Про хрещення Русі-України і Володимира Великого

Про хрещення Русі-України і Володимира Великого

Православна Україна відзначає 1027 річницю хрещення Русі-України. Цьогорічне святкування – знакове, адже збігається з 1000-річчям від часу упокоєння Св. Рівноапостольного Володимира, Великого Князя Київського.

Володимир Великий справді був видатний державний і політичний діяч, який справедливо вважається творцем середньовічної європейської держави Руси-України. Крім того, він справив помітний вплив на політичний та економічний розвиток всієї Європи, зокрема, країн Балтійсько-Чорноморського регіону, подій української історії відповідного періоду.

Володимир, говорячи сучасною мовою, був князям-реформатором. Посівши великокняжий київський престол, у 980 р. він провів першу релігійну реформу – намагався створити спільний для всієї Русі пантеон язичницьких богів. Коли ж криза попередніх вірувань поглибилась – князь не вагаючись розпочав впроваджувати нову світоглядну реформу – проголосив християнство офіційною вірою (988 р.).
Значення володимирового хрещення важко перецінити. Це та подія, яка справді була переломною в історії Київської Русі (Русі-України). Володимир по суті завершив справу своїх попередників – князя Аскольда і княгині Ольги. Християнство із приватної справи окремих віруючих стає офіційною релігію всієї держави, тим самим духовно об’єднує її населення. Християнство з часом перетворилось на основу української традиційної культури. Київська Русь як християнська держави стає органічною частиною візантійської ойкумени, отже й Європи в цілому. Великих київських князів визнають рівними до інших європейських монархів, що сприяло розвитку тодішніх міждержавних стосунків.

За розпорядженням Володимира у Києві було збудовано Десятину Церкву – перший мурований храм, фундамент якого зберігся до нашого часу. Князь активно сприяв розвитку освіти на Русі.

Для сучасної України важливо те, що князь Володимир канонізований Православною і Католицькою Церквами як рівноапостольний святий. Отже вірні різних християнських конфесій вважають його зачинателем святокиївської традиції, яка об’єднує і православних, і греко-католиків, і католиків.
Хрещення мало величезний вплив і на самого Володимира. Він докорінно змінив власне життя – відмовся від багатоженства і розпусти, звернувся до християнського благочестя.

Володимир як державотворець приєднав до своєї держави території і племена (союзи племен) в’ятичів, радимичів, білих хорват, ятвягів, Червенські міста. Успішно воював проти зовнішньою загрози печенігів, булгар, Візантії, Польщі.
Почав карбувати власну монету – златники і срібники Володимира, з княжим знаком тризуба.
З огляду на сказане вище, дивними, а то й образливими для українців є
спекулятивні спроби Росії «привласнити» князя Володимира. Чого «варта» лише промова Путіна про «нововіднайденого для власної імперії сакрального місця, т.зв. «херсонеської купіллі російського народу». З якогось дива місце ймовірного хрещення київського князя стало сакральним для сучасної російської держави (по суті нової кремлівської імперії). І тепер ця нісенітниця пропонується як духовне обґрунтування для загарбання українських земель.

Дискусії про місце і дату народження великого князя, про походження матері Володимира – Малуші, спроби змагатися з українською традицією вшанування князя, а також підготовка до відкриття пам’ятника Володимиру в Москві, який на 4 м вищий, ніж відповідний пам’ятник, який був споруджений у Києві ще 1853 р. (розташований на нижній терасі Володимирської гірки) – все це свідчення маніпуляцій, за допомогою яких Росія веде проти України війну за історію, відверто привласнюючи все, що може так чи інакше укріпити міф про «русский мир».
На жаль, Україна, пошматована зовнішньою війною і внутрішніми протиріччями, із запізненням розгорнула відповідну інформаційну кампанію, щоб належно закцентувати: Володимир – КИІВСЬКИЙ КНЯЗЬ!
Але ми це знаємо і в це віримо!

Тому я звертаюсь до всіх краян, а особливо до наших студентів, молоді. Прийміть вітання з нагоди річниці Хрещення Київської Русі. Саме ця подія сприяла духовному єднанню земель України-Русі, яка увійшла в родину європейських держав.
Від щирого серця бажаю, щоб душі православних об’єдналися у великій вірі до Спасителя, любові до Батьківщини, до ближнього, а в Україні запанували мир, милосердя та радість.
Хай Господь дає здоров’я на багато щасливих років, примножує добробут у кожному домі. Божої Вам благодаті!

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x