Травми на городі: як себе вберегти?

Травми на городі: як себе вберегти?

Земельні ділянки приносять черкащанам чимало користі, годуючи їх практично цілий рік. Проте вирощені культури потребують нелегкої фізичної праці. Більшість людей вважають, що нічого складного в праці на городі немає. На жаль, це головна помилка. Про те, як правильно працювати на городі, аби не зашкодити здоров’ю, розповів лікар-ортопед-травматолог Віталій Вікторович Григор’єв – завідувач травматологічного пункту Третьої Черкаської міської лікарні швидкої допомоги.

Травми на городі: як себе вберегти?

– Найчастіше до нас люди звертаються з хронічними болями, в основному через перевантаження спини внаслідок тривалого перебування в неправильному положенні. Безперечно, цьому можна запобігти. Роботу, яка виконується в напівзігнутому стані, можна виконувати на стільчику або присівши. Варто використовувати засоби індивідуального захисту: рукавички, окуляри, маски, щитки, наколінники. Треба обирати садово-огородній інвентар з довгими ручками, аби не довелося надто округлювати спину. Головне – не тримати спину зігнутою вниз. Особливо небезпечно піднімати щось важке. Треба присідати з рівною спиною і, не поспішаючи, підніматися. Не поєднуйте підйом вантажів з поворотом тулуба, а головне – не стрибайте з вантажем у руках з драбини, адже тоді збільшується тиск на хребет. Варто пам’ятати, що не можна одразу починати роботу. Необхідно розігріти м’язи шляхом звичайної зарядки. Це найпростіші вправи, відомі кожному зі шкільної фізкультури. Проте саме вони вбережуть від травми й перевантаження, – зазначає Віталій Вікторович.

Інколи люди звертаються з пораненнями на городі сапою, граблями чи іншими інструментами. Тут уже мова йде про контакт із ґрунтом, адже завжди є ризик зараження правцем. Проти цього треба мати щеплення, яке робиться раз на 5 – 10 років, нагадує лікар.

Катерина Сердюк

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x