Підприємницький бунт

Підприємницький бунт

У пошуках чиновників на робочих місцях кількасот черкаських підприємців безрезультатно штурмували міськвиконком та черкаську ОДА. Місцеві бізнесмени намагалися відстояти своє право на працю і приватну власність, оскільки саме сьогодні виконавчий комітет повинен був розглядати питання про демонтаж 243 тимчасових споруд. Проте засідання було зірвано самими ж членами МВК, яких на засідання, за словами правозахисника, члена міськвиконкому Валерія Макеєва, з’явилося всього п’ять осіб. Не знайшли на робочих місцях підприємці ні міського голови Сергія Одарича, який поїхав у термінове відрядження, ні секретаря міської ради Олександра Радуцького, який (за словами заступника голови ОДА Юрія Саса) не реагував на дзвінки. З невідомих причин не виявлось на робочому місці і голови постійної комісії з питань земельних відносин, архітектури, містобудування та реклами ЧМР Артура Савіна.
Покинувши «безлюдний» міськвиконком, розлючені підприємці пішли до Черкаської ОДА. Проте, ні голови ОДА Юрія Ткаченка, ні його заступника Віталія Коваля на робочих місцях не виявилось. На переговори із протестувальниками, які вщерть заповнили малу сесійну залу ОДА вийшов заступник голови Юрій Сас, який, за його власними словами, про озвучену підприємцями проблему дізнався за п’ять хвилин у коридорі.
У сесійній залі, в оточенні підприємців та журналістів, Юрій Сас спробував поговорити із підприємцями, пояснивши, що питання розміщення МАФів не входять до компетенції ОДА, але його слова весь час переривали емоційними вигуками підприємців та криками «Ганьба».
Підприємницький бунт
Ми готові палити покришки і перекривати дороги

– Зараз відбувається звичайний дерибан, оскільки у підприємців самовільно забирають землю і майно. Кіоски забирають прямо із товаром, часто його вартість перевищує 100 тисяч. Рік назад тут були центральні канали, ми виступали із пікетом, до нас вийшов голова ОДА, визнав усі наші вимоги справедливими, обіцяв створити робочу групу і дослідити усі випадки рейдерства і незаконного вилучення майна. Рік пройшов, а віз і досі там, – коментує керівник організації роботодавців Черкаської області в сфері торгівлі Олег Лисак. – Ми не одноразово зверталися до Антимонопольного комітету, Генеральної прокуратури, Президента. Написали 16 заяв, стосовно того, що ринок тютюну окупувала російська компанія «Мегаполіс», яка окрім цигарок займається ще виробництвом зброї – ракет і автоматів, які потім убивають наших солдат в АТО. А держава все це кришує, виконуючи замовлення олігархів. Якщо не буде ніякої реакції – ми готові палити покришки і перекривати дороги.

Збитки для міста – це цифра з 6-ма нулями

Як зауважує правозахисник і громадський діяч Валерій Макєєв, до соціального вибуху призвело незаконне рішення Черкаської міської ради про мараторій на продовження ліцензій для власників МАФів. Це «унікальне» рішення було прийняте без будь-яких погоджень із бізнесменами. Таким чином власники МАФів виявилися у патовій ситуації – подати документи на продовження ліцензій чи отримання нових вони не можуть. А як тільки строк попередніх закінчується – бізнесмени виявляються поза законом.
– Люди прийшли захищати свої права, адже 18.07. на розгляд комітету ЧМР було винесено рішення про демонтаж тимчасових споруд. У тижневий строк ми мали домовитися з організацією, яка демонтує 243 тимчасових споруди (а для черкащан – це 2 тисячі робочих місць), а самих підприємців про це було не повідомлено. Коли я запитав: «Коли ж повідомлятимуть людей?» Мені пояснили, що це робитимуть уже тоді, коли штрафуватимуть їх, – розповідає Валерій Макєєв. – Я вдячний іншим членам МВК, які підтримали пропозицію про перенесення засідання для опрацювання цього рішення. Але засідання було зірвано, адже, згідно з процедурами, не було підготовлено проект рішення, а також не була здійснена електронна розсилка за 24 години. У результаті на засідання прийшло всього п’ять осіб. Водночас, мене вразила кількість мітингувальників, адже спеціально їх ніхто не збирав. ЗМІ поширили список МАФів, який я представив на розсуд громадськості на прес-конференції у понеділок. Ще було кілька відеозвернень в інтернеті. Сьогодні зібралось кількасот осіб. Люди прийшли з родичами і дітьми, адже для них – це заробіток. А місто ж нині зазнає збитків. Нині ми працюємо над тим, щоб їх порахувати, але однозначно це буде цифра з 6-ма нулями.

Завтра відбудеться засідання міськвиконкому з цього питання

Бажаючи перевести дискусію у конструктивне русло депутат ЧМР Роман Діскант запропонував підприємцям звернутися до нього з проханням ініціювати розгляд цього питання – подальшої долі черкаських МАФів та їх власників – на завтрашньому засіданні МВК. Тож сторони конфлікту домовилися про зустріч завтра на 9:30. Причому підприємці наполягали на тому, щоб відбулась вона саме у великій сесійній залі Черкаської ОДА (очевидно для того, щоб вмістити усіх бажаючих бути присутніми).
– А якщо депутати на це не погодяться, то ми їх сюди перенесем, – під оплески підсумував голова правління ГО «Європейські Черкаси» Роман Шавенко.
Судячи зі слів підприємців, завтра на засіданні має бути ще більше радикально налаштованих людей. «Нова Доба» слідкуватиме за подіями та оперативно повідомлятиме своїх читачів.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x