якщо вибори в її окрузі відбудуться. У разі, якщо партія, яку представляв “обраний” кандидат, не здолала 5-відсотковий барьєр або кандидати по округу зайняли \”непрохідні\” місця в своїх партійних списках. Крім того, дуже короткі терміни для роботи ДВК будуть породжувати нервози і конфлікти.

У Черкасах обговорювали зміни до законодавства про місцеві вибори

У Черкасах обговорювали зміни до законодавства про місцеві вибори

У Черкасах обговорювали зміни до законодавства про місцеві вибори

У Черкасах обговорювали зміни до законодавства про місцеві вибори

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x