Спека диктує особливий раціон, – черкаські фахівці

Спека диктує особливий раціон, – черкаські фахівці

На останній тиждень липня синоптики прогнозують на Черкащині надзвичайну спеку. Як організувати своє харчування, щоб бути ситим і менше страждати від спеки, коли позначка на термометрі сягає 30 градусів за Цельсієм, радили «Новій Добі» фахівці.

Черкащанка Юлія Дзюбло щодня кришить овочі для салату. Подрібнені огірки, помідори, перець та цибулю зараз вона подає до столу регулярно. Така легка страва – складова літнього раціону її сім’ї. «Влітку зазвичай ми їмо салатики, супи, такі як окрошка, борщик нежирний, щоб не важко було на шлунок»– розповідає молода господиня.

Юлія дотримується рекомендацій лікарів: дієтологи радять улітку поберегти свій втомлений від спеки організм. Тому від жирних страв зараз краще відмовитися, щоб не навантажувати систему травлення.Їсти влітку краще маленькими порціями і частіше. Під час спеки організм втрачає вдвічі більше вологи, тому дієтологи радять відповідно пити удвічі більше води. Корисними будуть холодні та гарячі чаї, особливо трав’яні, соки без цукру, кисломолочні напої. «Їжа має бути більш легка. Віддавати перевагу треба овочам, фруктам, нежирному м’ясу або рибі. Споживайте кисломолочним напої, особливо таким низькокалорійні, як айран», – радить Олеся Копельчук, лікар-дієтолог.

Шеф-кухар, ведучий кулінарного шоу Андрій Крижанівський
також радить господиням готувати влітку легкі страви. Салати краще заправляти олією, а не майонезом. У спекотний період корисними стануть холодні супи: огірковий суп, гаспачо на томатному сокові з морепродуктами та овочами. Особливо корисна влітку – звична для багатьох окрошка. Андрій Крижанівський пояснює: «Це саме те, що потрібно зараз нашому організму. По-перше, це кисломолочний продукт. Туди входить велика кількість овочів і невелика кількість м’яса: варена курка або ковбаса. Подібні холодні супи створені якраз відповідно до потреб організму в спеку».

Напої улітку смакуватимуть також прохолодні: фруктові фреші, молочні коктейлі, трав’яні чаї, кава глясе. Десерти краще споживати на основі фруктів, легких суфле або желе. «Від кремових виробів краще влітку відмовитися, – радить Андрій Крижанівський, – тому що у спеку вони швидко псуються і ми ризикуємо ними отруїтися».

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x