Черкаська станція переливання крові може не дотягнути до кінця року

В рази більше роботи, брак реагентів та нестача бюджету. Черкаська обласна станція переливання крові може не дотягнути до кінця року. Усе – через тотальне недофінансування. Про проблеми та перспективи медустанови – детальніше наші кореспонденти.

Сергій чекає своєї черги, аби здати кров. Він тут хоч і не вперше, все ж – помітно нервує. Перед забором крові Сергію видають спеціальну стерильну ємність. Сьогодні в чоловіка відповідальна місія.
Сергій Коваленко, житель м. Черкаси: «Это второй ребёнок… Вторая девочка будет, я второй раз сдаю…Ну и несколько раз сдавал на АТО. Мне кажется, что, во-первых, надо людям помочь, а во-вторых, это полезно организму»
А ось тут кров обробляють. Навіть тестують на небезпечні віруси. Працівник лабораторії чаклує над заборами. Ця партія особлива.
Війна на Сході внесла свої корективи в роботу Черкаської станції переливання крові. Більшість обладнання одноразове: стерильність понад усе. Розхідники розмітають миттєво. А їх запаси давно не поповнювали.
Працівник: «Набора хватает на 460 анализов … это приблизительно на 2 недели работы. Запасов этих систем у нас приблизительно где-то до августа месяца»
Роботи побільшало, ціни зросли, а бюджет стоїть на місці, скаржаться лікарі. 9 мільйонів гривень – субвенція з держбюджету. Крім того, трохи фінансів дає область. Та грошей, кажуть, катастрофічно не вистачає.
Тетяна Нестерова, лікар-методист Черкаської обласної станції переливання крові: «Но даже если мы закупим на 290 тысяч и тест-систем и пластиковой тары, то это нам не даст возможность безбедно прожить и до конца года… я так сказала безбедно… потому что безбедно у нас сейчас не бывает»
В облздраві пояснюють: така ситуація по всій країні. Профільне міністерство й досі не прийняло заявки від станцій на закупку реагентів і тари на прийдешній рік. Місцеві чиновники запевняють: не раз просили листами поквапитися. Та в міністерстві мовчать.
Олег Найдан, заступник директора департаменту охорони здоров’я ЧОДА: «Ми тоді чекаємо, але тримаємо руку на пульсі, то тоді департамент охорони здоров’я звертається до обласної ради, щоб виділити брак коштів»
Брак коштів – це 650 тисяч гривень із недоторканого запасу бюджету на випадок надзвичайної ситуації. Лікарі станції переливання все ж сподіваються, що такої ситуації не буде.

Подібні публікації

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x