З початку сезону на воді врятовано 8 черкасців

З початку сезону на воді врятовано 8 черкасців

Ціна кожної секунди – врятоване життя. Так про роботу очолюваного відомства каже директор міської комунальної аварійно-рятувальної служби, яка була створена в Черкасах 9 років тому, Сергій Микитченко. За час існування цієї установи її працівникам вдалося повернути до життя 132 людей, для яких звичний відпочинок на пляжі мало не закінчився трагедією.

Це робиться силами восьми рятувальників, які протягом усього купального сезону пильнують спокій любителів провести своє дозвілля біля води. Наймолодшому в цьому колективі – 23 роки, найстаршому – 32. Усі вони на відмінно плавають, мають гарну фізичну й психологічну підготовку й добре знають, як надавати першу медичну допомогу.
Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаській міській раді.

– Загалом порятунок людей – це робота, пов’язана з небезпекою й у критичній ситуації наші фахівці повинні вміти швидко прийняти правильне рішення, аби при цьому не завдати шкоди не лише потерпілому, а й своєму здоров’ю, – розповів Сергій Васильович. – Коли людина починає тонути, це, зазвичай, супроводжується панікою як самого потерпілого, так і його оточення. Завдання рятувальної служби – не піддаватися цій паніці, правильно оцінити ситуацію, визначити ризики й злагоджено спрацювати.

Щонайменше за місяць до старту пляжного сезону фахівці цієї ж служби розпочинають активну підготовку до цього періоду. Передовсім, беруть участь в обстеженні дна водойми й очищенні його від сторонніх предметів, перевіряють берег на відповідність санітарним і гігієнічним нормам (приміром, санкціоновані пляжі обов’язково мають бути облаштовані роздягальнями, сміттєвими баками й туалетами). Ще слідкують за тим, аби були позначені межі купання, а небезпечні місця на акваторії – буями з відповідним написом, встановлені стенди з матеріалами щодо попередження нещасних випадків на воді тощо.

Наразі ж, за словами Сергія Микитченка, в обласному центрі працює три паспортизовані пляжі: це «Смілянський», «Пушкінський» та «Соснівський» (усі вони – комунальної форми власності). На кожному з них із 10-ої ранку й до 18.45 працюють аварійно-рятувальні пости. Уже цього купального сезону їм вдалося витягти з води вісьмох відпочивальників, ще 21 – надали першу медичну допомогу.

Причини, через які люди тонуть під час купання, – дуже різні. Утім, близько 70 відсотків таких випадків стається через нетверезий стан відпочивальників.

– У такому стані людина не може реально оцінити загрозу й не розраховує свої сили, – каже Сергій Васильович. – Ще одна група ризику – діти, залишені без нагляду дорослих. І наступна – це недотримання правил поведінки на воді, коли люди запливають за буї або й взагалі купаються в невстановлених для цього місцях, які необстежені й необладнані рятувальними постами.

Для прикладу, цієї суботи пообіді фахівці служби витягли з води трьох підлітків, які купалися неподалік пляжу «Смілянський». Хлопці, переповідають в аварійно-рятувальній службі, хотіли допливти до затонулого дерева на відстані близько 150 метрів від берега. Утім, свої сили вони не розрахували.

– Пропливши половину цієї дистанції, один із товаришів, 13-річний юнак, почав тонути й кликати на допомогу, – розповів Сергій Микитченко. – Друзі, які пливли разом із ним, й самі розгубилися та ледь трималися на поверхні води. Одному з них 15, іншому 14 років. На щастя, крики про допомогу почули інші відпочивальники й звернулись до наших рятувальників, які чергували на пляжі. Завдяки їхнім оперативним та професійним діям потерпілого разом із товаришами підняли на рятувальний човен та доставили до берега. Медичної допомоги вони не потребували.

Очільник міської комунальної аварійно-рятувальної служби каже: кожна надзвичайна подія на воді індивідуальна і потерпілі поводять себе по-різному.

– Люди, які перебувають у нетверезому стані, зазвичай не кличуть на допомогу, оскільки вони не здатні на той момент адекватно оцінити ситуацію й не бачать загрози. У цьому й складність порятунку таких людей, – каже він. – А діти, особливо до семирічного віку, які не вміють плавати, не відчувши під ногами дна, від страху не можуть навіть крикнути.

Водночас, за його словами, рятувальникам додають клопоту й відпочивальники на березі. Подекуди їм потрібна допомога через перегрівання. За літо трапляється в середньому близько 15 таких випадків. Також багато випадків порізів, подряпин та інших пошкоджень кінцівок у відпочиваючих яким також необхідно надати першу медичну допомогу.

Окрім порятунку відпочивальників, комунальна аварійно-рятувальна служба пильнує безпеку під час проведення змагань як місцевого, так і всеукраїнського рівнів, які проводять на водних об’єктах міста.

Мовою цифр:

132 особи врятували фахівців аварійно-рятувальної служби за час своєї діяльності;

342 особам надано першу медичну допомогу;

5 рятувальників відзначені подяками міського голови (ще на двох готується подання).

Людям, які відпочивають у місцях масового відпочинку на водних об’єктах, забороняється:

– запливати за межу купання на акваторії, яку огороджено буями;
– підпливати до моторних суден, вітрильників, веслових човнів та інших плавзасобів;
– залізати на технічні та попереджувальні знаки, буї та інші предмети;
– використовувати рятувальні засоби не за призначенням;
– стрибати у воду зі споруд, не пристосованих для цього, і в місцях, де невідомі глибина та стан дна;
– розпивати спиртні напої і купатися в нетверезому стані;
– організовувати у воді ігри, пов\’язані з пірнанням та захватом тих, хто купається;
– забруднювати і засмічувати водні об’єкти та територію пляжів;
– подавати обманні сигнали тривоги заради жарту;
– залишати без нагляду малолітніх дітей;
– використовувати для плавання автомобільні камери, плоти, лежаки, дошки;
– використовувати моторні, вітрильні, веслові човни, інші гребні і моторні плавзасоби, водні велосипеди, швидкісні моторні плавзасоби, водні мотоцикли в зонах пляжів, у громадських місцях купання при відсутності буйкового огородження пляжної зони і в межах цієї зони;
– приводити із собою собак та інших тварин.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x