Лисяни хочуть бачити на центральному майдані свою історію

Лисяни хочуть бачити на центральному майдані свою історію

У форматі «круглого столу», за участю заступника голови районної ради Ярослава Попка, краєзнавців, громадськості району, а також столичних гостей – професора, доктора історичних наук Володимира Щербатюка, відомого українського письменника, уродженця Ганжалівки Василя Шкляра, члена національної спілки письменників Тетяни Конончук, кандидата історичних наук Юрія Митрофаненка в Лисянці відбулося обговорення проекту пам’ятника на площі Миру. Вже більше року тут пустує п’єдестал, звідки назавжди «пішов» у небуття Володимир Ленін, і після того не вщухають дискусії , як і ким заповнити ту порожнечу. Хоча в селищі є доволі велика група людей, які категорично проти всіляких дороговартісних скульптурних композицій, тим паче в такі нелегкі часи. Єдине, що вони пропонують – розбити в центрі сквер «Героїв Небесної сотні», і цим поки що обмежитися.

Історик і краєзнавець Михайло Лаврега запропонував на розсуд учасників зібрання кілька проектів, у розробці яких взяв активну участь київський скульптор, наш земляк Юрій Храновський. Після тривалого обговорення більшість віддала перевагу Богині-Матері Оранті («та, що молиться), поклоніння якій сягає ще часів найранішої до¬би людського життя. Серед пропонованих варіантів були також Архістратиг Михаїл, «Свічка памяті, «Сумуючий Янгол». Проте, релігійна тематика не всім прийшлася до душі. Лисяни хочуть щоб у майбутньому пам’ятникові, який має стати візитівкою селища, була відображена його славна історія, і люди приносили квіти не до міфічних героїв, а до реальних. Тому обговорення проекту і концепції створення пам’ятника триватиме, і кожен може висловити свою думку. При цьому, як сказав Василь Шкляр, важливо щоб в основі була глибинна пам’ять всіх поколінь лисян.

Кандидат історичних наук Юрій Митрофаненко привіз з собою і продемонстрував, вперше на Черкащині, документальний фільм «Холодний Яр», який хоч і розповідає про події визвольної війни 20-их років минулого століття, сьогодні, як ніколи, є актуальним. Як і тоді, українці знову борються проти російських окупантів, і знову на їх прапорі написано «Воля України, або смерть!».

Олександр ЩЕРБАТЮК

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x