Бавлячись на дитячих майданчиках, дитина може підхопити інфекційне захворювання

Бавлячись на дитячих майданчиках, дитина може підхопити інфекційне захворювання

Ігри в піску – одне з улюблених дитячих занять влітку. Ліплячи пасочки та будуючи замки, малята розвивають свою фантазію і просторове мислення. Однак під час забавок дітей у пісочниці батькам треба бути особливо уважними, щоб убезпечити чадо від травм та інфекційних захворювань.

Поки братики Артем та Юрасик радо бавляться на майданчику біля свого дому в Черкасах, за ними наглядає їхня мама Ольга Мінченко: щоб не порізалися, не брали нічого до рота, не кидалися піском. Перш ніж пустити синочків гратися, Ольга прибирає майданчик. Знаходить у піску і бите скло, і пластик, і недопалки. «Хотілося б, щоб тут було чистіше – говорить пані Ольга, – але й не пускати дітей до піску не можу, вони ж хочуть погуляти». Наслідки неохайності місцевих жителів вона ліквідує самотужки, адже єдиний догляд за пісочницями, який забезпечують комунальники – заміна піску раз на рік.

Трапляється, що дорослі відвідувачі дитячих майданчиків не лише смітять, але й завдають більшої шкоди. У ще одному черкаському дворі в мікрорайоні «Митниця» пісочниця була, але її розбили невідомі. Працівники місцевої служби утримання будинків поставили там нову. Комунальники наголошують: насипають завжди якісний матеріал. Марія Бондаренко, головний інженер СУБ «Митниця» запевняє: «Ми пісок закупляємо в організації, яка має ліцензії, всі дозвільні документи на відпущення піску. Документи, які підтверджують, що цей пісок можна використовувати для майданчиків, для пісочниць. Зараз пісок беремо в річковому порті». Також, перш ніж дозволити використовувати пісок для дитячих майданчиків, його перевіряють на наявність радіоактивних речовин. Якщо таких не виявили – матеріал дозволяють насипати у пісочниці, довкола каруселей та гірок.

Біля нової пісочниці також установили табличку, з якої сповіщають: на майданчику вигул тварин заборонений. Кудлаті улюбленці можуть забруднити пісок, або ж гірше – розповсюдити на місці дитячих забавок інфекції, які дітлахи можуть підхопити. Однак ефективність такої таблички сумнівна – якщо навіть господарі домашніх собак дослухаються до застороги і не пускатимуть свої улюбленців на дитячі майданчики, то безпритульні собаки все одно продовжуватимуть гуляти, де заманеться.

Про те, що тварини можуть заносити інфекції у пісочниці, говорять і лікарі. Дитячий інфекціоніст Людмила Назарова, застерігає: «Граючися у піску після того, як там побували безпритульні собаки чи коти, можна підхопити інфекційні захворювання, наприклад глистову інвазію: остриці, аскариди. Особливо небезпечні токсокари – собачі аскариди. Такі інфекції заражають і легені, і печінку, і головний мозок – практично, всі органи і системи. Тому виявити і лікувати ці захворювання складно».

Бавлячись на дитячих майданчиках, дитина може підхопити інфекційне захворювання

Безпечніше, за словами Людмили Назарової, ліпити пасочки та рити ямки на пляжі – там пісок краще просихає і чистіший. Під час забавок у пісочниці за дитиною наглядати варто з особливою пильністю. У теплу погоду, таку сприятливу для ігор на вулиці, чадо може зазнати сонячного удару, тому головний убір – обов’язковий. Слідкуйте, щоб пісок не потравляв малюкам у рот, очі або в ранки. «Коли мама йде гуляти з дитиною у пісочку, вона повинна обов’язково оглянути: чи немає у дитини порізів на ручках, на ніжках. Адже в ранки може потрапити інфекція правцю. Якщо ранки є – варто їх заклеїти лейкопластирем».
Відмовлятися від ігор у пісочку фахівці не радять, адже у пісочниці дитина розвиває творчі здібності, дрібну моторику рук. Дотримуйтеся правил гігієни та уважно ставтеся до здоров’я дитини – і травми та інфекції будуть вам не страшні.

Олеся ОМЕЛЬЧЕНКО

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x