Забруднення води нітратами – найбільша проблема криниць у сільській місцевості

Забруднення води нітратами – найбільша проблема криниць у сільській місцевості

А в найбільших містах Черкащини (Умані, Черкасах, Звенигородці, Корсуні-Шевченківському), де питну воду добувають з поверхневих джерел водопостачання, 17 % проб води не відповідає санітарним вимогам

Про те, яку воду пили черкащани протягом року та якими хворобами ризикують вони захворіти, п’ючи неякісну воду, йшлося на зустрічі журналістів із заступником начальника Головного управління Держсанепідслужби у Черкаській області, заступником головного державного санітарного лікаря Черкаської області Володимиром Папачем і лікарем гастроентерологічного відділення КНП «Перша Черкаська міська лікарня» Лілією Загороднею.

Вода на селі гірша, ніж у містах

Проблема якісної питної води існує в усьому світі, і щороку вона загострюється дедалі більше. Майже 80 відсотків інфекційних та неінфекційних хвороб людей пов‘язані з вживанням неякісної питної води. Навіть такі хвороби, як рак прямої кишки або рак сечового міхура можуть бути спровоковані неякісною водою. А для Черкащини найбільш болючою проблемою є вода криниць, забруднена нітратами.

– Ця проблема дуже актуальна для сільської місцевості, – зауважив Володимир Папач. – Додаткові дослідження канцерогенних ризиків показали, що перевищення норми вмісту нітратів у питній воді удвічі призводить до 30 нових випадків онкозахворювання на мільйон населення. А якщо нітрати перевищують гранично допустимі норми більше, ніж удвічі, то кількість нових випадків захворювання на мільйон населення збільшується до 67.

Сільська місцевість Черкащини тільки на 30 % забезпечена питною водою з водогонів. Решта користуються водою з криниць. На жаль, на більшості територій ґрунтові воді залягають неглибоко, а тому сильно забруднюються нітратами, які вносяться в землю як добрива. Черкащина – край аграрний, і від цього нікуди не дінешся.

– Приблизно 40 відсотків криниць мають вміст нітратів, який несе небезпеку для здоров’я людини. А для дітей віком до 3-ох років він може бути смертельно небезпечним, – зауважив Володимир Володимирович. – На щастя, в цьому році смертельних випадків не було. Але раніше вони траплялися. Справа в тому, що нітрати в людському організмі під впливом шлункового соку перетворюються на нітрити. А це викликаю кисневе голодування, особливо небезпечне для дітей. Як мінімум, що можуть зробити батьки, це самостійно звернутися до санітарно-епідеміологічних служб і зробити аналіз води своєї криниці. Вартість цього аналізу невелика – близько 20 гривень, зате дає впевненість у тому, чи варто вживати цю воду самим, а тим більше поїти нею дітей.

Як пояснив заступник головного санітарного лікаря області, громадяни мають робити такі аналізи самостійно, бо їхня служба не має повноважень для досліджень приватних криниць. Але й вода у сільських водогонах теж не найкращої якості, бо немає у них господаря – відсутні спеціалізовані організації, які б слідкували б за правильною експлуатацією цих споруд і здійснювали б контроль якості води.

Та й у містах ситуація має не набагато кращий вигляд. В Умані, Черкасах, Звенигородці, Корсуні-Шевченківському питну воду добувають з річок Дніпро, Рось, Гнилий тікач. А в Україні немає поверхневих джерел водопостачання, які б відповідали б першому класу якості води. Цього року санепідслужбою Черкащини було проведено близько 2 тисяч проб води, і 17 відсотків з них не відповідає санітарним вимогам.

Ми те, що ми п’ємо
Жоден процес в організмі людини не відбувається без участі води. Якщо врахувати ще й те, що сам він складається на 65 % з води, то без перебільшення «ми є те, що ми п’ємо».
– Перелік хвороб, що можуть бути викликані неякісною питною водою, дуже великий. Інфекційні захворювання викликаються бактеріями, вірусами, мікроорганізмами, що містяться у воді. Мікроелементи, якщо їх вміст у воді занадто великий, можуть викликати проблеми у внутрішніх органах. Приміром, жорстка вода призводить до «кам’яних» хвороб – сечокам’яної, жовчокам’яної тощо. Але й дистильована вода не несе організму жодної користі. Тож впадати у крайнощі не варто, – сказала Лілія Загородня, лікар гастроентерологічного відділення КНП «Перша Черкаська міська лікарня». – Недостатня кількість випитої за день води теж шкідлива, вона веде до закрепів та застійних явищ в людському організмі.
Не радить пані Загородня пити газовану воду, бо та подразнює слизову шлунково-кишкового тракту, а також воду у пластикових пляшках, особливо ж, якщо та зберігається в них по півроку. Краще віддати перевагу скляній тарі, і пити воду у достатній кількості й хорошої якості.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x