Як торгувати алкоголем та тютюном, щоб не платити штрафів?

ГУ ДФС у Черкаській області застерігає підприємців від порушень порядку продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів. Лише за результатами проведених у червні перевірок до порушників будуть застосовані фінансові санкції в розмірі 47,6 тис. гривень.

Про це «Нова Доба» дізналася в ГУ ДФС у Черкаській області.


1. Чи можливе здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами через Інтернет-магазин?

Оскільки торгівля алкогольними напоями та тютюновими виробами повинна здійснюватися відповідно до Правил роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами, які, зокрема, передбачають наявність відповідних торговельних та складських приміщень для здійснення реалізації цих виробів, суб’єкт господарської діяльності не має права займатись торгівлею алкогольними напоями та тютюновими виробами через Інтернет-магазин.

2. Що повинен здійснити cуб’єкт господарювання з алкогольними напоями та тютюновими виробами, строк придатності яких закінчився?

Суб’єкт господарювання повинен вилучити з обігу алкогольні напої та тютюнові вироби, строк придатності яких до споживання або використання закінчився. При можливості така продукція має бути приведена у відповідність з вимогами відповідних нормативно-правових актів і нормативних документів (подовжено термін придатності, передано виробнику для переробки). Алкогольні напої та тютюнові вироби, що визнані комісією з питань утилізації або знищення неякісних або небезпечних алкогольних напоїв та тютюнових виробів, як такі, що неможливо переробити, підлягають утилізації у порядку, передбаченому Законом України «Про вилучення з обігу, переробку, утилізацію, знищення або подальше використання неякісної та небезпечної продукції».

3. Яка передбачена відповідальність за здійснення роздрібної торгівлі тютюновими виробами за цінами, вищими від максимальних роздрібних цін на тютюнові вироби, встановлених виробниками або імпортерами таких тютюнових виробів, збільшеними на суми акцизного податку з реалізації через роздрібну торговельну мережу?

Відповідно до ст. 17 Закону України від 19 грудня 1995 року № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» зі змінами та доповненнями до суб’єктів господарювання застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафів у разі роздрібної торгівлі тютюновими виробами за цінами, вищими від максимальних роздрібних цін на тютюнові вироби, встановлених виробниками або імпортерами таких тютюнових виробів, збільшеними на суми акцизного податку з реалізації через роздрібну торговельну мережу тютюнових виробів, – 100 відсотків вартості наявних у суб’єкта господарювання тютюнових виробів, але не менше 10000 гривень.

4. Чи застосовуються штрафні санкції до суб’єкта господарювання за торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами на підставі ліцензії, в якій відсутня інформація про чергову сплату за ліцензію, якщо платіж було здійснено своєчасно (або не своєчасно)?

Не передбачено застосування до суб’єкта господарювання фінансової санкції у вигляді штрафу за здійснення оптової чи роздрібної торгівлі алкогольними напоями або тютюновими виробами на підставі ліцензії, що дає право на здійснення такої діяльності, в якій відсутня інформація про сплату чергового платежу. До суб’єкта господарювання, який здійснює оптову чи роздрібну торгівлю алкогольними напоями або тютюновими виробами на підставі ліцензії, дію якої призупинено письмовим розпорядженням органу, що видав ліцензію, застосовуються фінансова санкція у вигляді штрафу у розмірі 200 відс. вартості отриманої партії товару, але не менше 17000 гривень.

5. Яка відповідальність передбачена у разі продажу алкогольних напоїв за цінами, нижчими від встановлених мінімальних оптово-відпускних або роздрібних цін?

До суб’єктів господарювання застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафів у разі оптової або роздрібної торгівлі коньяком, алкогольними напоями, горілкою, лікеро-горілчаними виробами та вином за цінами, нижчими за встановлені мінімальні оптово-відпускні або роздрібні ціни на такі напої – 100 відсотків вартості отриманої партії товару, розрахованої виходячи з мінімальних оптово-відпускних або роздрібних цін, але не менше 10000 гривень.

6. Чи передбачена відповідальність за відсутність на видному місці у місці торгівлі оригіналу ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями (тютюновими виробами) або якщо наявна лише нотаріально засвідчена копія ліцензії?

Норми ст. 17 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» зі змінами та доповненнями не передбачають застосування фінансових (штрафних) санкцій до суб’єктів господарювання за нерозміщення на видному місці торгівлі ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями (тютюновими виробами).

7. Чи застосовується відповідальність до суб’єкта господарювання, який має статус підприємства громадського харчування та у якого відсутня ліцензія на роздрібну торгівлю алкогольних напоїв, якщо клієнти споживають власні алкогольні напої на території закладу?

Законом України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» зі змінами та доповненнями не передбачено відповідальності для суб’єкта господарювання, який має статус підприємства громадського харчування, за споживання замовниками власних алкогольних напоїв на території такого закладу. Водночас споживання замовниками підприємства громадського харчування власних алкогольних напоїв, є порушенням п.п. 3.8 п. 3 Правил роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства, тому для з’ясування питання щодо відповідальності за такі дії необхідно звернутися до органів місцевого самоврядування, які здійснюють контроль за додержанням цих правил.

8. Чи передбачена відповідальність до суб’єкта господарювання, який має ліцензію на право оптової торгівлі алкогольними напоями (тютюновими виробами), за реалізацію таких товарів СПД, у якого відсутня ліцензія на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями (тютюновими виробами)?

Якщо суб’єкт господарювання, який має ліцензію на право оптової торгівлі алкогольними напоями (тютюновими виробами), здійснює продаж алкогольних напоїв (тютюнових виробів) суб’єктам господарювання, які не мають ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями (тютюновими виробами), з відповідним оформленням первинних документів (договорів купівлі – продажу, рахунків фактур, видаткових накладних, товарно – транспортних накладних (товарно – транспортних накладних за формою № 1-ТН для алкогольних напоїв), довіреностей на отримання товару тощо), то така діяльність є згідно ст. 1 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів»оптовою торгівлею. Підстав для притягнення такого суб’єкта господарювання до відповідальності немає.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x