24 РОКИ НЕЗАЛЕЖНОСТІ: ГОЛОВНІ ПОДІЇ НА ЧЕРКАЩИНІ

24 РОКИ НЕЗАЛЕЖНОСТІ: ГОЛОВНІ ПОДІЇ НА ЧЕРКАЩИНІ

• 1991 рік.
26 серпня 1991 року підняття синьо-жовтого прапора біля Черкаського обласного музично-драматичного театру імені Т.Г. Шевченка.
2 жовтня Черкаським облвиконкомом прийнято рішення про підняття над Будинком Рад в м. Черкаси синьо-жовтого прапора.
Створено відділення Національного олімпійського комітету України в Черкаській області.
Черкаську філію Київського технологічного інституту реорганізовано в самостійний вищий навчальний заклад – Черкаський інженерно-технологічний інститут (нині – Черкаський державний технологічний університет).

• 1992 рік.
Відзначення 400-ї річниці надання місту Чигирин Магдебурзького права (1592 р.).
В Умані ведено в дію цифрову телефонну станцію ДТС-2010 на 10 тис. номерів.Черкащанка Тетяна Горб стала бронзовою призеркою з гандболу на Олімпійських іграх у Барселоні.

• 1993 рік.
До 111 підприємств області надійшли іноземні інвестиції. За обсягами інвестування Черкащина посідає 10 місце в Україні.
Відкрито пам’ятний знак «Тулумбас» у Холодному Яру на честь 225-ї річниці селянсько-козацького повстання Коліївщина.
Завершено будівництво 9-поверхового корпусу обласного онкологічного диспансеру в Черкасах.

• 1994 рік.
В області вперше після проголошення незалежності 26 червня відбулися вибори обласної ради на багатопартійній основі. З 59 обраних депутатів 11 представляли політичні партії.
У Смілі розпочало роботу державне підприємство «Орізон-навігація» з випуску приладів супутникової навігації для авіаційного, морського і наземного застосування.

24 РОКИ НЕЗАЛЕЖНОСТІ: ГОЛОВНІ ПОДІЇ НА ЧЕРКАЩИНІ
• 1995 рік.
Відкрито пам’ятники Богдану Хмельницькому в Суботові та Черкасах.
На базі Черкаського педагогічного інституту відкрито перший в області класичний державний університет (нині – національний університет імені Богдана Хмельницького).
Заснування обласної літературної (з 2001 року – літературно-публіцистична) премії «Берег надії» імені Василя Симоненка.
На Уманському тепличному комбінаті розпочали запроваджувати голландські технології з вирощування овочів у закритому ґрунті.

• 1996 рік.
Набув розвитку процес роздержавлення. На середину року приватизовано 46,8% промислових підприємств області, на які припадало 75,6% обсягів виробленої продукції.
Завершено модернізацію Цибулівського цукрового заводу Монастирищенського району.
У Жашківському районі створено гідрологічний заказник загальнодержавного значення «Шуляцьке болото».
Бронзовими призерами Олімпійських ігор в Атланті стали черкащани Олександр Крикун (метання молота) та Олександр Багач (штовхання ядра).

• 1997 рік.
На базі Черкаського пожежно-технічного училища створено вищий навчальний заклад – Інститут пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля (нині – Академія пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля МНС України).
Завершено будівництво нового приміщення районного вузла зв’язку в Лисянці.
Жіноча команда з волейболу «Хімволокно» (Черкаси) виборола золоті медалі на чемпіонаті України.

• 1998 рік.
На кінець року проведено роздержавлення земель у 509 господарствах з 519. Членам недержавних сільгосппідприємств безплатно передано 933 тис. гектарів землі (79% земельного фонду). Завершено паювання земель на 98% земель, що підлягають паюванню.
На чемпіонаті світу з велоспорту у Франції золоті медалі виборов представник Черкащини Олександр Феденко.

• 1999 рік.
Черкаське ВАТ «Черкаський автобус» почало випускати сучасні автобуси «Богдан».
На підприємстві ЗАТ «Агроекопродукт» у Каневі розпочато випуск продукції під торговою маркою «Верес».
Чоловіча команда «Азот-Черкаси» стала чемпіоном України з волейболу.

• 2000 рік.
Валовий збір зерна в області перевищив 1 млн. 700 тис. тонн, що на 42 відсотка більше, ніж у 1999 році.
Кількість фермерських господарств в області досягла 657.
На підприємстві «Енергетик» у Монастирищі розпочато виробництво парових та водонагрівальних котлів.
Розпочалася масштабна модернізація Селищанського цукрового заводу, який став лідером цукрової галузі Черкащини.
Срібні медалі на Олімпійських іграх у Сіднеї вибороли черкаські спортсмени Валерій Перешкура (гімнастика) та Олександр Феденко (велоспорт).

