Сучасне лікування виразки зменшує рецидиви з 80-ти до 5-ти відсотків

Сучасне лікування виразки зменшує рецидиви з 80-ти до 5-ти відсотків

Найчастіше ми усвідомлюємо те, якою цінністю для нас є здоров’я, лише тоді, коли ризикуємо його втратити. В Україні, як і в усьому світі, впродовж останніх десятиліть помітна тенденція до зростання захворювань шлунково-кишкового тракту. З чим це пов’язано? Як виявити захворювання? Що робити, аби вберегтися? Про це нам розповів лікар-гастроентеролог Черкаської обласної лікарні, заслужений лікар України Георгій Савович Щербатий.

Георгію Савовичу, наших читачів дуже хвилює проблема захворювань шлунково-кишкового тракту. Найчастіше до нас звертаються занепокоєні матусі, чиї діти в віці від 15-ти до 20-ти років хворіють на гастрити, виразки й запалення. Тобто ми бачимо, що виразки й гастрити помолодшали. Як ви вважаєте, в чому причина такої невтішної динаміки?
– Справді, виразкова хвороба нині дуже розповсюджена. Приблизно 10-15 відсотків людей протягом життя хворіють. Раніше було дуже багато теорій виникнення виразки, але з виявленням Helicobacter pylori вважається, що виразкова хвороба є одним із проявів інфекційних захворювань. У нашій країні інфікованість бактерією Helicobacter pylori складає 70 відсотків. Тобто велика кількість людей протягом життя піддаються зараженню бактерією. Але ж одні хворіють, а інші ні. Переважна більшість людей уражаються в дитячому віці, і вже до 15-ти років рівень інфікованості становить 46 відсотків. Причини такої кількості вельми різні. Чималу роль тут відіграє гігієна. Справді, дітей з дитинства вчать мити руки декілька разів. Натомість діти такими порадами часто нехтують. А передається бактерія Helicobacter саме при недотриманні гігієнічних правил, при користуванні спільним посудом, від людини до людини, через слиз і слину.

Що саме призводить до виразкової хвороби?
– Виразка виникає внаслідок порушення рівноваги між факторами агресивними і факторами захисту. Зазначу, що прийом великої кількості нестероїдних протизапальних препаратів, якими користуються при запаленні суглобів, для профілактики кардіоваскулярних уражень, викликають виразкову хворобу, захворювання шлунку, а особливо – дванадцятипалої кишки, яким може сприяти наявність бактерії Helicobacter pylori.
Велике значення також відіграє неправильне харчування та порушення ритму харчування, особливо надмірне споживання подразнюючих жирних продуктів. Порушення режиму харчування впливає на розвиток виразкової хвороби, адже коли приходить час їсти, виділяється шлунковий сік, а організм їжі не отримує.
Велику роль при виразці відіграє паління, адже якщо людина палить, виразка заживає значно довше, а знищення Helicobacter pylori менш ефективне.

Георгію Савовичу, ми всі звикли вважати, що правильним харчуванням є триразове. А наразі дуже багато дієтологів радять харчуватися дрібно, 5-6 разів на день, кожні 2-3 години. Яка Ваша думка?
– Так, харчуватися потрібно 4-6 разів на день. Чому? У першу чергу це сприяє пришвидшенню обміну речовин та відсутності відчуття важкості у шлунку. По-друге, за кожен прийом їжі скорочується жовчний міхур, а отже, немає застою, менша ймовірність виникнення холістерозу, жовчнокам’яної хвороби. Відсутні диспепсичні явища, такі як відчуття переповнення й важкості в шлунку, нудота, блювота кислотою та гіркота в роті, виділяється менше шлункового соку.

А які ж симптоми вказують на те, що людині варто «бити на сполох» і звернутися до спеціаліста?
– Перш за все, це поява больового синдрому. Він при виразці, якщо вона неускладнена, носить періодичний характер. Характерними для виразкової хвороби є нічні «голодні болі». Прийом їжі зменшує біль. Також виразка носить сезонний характер: найчастіше виникає восени чи навесні. Здебільшого хворіють люди першої групи крові та чоловіки. При гастриті мають місце диспепсичні явища.

Чи можливі якісь зовнішні прояви хвороби – висипи, запалення?
– При виразковій хворобі – ні. Можуть бути висипи кропив’янки, що виникають при застійних явищах у жовчному міхурі, дисбактеріозі та наявності бактерії Helicobacter pylori. А загалом немає проявів виразкової хвороби на шкірі.

А що ж робити, якщо людина вже захворіла на виразку?
– Насамперед при виразковій хворобі необхідно встановити наявність бактерії Helicobacter. При больових відчуттях у шлунку треба звернутися до лікаря й провести ендоскопічне дослідження. Якщо встановлена наявність бактерії, надалі проводиться ерадикація (знищення) Helicobacter pylori. Якщо проводити цю процедуру, то рецидиви виразки за рік знижуються з 80-ти до 5-ти відсотків, а ускладнення з 30-ти до 3-ох відсотків.

Яка наразі статистика звернень людей із захворюваннями або ж підозрами на них?
– Щороку в Черкаську обласну лікарню звертаються більше 6 000 пацієнтів. Маю зазначити, що спостерігається зростання кількості захворювань печінки, таких як хронічні гепатити (С,В), панкреатит, тоді як кількість хворих на виразкову хворобу зменшується, адже навчилися виявляти Helicobacter pylori й швидко проводять заходи зі знищення цієї бактерії, тож виразка вдало лікується.

Катерина Сердюк

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x