Канівчанам роз’яснюють про об’єднання громад

Канівчанам роз’яснюють про об’єднання громад

На Канівщині продовжують активно обговорювати майбутнє укрупнення територіальних громад. При кожній сільській раді вже створені робочі групи, тож тепер між ними ведуться предметні перемовини щодо формату об’єднання, фінансового забезпечення та утримання закладів соціальної сфери. 9 липня 2015 року відповідне зібрання відбулось у с. Озерище, куди завітала й робоча група Ліплявської сільської ради. Взяв участь у сходці села і голова районної державної адміністрації Сергій Дубенець, який роз’яснив місцевим жителям суть реформ з децентралізації та окреслив кроки й послідовність самого об’єднання. «Нова Доба» про це дізналася в Канівській РДА.

– Головна суть змін – передача повноважень на місця. Всі ми завжди нарікали, що мов нам зверху диктують як нам жити, куди спрямувати бюджетні кошти, що закрити, що відкрити… Так ось тепер, в результаті децентралізації, кожна громада самостійно буде вирішувати все, що стосується її території та інтересів її жителів. На реалізацію таких відповідальних повноважень передбачається й відповідний фінансовий ресурс, значну частину якого складе 60% ПДФО. Зберігається також освітня та медична державні субвенції. Ще один важливий момент – громади розпоряджатимуться землями запасу й резерву, чого немає зараз, – відзначив голова РДА.

Варто відмітити, що озерищани не надто радіють об’єднанню територіальних громад, адже бояться, що залишаться ні з чим, мотивуючи свій острах тим, що село їхнє знаходиться на краю району і живе тут трохи більше двох сотень людей, більшість із яких пенсійного віку і їм складніше адаптуватися до змін тощо. На противагу цього голова РДА поцікавився у присутніх чи влаштовує їх сучасний стан розвитку населеного пункту, забезпечення їх потреб, на що отримав відповідь – «ні».
Серед іншого люди порушили питання зміни у графіку руху шкільного автобуса, адже як крайньому селу місцевим дітям доводиться виїжджати спозаранку й кататися майже дві години селами. Особливо це непокоїть батьків у зимовий період.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x