Як живеться уманським ромам?

Як живеться уманським ромам?

5 серпня в Уманській районній державній адміністрації був проведений круглий стіл для обговорення умов проживання та по питанню захисту прав ромської етнічної меншини на територій Уманського району.

Для участі у засіданні були запрошені: Крикун Альбіна Валеріївна – начальник відділу зв\’язків з об\’єднаннями громадян управління внутрішньої політики Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації; Бурлаченко Петро Дмитрович – керівник обласної громадської організації «Альянс Ромен Черкащини»; Сердюченко Павло Іванович та Клименко Володимир Дмитрович – помічники керівника обласної громадської організації «Альянс Ромен Черкащини»; Мельничук Олена Дмитрівна – начальник відділу освіти райдержадміністрації; Бондаренко Тетяна Григорівна – начальник управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації; Камінська Олена Петрівна – начальник служби в справах дітей райдержадміністрації; Олександр Сушко – виконуючий обов’язки директора Уманського центру первинної медико-санітарної допомоги; Яремчук Руслан Анатолійович – сільський голова села Родниківка; Різник Юрій Іванович – сільський голова села Ятранівка.

Засідання почалось з виступу Бурлаченка Петра Дмитровича, який є керівником обласної громадської організації «Альянс Ромен Черкащини». Свою доповідь він почав з історичної довідки, в якій розповідалось по походження ромів та їх місце у сучасному суспільстві. Далі він розповів про організацію «Альянс Ромен Черкащини», він наголосив на тому, що вся робота даної організація націлена, перш за все, на соціалізацію ромів, а головним завданням є духовне відродження ромського народу. Звичайно, не обійшлось без висвітлення проблем. Головними проблемами ромів на сьогоднішній день є відсутність паспортів та документів, низький рівень освіти та не найкращі умови проживання загалом.
Про це «Нова Доба» дізналася в Уманській РДА.

В обговоренні взяли участь усі присутні. Голова Родниківської сільської ради Руслан Анатолійович Яремчук розповів про діаспору ромів, які проживають на території села Родниківка. Їх нараховується близько 26 осіб.

«Що стосується Ятранівки, то тут рівень життя ромів багато нижчий, аніж в Родниківці», – розказав голова Ятранівської сільської ради Різник Юрій Іванович. Він наголосив на тому, що майже всі представники ромів відмовляються від медичного обстеження. На жаль, діти систематично та без поважних причин не відвідують дошкільний заклад та загальноосвітню школу.

Тему виховання дітей продовжила начальник служби в справах дітей райдержадміністрації Камінська Олена Петрівна. Вона, у свою чергу, зауважила на відсутності елементарного виховання дітей в родинах ромів. «Не хотілося б, але служба у справах дітей буде вимушена подавати документи на позбавлення батьківства, у разі не вирішення проблеми виховання дітей в таких родинах. Але ми дуже сподіваємось, що організація «Альянс Ромен Черкащини» на чолі з Петром Дмитровичем зуміє провести роботу з такими батьками», – підсумовуючи наголосила Олена Петрівна.

Начальник управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації Бондаренко Тетяна Григорівна розповіла присутнім про те що, роми, які мешкають на території району отримують соціальний захід та матеріальну допомогу. Тетяна Григорівна наголосила на тому, що на Уманщині всі соціальні виплати здійснюються згідно чинного законодавства. Однак, на жаль, більшість ромів не використовують ці кошти за призначенням.
Олена Дмитрівна Мельничук, начальник відділу освіти, розповіла, що в кожній школі району працюють соціальний педагог та психологи, які регулярно проводить бесіди з родинами ромів, задля переконання деяких батьків у необхідності отримання дітьми базової шкільної освіти.

Виконуючий обов’язки директора Уманського центру первинної медико-санітарної допомоги Олександр Володимирович Сушко наголосив на тому, що роми, які проживають на Уманщині, обов’язково повинні проходити медичне обстеження. Для цього була виділена спеціальна медична машина, в якій можна було зробити флюорографію, яка є найпростішою допомогою у виявленні туберкульозу, який зараз має зростаючий характер. «Хочу повідомити, що Уманський центр первинної медико-санітарної допомоги повністю забезпечений ліками та усіма необхідними медикаментами для надання первинної допомоги, зокрема і для представників ромського народу, що проживають на території району, але мало хто з них звертається до нас по допомогу», – закінчив Олександр Володимирович.

Підсумовуючи, радник голови райдержадміністрації Оксана Супрунець, запропонувала розробити пілотний проект «Ятранівка-2015», де об’єднавши ромську громаду у селі Ятранівка, буде створена рада старійшин, яка буде координувати усі питання духовного відродження та проводитиме роз’яснювальну роботу щодо підняття освітнього рівня та здоров’я ромського народу.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x