Черкаські екологи запрошують відзначити Міжнародний день Дніпра

Черкаські екологи  запрошують відзначити Міжнародний день Дніпра

Щорічно, починаючи з 2003 року, в першу суботу липня відзначається свято третьої по величині (після Волги та Дунаю) річки Європи –Міжнародний день Дніпра. Це міжнародне неофіційне свято екологічного змісту, направлене на залучення уваги громадськості до проблем, пов\’язаних з раціональним використанням, охороною та відтворенням водних ресурсів р. Дніпро.

Дніпро бере початок в Смоленській області Росії, протікає територією Білорусі. Але основний басейн ріки (291 тис.км2 з загальної площі 504 тис.км2) розміщений на території України. Саме в Запорізькій області Дніпро впадає в Чорне море.

За всю історію річка мала багато назв. Греки здавна називали Дніпро Борисфеном, що означає “той, що тече з півночі”. Турки звали її Узи або Узу. Слов’яни використовували поетичну назву Славутич. Ну а сучасна назва Дніпро походить від східнодавньоіранського слова, що означає “велика вода”.

Дніпро по праву вважається колискою нашого народу, адже саме звідси починається описана історія України-Русі. З давніх-давен річка мала надзвичайно велике значення як для простих людей так і держави. Вона забезпечувала водою та рибою а також служила важливим торгівельним каналом який з’єднував ці землі зі всім чорноморським регіоном. Саме за порогами Дніпра, на острові Хортиця, діяла славетна Запорізька Січ.

В наш час індустріалізації та урбанізації гирло річки було суттєво змінено різними каналами та греблями. Щодня Дніпро піддається великому антропогенному навантаженню. Все це призводить до забруднення головної водної артерії країни.
Про це «Нова Доба» дізналася в департаменті екології та природних ресурсів Черкаської ОДА.

Саме з метою пропагування серед людей бережливого відношення до Дніпра, збереження екологічної та культурної спадщини Славутича і засноване це свято. Символічно, що День Дніпра відзначається напередодні давнього українського свята Івана Купала, адже традиції святкування Купала передбачають ритуальне омивання у відкритих водоймах як символ очищення.

Підтримаймо і ми цю ініціативу.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x