У Черкасах на 9 % зросла захворюваність на гострі кишкові інфекції

У Черкасах на 9 % зросла захворюваність на гострі кишкові інфекції

За перше півріччя нинішнього року в Черкасах зареєстрували 541 випадок захворювань на гострі кишкові інфекції. Порівняно з аналогічним періодом минулого року цей показник зріс на 9%. Цього року, серед іншого, зареєстровано три групові захворювання в дитячих навчально-виховних закладах, де постраждало 12 дітей.

Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаській міській раді.

Як повідомляють у Черкаському міському інформаційно-аналітичному центрі медичної статистики та здоров’я ЧМР, причинами виникнення гострих кишкових інфекцій найчастіше стають недотримання умов приготування і зберігання харчових продуктів та готових страв, порушення правил особистої гігієни працівниками харчоблоків та особами, що залучені до приготування їжі в побуті, відсутність холодильного та технологічного обладнання, а також їх неправильне використання.

– Якщо ви все-таки захворіли, у вас нудота, біль у животі та слабкість, – не займайтеся самолікуванням, у цій ситуації єдиний порадник для вас – лікар, – наголошують фахівці установи.

Для попередження розповсюдження серед населення кишкових захворювань, виникнення спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь фахівці рекомендують:

– Не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних ocіб.

– Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо). Для пиття i приготування їжі використовувати воду питну бутильовану або з централізованих джерел водопостачання.

– Не допускати споживання продуктів та напоїв з простроченим терміном зберігання.

– Не вживати харчові продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності.

– При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для миття посуду i рук вода має бути профільтрована i проварена, для пиття та приготування їжі мати з собою запас води питної.

– При купівлі харчових продуктів та напоїв обов\’язково звертати увагу на терміни та умови зберігання продуктів харчування. Зберігати продукти харчування тільки у cпocіб зазначений на упаковці та у встановлений термін. При купівлі будь-якого харчового продукту у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку реалізованої продукції.

– При здійсненні подорожі не рекомендовано брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, що потребують охолодження при зберіганні).

– На відпочинку без організованого харчування виключати приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м\’ясні салати тощо). Не готувати продукти iз запасом. Приготовлені страви бажано споживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають бути піддані повторній термічній обробці. Зберігання виготовленої страви без холоду не має перевищувати 2 години.

– При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою. При споживанні дітьми – обдати окропом.

– При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) виключати контакт продуктів з ґрунтом та піском.

– Перед приготуванням їжі та перед її вживанням обов’язково мити руки з милом. Обов\’язково мити руки після відвідування туалетів. При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни. Для дітей молодшої вікової групи – батькам необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб дитина не споживала незнайомі ягоди та інші продукти невизначеного походження.

– Для купання та відпочинку користуватися лише офіційно відкритими для цього пляжами.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x