24 РОКИ НЕЗАЛЕЖНОСТІ: ГОЛОВНІ ПОДІЇ НА ЧЕРКАЩИНІ
• 2001 рік.
В економіку області направлено 2 млрд 330 млн грн кредитних коштів, в тому числі у промисловість – 922 млн грн, на розвиток малого підприємництва – 203 млн грн.
На Шполянському заводі «Оріон-Гласс» розпочато виробництво безпечного скла, яке забезпечуватиме склом автомобільні компанії «Єврокар», «Автобаз», ЛуАЗ, «Богдан» та поставлятиметься за кордон.
Відновлено роботу Корсунь-Шевченківської (потужність 1740 кВт) та Стеблівської (потужність 2850 кВт) гідроелектростанцій на річці Рось.
Олександр Феденко став чемпіоном світу з велоспорту (Бельгія).

24 РОКИ НЕЗАЛЕЖНОСТІ: ГОЛОВНІ ПОДІЇ НА ЧЕРКАЩИНІ
• 2002 рік.
Учень фізико-математичного ліцею Черкаської міської ради Сергій Нечуй­вітер став переможцем Міжнародної олімпіади з фізики, що проходила в Індонезії, і нагороджений золотою медаллю. Це найвище інтелектуальне досягнення школярів Черкащини.
У Черкасах відкрито Свято-Михайлівський кафедральний собор.
Черкащанка Альона Кваша стала чемпіонкою Європи зі спортивної гімнастики (Греція). На чемпіонаті світу з легкої атлетики серед інвалідів у Франції представники Черкащини Антон Скачков та Олександр Дріга вибороли золоті медалі.

• 2003 рік.
У Черкасах відбувся Перший інвестиційний форум «Черкащина-2003» за участю представників посольств США, Росії, Нідерландів, Угорщини та Польщі.
Через залізничну станцію ім. Тараса Шевченка пройшла перша в Україні швидкісна магістраль Дніпропетровськ – Київ.
На кінець року в області діяло 932 релігійні громади різних конфесій, з яких 582 – православні, а також протестантські, іудейські, католицькі, мусульманські.

24 РОКИ НЕЗАЛЕЖНОСТІ: ГОЛОВНІ ПОДІЇ НА ЧЕРКАЩИНІ
• 2004 рік.
Визначено географічний центр України, що знаходиться поблизу села Мар’янівки Шполянського району.
Дендропарку «Софіївка» Указом Президента надано статус національного.

24 РОКИ НЕЗАЛЕЖНОСТІ: ГОЛОВНІ ПОДІЇ НА ЧЕРКАЩИНІ
• 2005 рік.
У Золотоніському районі пущено в експлуатацію перші черги ПП «Золотоніська птахофабрика» та ТОВ «Золотоніський бекон». В агрофірмі «Маяк» (село Піщане) введено в експлуатацію доїльний зал на 1000 корів.
Завершено реконструкцію комбікормового заводу в селі Ташлик Смілянського району, що дало можливість повністю забезпечити потребу птахівничої галузі району власними комбікормами.
У с. Косенівка Уманського району до 60-річчя закінчення Другої світової війни відкрито садибу-музей уродженця цього села, дипломата і військового діяча генерала Кузьми Дерев’янка, який в 1945 році брав участь у підписанні акту капітуляції мілітаристської Японії.
Черкащанин Валентин Дем’яненко став чемпіоном світу з веслування на каное (Угорщина).

24 РОКИ НЕЗАЛЕЖНОСТІ: ГОЛОВНІ ПОДІЇ НА ЧЕРКАЩИНІ
• 2006 рік.
На ВАТ «Уманьфермаш» з конвеєра підприємства виходить понад 70 найменувань машин та механізмів для сільського господарства та 250 видів запчастин до нього.
Уперше в області розпочав свою роботу пересувний діагностичний центр обласного онкологічного диспансеру з сучасним обладнанням.
Завершено видання п’яти томів документальної книги «Реабілітовані історією. Черкаська область» про політичні репресії на Черкащині.
Статус академічних надано Черкаському обласному українському музично-драматичному театру імені Т.Г.Шевченка та Черкаському театру ляльок.
Черкащанка Ірина Краснянська стала чемпіонкою світу зі спортивної гімнастики (Данія).

• 2007 рік.
На ВАТ «Ватутінехліб» завершено реконструкцію хлібопекарського цеху потужністю 8 тонн продукції на добу. Введено в експлуатацію кондитерську лінію, добудовано цех із виробництва сушки.
У с. Вільхівець Звенигородського району відкрито музей-садибу Героя України В’ячеслава Чорновола.
Побачило світ видання «Голодомор 1932–1933: книга пам’яті в документах і спогадах».
В Умані здано в експлуатацію стадіон «Іллічівець» на 7500 місць з легкоатлетичною біговою доріжкою з сучасним покриттям та запасним футбольним полем зі штучним покриттям.

24 РОКИ НЕЗАЛЕЖНОСТІ: ГОЛОВНІ ПОДІЇ НА ЧЕРКАЩИНІ
• 2008 рік.
У Черкасах введено в експлуатацію дочірнє підприємство «Автоскладальний завод №2» акціонерного товариства «Автомобільна компанія «Богдан Мотор». Проектна потужність підприємства склала 120 – 150 тис. легкових автомобілів на рік.
У Черкасах відкрито завод з виробництва картонного пакування «ММ Пекеджінг Україна». Потужність підприємства – 2,4 млрд. одиниць картонного пакування.

