Дванадцять страв на Святвечір

Дванадцять страв на Святвечір

Зазвичай різдвяний стіл сучасного українця майже не відрізняється від новорічного. Але не треба забувати, що Різдво завжди було особливим святом для нашого народу. В ніч із 6 на 7 січня, відому в народі як Святвечір, в кожній господі накривали святковий стіл, на якому обов’язково ставили 12 страв. Кожна з них мала не лише досить приємний смак, а й глибоке символічне значення. Під час вечері кожен міг їсти ту страву, яка йому найбільше сподобалася, але спробувати повинен був усі 12. Тож, пропонуємо вам прадавнє українське меню, яке не лише здивує всіх домашніх і гостей, а й допоможе відчути себе справжнім хранителем давніх традицій нашого народу.

1. Кутя
Пшениця є символом Тіла Христового, мак – мучеництва і невинно пролитої крові, а мед символізує Боже Слово.
2 скл. пшениці, 1 скл. маку, 1 скл. горіхів, по 50 г світлих і темних родзинок, 100 г меду.
Пшеницю помити, замочити на кілька годин. Потім варити на середньому вогні до готовності. Мак промити, запарити на 30 хв. в окропі і перетерти в молоко у макітрі. (Можна й на м’ясорубці або кавомолці. Перекручувати 2-3 рази). Горіхи подрібнити і присмажити до золотавого кольору. Усе перемішати, додати вимиті і підсушені родзинки, мед.

2. Узвар
Символізує людське життя
50 г сушених груш, 50 г сушених яблук, 30 г родзинок, 100 г меду, 1 л води.
Сухофрукти ретельно промити і покласти в окріп. Варити 15 хв., заправити медом, довести до кипіння і дати настоятися в холодному місці.

3. Смажена риба
Ще з епохи раннього християнства отці церкви визнали рибу символом Сина Божого.
200 г рибного філе, борошно, олія, спеції, зелень.
Рибу порізати на порційні шматки, приправити сіллю, перцем та ін. спеціями, запанірувати в борошні і обсмажити в олії. Готові шматки перекласти в змащену олією каструлю з товстими стінками, накривати кришкою і тушкувати хвилин 5 – 10.

4. Пісний борщ
Борщ – символ торжества добра. Оскільки господиня готує пісний борщ із різних простих рослин, які дарує їй земля, так само християнин вишліфовує свою волю із простих щоденних малих здорових практик, які почерпнув із родинного дому або доброго християнського суспільства. А ще борщ символізує кров вифлеємських дітей, знищених за наказом Ірода.
2,5 л води, 4 картоплини, 200 г капусти, 1 буряк, 1 цибулина, 2-3 ст. л. томатної пасти, 1 зубчик часнику, 2 ст. л. олії, сіль, перець, зелень петрушки, кропу
Картоплю і моркву нарізати кубиками, буряк –соломкою, капусту тонко пошаткувати, цибулю посікти. У сковороді з розігрітою олією обсмажити буряк (4 хв.), додати цибулю і смажити ще 1 хв. Покласти моркву і смажити ще 4 хв. Заправити томатною пастою, вимішати і смажитти ще 5 хв. Влити 1 скл. гарячої води або овочевого бульйону, накрити кришкою і тушкувати на слабкому вогні 10 хв. У каструлі закип’ятити воду, посолити і покласти нарізану картоплю. Через 10 хв. додати капусту і варити ще 5 хв. Висипати в каструлю вміст сковороди і варити ще 2-3 хв. Досолити, якщо потрібно, і поперчити. Додати зелень і подрібнений зубчик часнику. Вимкнути вогонь і дати настоятися під кришкою 15 хв.

5. Тушкована капуста з грибами
Капуста в народних уявленнях виступає символом простоти й водночас міцності Церкви, єдності навколо однієї твердої основи – Сина Божого.
600 г капусти, 200 г грибів, 2 морквини, 1 цибулина, 1 ст. л. томатної пасти, 100 г олії, 1 ст. л. цукру, 1 ч. л. солі, лавровий лист.
На дно глибокої сковороди або каструлі з товстими стінками вилити олію і засипати порізані гриби. Смажити 15 хв. Після того, як із грибів витече і випарується вода, а олія закипить, засипати їх дрібно покришеною капустою. Зверху висипати посічену цибулю і потерту моркву. Мішати починати після того, як з’явиться запах смаженої капусти. Тушкувати і перемішувати, доки в капусти не з’явитися золотиста шкірочка. Після цього додати томатну пасту, цукор, сіль, лавровий лист, долити 1 скл. кип’яченої води, накрити кришкою і тушкувати 5 хв.

