Залучати громадськість до охорони довкілля запропонувала в ДЕІ України черкащанка

Залучати громадськість до охорони довкілля запропонувала в ДЕІ України черкащанка

16 липня відбулася зустріч Голови Державної екологічної інспекції України Андрія Заїки з представниками громадських об’єднань та експертами у сфері природоохоронної діяльності з питань обговорення проекту Концепції реформування Державної екологічної інспекції України.

Відкриваючи засідання, Андрій Заїка наголосив на тому, що сьогодні наше довкілля перебуває в катастрофічному стані. У погоні за прибутками забруднюються землі, повітря, водойми, безконтрольно нищаться ліси. Низька екологічна культура, безкарність призводять до засмічення лісів, річок, озер інших зон відпочинку. Тому вся природоохоронна галузь потребує термінового реформування і нових концептуальних підходів у вирішенні проблем екології. Саме оновлена і реформована екологічна інспекція має стати основним «запобіжником» і регулятором у сфері бережливого використання природних ресурсів. Але на сьогодні лише регулятивними й адміністративними методами з боку держави екологічних проблем не вирішити. До цієї справи необхідно широко залучати всю спільноту через громадські об’єднання, освітні установи, політичні рухи. Нещодавно на сайті Держекоінспекції було оприлюднено проекту Концепції реформування Державної екологічної інспекції України з метою його обговорення громадськістю та врахування всіх конструктивних пропозицій.

Про це «Нова Доба» дізналася в ДЕІ України.

Учасники обговорення висловили свою підтримку рішень Уряду щодо об’єднання інспекторських функцій з охорони довкілля різних відомств під дахом Держекоінспекції. Окрім цього звучали пропозиції на законодавчому рівні ініціювати збільшення штрафних санкцій за порушення природоохоронних законів. Олександр Котляков, представник ВГО «Спілка Християнських письменників України» наголошував на необхідності екологічного виховання та посилення профілактичної роботи серед населення. Говорячи про необхідність викорінення корупційної складової в роботі державних інспекторів, представники громадськості також пропонували збільшити заробітну плату в державних системі природоохоронних установ. Людмила Ткаченко, голова Черкаської обласної екологічної асоціації «Екосвіт» загострила увагу на широкому залученні громадськості до попередження та виявлення порушень природоохоронного законодавства. Було висловлено інші конструктивні пропозиції в процесі обговорення концепції. Всі вони, як і ті, що надходять на адресу Держекоінспекції, будуть узагальнені та використанні при доопрацюванні цього важливого документу.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x