24 РОКИ НЕЗАЛЕЖНОСТІ: ГОЛОВНІ ПОДІЇ НА ЧЕРКАЩИНІ
• 2009 рік.
Розпочато технічне оновлення Корсунь-Шевченківського ХПП, яке швидко перетворилося в одного з лідерів галузі регіону.
У Черкасах розпочав роботу завод теплоізоляційних матеріалів «ТЕХН», що входить в Корпорацію «ТехноНіколь» – першого в Україні підприємства з виробництва негорючої теплоізоляції для будівельної галузі.
У Христинівці відкрито пам’ятник ватажку гайдамацького руху, одному з організаторів повстання Коліївщина 1768 року Івану Гонті.

24 РОКИ НЕЗАЛЕЖНОСТІ: ГОЛОВНІ ПОДІЇ НА ЧЕРКАЩИНІ
• 2010 рік.
У Драбові відкрилося нове приміщення загальноосвітньої школи. Навчальний заклад має облаштовані кабінети, спортивні зали, майстерні та комп’ютерні класи, підключені до мережі Інтернет, 6 комплектів мультимедійного обладнання.
Приватне акціонерне товариство «Миронівська птахофабрика» Канівського району вийшло на потужності виробництва м’яса 640 тисяч тонн.

• 2011 рік.
Відкрито сучасну обласну дитячу лікарню, розраховану на 325 ліжок з поліклінічним відділенням на 240 відвідувань за зміну.
У селі Рацевому Чигиринського району відкрито реконструйований річковий порт «Адамівка».
Черкащанин Григорій Вовчинський став чемпіоном світу з лижних гонок (Німеччина).

24 РОКИ НЕЗАЛЕЖНОСТІ: ГОЛОВНІ ПОДІЇ НА ЧЕРКАЩИНІ
• 2012 рік.
Запрацювали перший на Черкащині елеватор сучасного типу шведської компанії «TORNUM» ТОВ «Монастирищенське хлібоприймальне підприємство» та елеватор у селі Будище Лисянського району.
Запроваджено нові виробничі потужності на ТОВ «Смілянський ливарний завод».
У Черкасах уведений в експлуатацію завод гарячого цинкування металоконструкцій ТОВ «Компанія «Метал Інвест».
Завершено будівництво приміщення обласного медичного діагностично-консультативного центру на базі Черкаської обласної лікарні.
У Черкаському обласному художньому музеї відкрито меморіальний музей Народного художника України Данила Нарбута.

• 2013 рік.
Уведено в дію лінію з фасовки кавових напоїв у стіки під торговою маркою «MacCoffee» та «Петровська слобода» (ТОВ «ФЕС УКР») у місті Золотоноші та підприємство шокової заморозки овочів ТОВ «Смілянська хлодня» у місті Смілі.
На Мокрокалигірському буровугільному родовищі у Катеринопільському районі видобуто першу тисячу тонн бурого вугілля.
Побудовано цех із виготовлення лікарських засобів твердої форми на ПАТ «Технолог» у місті Умані потужністю 5 мільярдів пігулок на рік. Крім цього, реконструйовано цех із виробництва пігулок на ПАТ «Монфарм».
Організовано комунальну установу «Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Черкаської обласної ради».
200-річчя від дня народження Т.Г. Шевченка присвячена краєзнавчо-мистецька акція «Шевченківськими шляхами Черкащини», яка стартувала 9 березня 2013 року в селі Моринцях Звенигородського району і триватиме до березня 2014 року.
Завершена робота із забезпечення стовідсоткового підвозу до шкіл дітей та учителів, які того потребують. Загальна кількість шкільних автобусів досягла 168 одиниць.

24 РОКИ НЕЗАЛЕЖНОСТІ: ГОЛОВНІ ПОДІЇ НА ЧЕРКАЩИНІ
• 2014 рік.
Відкрито музей «Останній шлях Кобзаря» в селі Мошни Черкаського району.
Створено комунальне підприємство «Агенція розвитку Черкащини Черкаської обласної ради», що займатиметься залученням інвестицій у регіон.
Розпочалася газифікація села Надточаївка Шполянського району.
На Смілянщині, у річку Тясмин запустили близько 100 тисяч малька білого амура.
В обласному художньому музей відкрився Всеукраїнський культурно-мистецький проект «Мальовнича Україна» до 200-річного ювілею від дня народження Т.Г. Шевченка в рамках Міжнародного шевченківського літературно-мистецького свята «В сім’ї вольній, новій…».

• 2015 рік.
У Черкасах створили Єдиний центр допомоги армії.
Автоскладальний завод №2 ПАТ «Автомобільна компанія «Богдан Моторс») здійснив розробку та виготовлення експериментальних зразків бронеавтомобіля «Барс» та автомобіля швидкої допомоги для потреб Збройних сил України.
120 спецавтобусів і вантажівок замовили Внутрішні війська МВС України на ПАТ «Черкаський автобус».
Клуб «Черкаський Дніпро» виборов право виступати у Першій футбольній лізі України.

Підготував Василь Мельниченко

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x