6. Голубці з рисом, морквою і цибулею
Сама назва цієї страви вказує на її символічність. Голуб – символ Божої любові, Святого Духа, краси і сили, отриманої від Сотворителя.
10 листків капусти, 300 г моркви, 1 скл. рису, 1 цибулина, 2 зубчики часнику, сіль, перець, петрушка.
Подрібнену цибулю тушкувати в невеликій кількості олії, потім додати подрібнену моркву і часник. Тушкувати 10 хв., посолити, поперчити, додати відварений рис і перемішати. Листя капусти ошпарити окропом, завернути в нього начинку і тушкувати до готовності.

7. Гречана каша з морквою
Гречана каша – символізує продовження людського роду і Божий народ, який збирається навколо новонародженого Іісуса.
100 г консервованого зеленого горошку, 0,5 скл. гречаної крупи, 4 морквини, сіль.
Гречку замочити в холодній воді на 2 год. Моркву порізати кружечками. Половину викласти на дно каструлі, зверху викласти гречку, яку накрити рештою моркви. Кашу залити гарячою солоною водою, довести до кипіння, зняти з вогню і настояти 15 хв. Потім знову довести до кипіння і вимкнути газ. Коли страва трохи вичахне, всипати горошок з підливкою і гарно перемішати.

8. Тушкований горох
Горох – символ Божої весни, яка завжди відроджується в людині після занепаду.
200 г гороху, 2 морквини, 1 ст. л. борошна, цукор, сіль, олія, зелень.
Моркву натерти на тертці і зварити до напівготовності. Горох відварити до готовності, але так, щоб він не розварився. В каструлю скласти горох і моркву, додати борошно, цукор, олію і дрібно покришену зелень, посолити, залити водою, накрити кришкою і варити до готовності.

9. Різдвяні млинці
Млинці – своєрідний символ сонця. Новим Сонцем для християн став Іісус Христос.
3 скл. кип’ячої води, 1 ч. л. дріжджів, 3 ст. л. цукру, 1 ч. л. солі, 4 ст. л. олії, борошно.
У теплій воді розвести дріжджі і цукор. Посолити, і постійно помішуючи, додавати борошно, доки розчин не матиме консистенції рідкого тіста. Додати 4 ст. л. олії, ретельно вимішати і залишити на 20 хв. у теплому приміщенні. Млинці смажать на добре змащеній і розпеченій сковороді.

10. Пампушки
Ця страва є символом святих на небі, які повірили в Іісуса і отримали вічне життя.
400 г борошна, 25-30 г дріжджів, 1 ст. л. цукру, 5 ст. л. олії, 1 головка часнику.
В 1/3 скл. теплої води розвести цукор, дріжджі і сіль, всипати 100 г борошна і замісити густе тісто. Дати підійти, додати решту води, борошно і половину олії, добре вимішати і знову дати підійти. З тіста сформувати кульки завбільшки з волоський горіх і спекти на декові в духовці на слабкому вогні. Часник роздавити, розтерти з сіллю і рештою олії. Після того, як пампушки трохи вичахнуть, заправити їх підливкою з часнику і олії і добре перемішати.

11. Вареники
Вареники – символізують достаток. Місце людини Господь призначив в Царстві Божому, де вона відчуває себе добре «як вареник у маслі».
350 г борошна, 2 цибулини, 2 морквини, 500 г капусти, 0,5 ч. л. солі, олія.
Борошно залити склянкою теплої води і замісити тісто. Накрити його плівкою і залишити на 1 год. Цибулю і моркву перетерти на тертці, з’єднати і смажити на олії до напівготовності. Капусту пошаткувати і тушкувати до готовності. З’єднати з морквою і цибулею, добре вимішати. Тісто розкачати і вирізати однакові кружки за допомогою склянки чи чашки. Всередину кожного вкласти начинку з тушкованих овочів і защипати краї. Сирі вареники опустити на 5 – 7 хв. в підсолений окріп. Вийняти, змастити олією і прикрасити рештками начинки.

12. Пиріжки
Пиріжки – символ, здоров\’я і щастя, які людина зможе отримати в постійному спілкуванні з новонародженим Іісусом.
1 скл. теплої води, 1 ч. л. сухих дріжджів, 1 ч. л. солі, 1 ст. л. цукру, 100 г олії, 500 г борошна. Для начинки: 600 г грибів, 200 г цибулі, сіль, перець.
З’єднати всі компоненти і замісити тісто. Залишити його під рушником сходити. Гриби і цибулю покришити, посолити, поперчити і смажити до готовності. Коли тісто підійде, наліпити пиріжки і поставити на 15 хв. Змастити міцною солодкою чайною заваркою і випікати 25 хв. в розігрітій духовці.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x