За півроку прокуратура відвоювала більше 3 гектарів черкаської землі

За півроку прокуратура відвоювала більше 3 гектарів черкаської землі

Прокуратурою міста Черкаси за результатами вивчення стану додержання і застосування законів у сфері земельних відносин впродовж першого півріччя 2015 року з метою захисту державних інтересів та інтересів територіальної громади м. Черкаси спрямовано до суду 11 позовних заяв, з яких на даний час розглянуто та задоволено 6 позовів про повернення земель територіальній громаді м. Черкаси, загальною площею близько 3,2 га, вартістю близько 14 тис. грн.
Про це «Нова Доба» дізналася в прес-службі прокурату0ри м. Черкаси.

Зокрема, прокуратурою м. Черкаси пред’явлено вимоги про розірвання договорів оренди землі до ТОВ «Екоінвест» на земельну ділянку, площею 11 075 м2, до МГО «Футбольний клуб Макс» на земельну ділянку, площею 20 000,00 м2 з підстав систематичної несплати суб’єктами господарювання за користування землями комунальної форми власності.

Позовні вимоги прокурора м. Черкаси до ТОВ «Екоінвест» рішенням від 10.03.2015 задоволені в повному обсязі. Рішення Господарського суду Черкаської області набрало законної сили та було виконано. Окреслену земельну ділянку повернуто Черкаській міській раді для визначення нового ефективного власника чи орендаря.

Одночасно, прокуратурою м. Черкаси у направлених до суду справах зверталась увага на необхідності судового вирішення спорів у справах, де орендарі комунальних земель у добровільному порядку відмовлялись вносити зміни до договорів оренди землі у зв’язку із новими нормами в діючому законодавстві України, про що до суду спрямовано три позови в інтересах Черкаської міської ради.

Разом з тим, прокуратурою міста Черкаси під час реалізації покладених на неї функцій встановлювались, в тому числі, і незаконні рішення самого органу місцевого самоврядування, які суперечили діючому земельному законодавству в частині розпорядження вільними землями комунальної форми власності на позаконкурсних засадах, про що до Черкаського окружного адміністративного суду направлено позов про скасування рішення Черкаської міської ради про надання громадській автостоянці «Митниця» дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки на розі вул. Героїв Сталінграда та вул. Гагаріна. Розгляд справи триває.

З метою збереження земель зелених насаджень загального користування в мікрорайоні «Соснівка» в районі формування парку «Соснівський» до суду спрямовано 1 позовну заяву про визнання незаконними та скасування трьох державних актів на право власності на земельні ділянки по вул. Золотоніська, загальною площею 3000 м2 та її витребування із чужого незаконного володіння на користь територіальної громади міста.

Крім того, прокуратурою м. Черкаси здійснюється процесуальне керівництво в межах кримінального провадження, що розслідується СВ Соснівського РВ в м. Черкаси УМВС України в Черкаській області за ознаками злочину передбаченого ч. 2 ст. 197-1 КК України за фактом самовільного зайняття невідомими особами частини території земельної ділянки парку «Соснівський» між вулицями Золотоніською, Грузиненка, Мініна і Пожарського, Ціолковського, (земель, що перебувають в охоронній зоні та мають особливий режим використання).

Робота щодо забезпечення дотримання вимог чинного законодавства України у сфері земельних відносин триває та перебуває на постійному контролі прокуратури м. Черкаси.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x