У Черкасах стартував проект «Контролюй бюджет – пильнуй свої гроші!»

У Черкасах стартував проект «Контролюй бюджет – пильнуй свої гроші!»

Днями цей проект презентувала КМГО «Молода Черкащина». Він відбувається у рамках громадського партнерства «За прозорі місцеві бюджети», куди входить багато організацій із різних регіонів України. Цей проект спрямований на те, щоб оцінити прозорість, участь і доброчесність міського бюджету.

– Оцінюватиметься не скільки те, хто, куди й навіщо витратив міські гроші, а й система, нормативні акти, які урегульовують бюджетну сферу, й те, наскільки вони відкриті, доступні для пересічного черкащанина, наскільки жителі міста цікавляться й беруть участь у бюджетних процесах, – ділиться планами координатор КМГО «Молода Черкащина» Вікторія Феофілова.
Саме тому бюджет оцінюватиметься за трьома індексами: прозорості – рівень відкритості й доступності інформації, участі – чи долучається населення до бюджетного процесу, доброчесності – наскільки міська влада реагує на якісь бюджетні скандали, скарги.
– Самою ціллю цього проекту є не скільки моніторинг бюджету, а привернення уваги населення до бюджетних проблем. Адже громадяни завше незадоволені тим, як бюджет витрачається, наповнюється, куди йдуть кошти. Хоча насправді чітко не усвідомлюють, що таке бюджет, як він формується й яким чином його можна контролювати. Тому цей проект ще матиме й просвітницьку функцію, – додає Вікторія.

У проекті беруть участь 16 міст, спеціально для аналізу розроблялась методика фундацією «Відкрите суспільство». По закінченню можна буде отримати стандартизований результат і порівняти між собою, що відбувається з бюджетом у різних містах.
– Оцінюватиметься бюджетний процес на всіх його етапах. Тобто доступність бюджетної інформації на сайті міської ради, наявність, повнота стратегічних документів, що впливають на бюджетну політику (Стратегія розвитку міста, Генплан, детальний план території), процедура формування та затвердження бюджету, виконання і звітування, – розповідає Тетяна Кавальчук, експерт з моніторингу.
Усього аналіз рівня прозорості, доступності й доброчесності буде здійснено за 157-ма індикаторами. Крім моніторингу, громадські активісти створять просвітницький відеоролик, а в квітні 2016 року планують провести мобілізаційно-просвітницьку кампанію «За прозорий бюджет!», під час якої жителі Черкас отримають інформацію про проект, результати моніторингу та можливості громадського контролю за міськими публічними коштами. Інформаційним партнером КМГО «Молода Черкащина» є газета «Нова Доба», на сторінках якої протягом року будуть розміщуватися інформаційні матеріали на бюджетну тематику.

У грудні цього року заплановано провести «круглий стіл» за участю новообраних депутатів, під час якого буде підписано меморандум про досягнення домовленості щодо підвищення рівня прозорості бюджетних процедур з урахуванням рекомендацій, напрацьованих протягом реалізації проекту.

Відео з прес-конференції тут

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x