Якщо ти патріот – купуй велосипед!

Велосипеди усіх кольорів, потужностей і марок – від «наворочених» гірських байків, «гібридів» та міських шосейників до «аістів», «україн» та дитячих триколісних заполонили міську площу «Дружби Народів» Черкас. В очах – майорить від вишиванок, у повітрі – українська музика, в очах велосипедистів – готовність до рекорду. Саме такими були Черкаси рано-вранці 24 серпня на День Незалежності. Адже саме цього дня черкащани зібралися встановлювати унікальний світовий рекорд зі стоворення найбільшого рухомого прапору з велосипедистів. Встановленню рекорду передував велопробіг, а опісля – було співання гімну, конкурси з призами і нагородження команди з понад 100 людей, що долучилися до створення велосвята, але про все – по-порядку.

З чого все почалося…

Черкаси уже давно і сильно потребують розвинутої інфраструктури для велосипедистів. Адже місто – рівнинне, з великою кількістю дублюючих вулиць, «компактне» – з будь-якої точки до центру можна дістатися ровером хвилин за 15-20. Та й з громадського транспорту у Черкасах – лише маршрутки та тролейбуси, в яких «чуть жизнь еще теплится». Тож із березня цього року команда ентузіастів взялася за нелегку справу – ініціювання побудови велодоріжок та велопарковок в обласному центрі, а заодно – поширення культури використання ровера у повсякденному житті. За півроку було зроблено багато: розробка карти велосипедних маршрутів міста, ВелоДень (відкриття сезону), дівочий велопарад, а до Дня Незалежності черкащани замахнулися на світовий рекорд.

– До Дня Незалежності хотілося зробити щось оригінальне, що пішло б на користь і місту, і його жителям, і стало згуртовуючим фактором для черкащан. Тому прийшла ідея такого рекорду – зробити те, чого не робив ще ніхто. Організаційно це було нелегко – згуртувати людей, знайти відповідну техніку (велосипедистів з висоти пташиного польоту фіксував «дрон»), домовитися з веломагазанами про конкурси і призи для переможців, але результат того вартував! – коментує одни з активістів руху «ВелоЧеркаси» Сергій Слинько.
А поки організатори дають коментарі, а до площі з’їжджають нові й нові роверисти, волонтери – не дрімають. Дівчата у вишитих сорочках збирають кошти на першу громадську велопарковку, яка матиме охорону.
– Люди кидають охоче, є багато крупних купюр, по 20, 50, 100 і навіть 200 гривень, – розповідає волонтерка Марія Голуб.
А тим часом велосипедисти «загортаються» у блакитні та жовті накидки поверх вишиванок чи спортивних футболок із зображеннями тризуба та патріотичними написами. І ось уже дві колони з 512 роверистів стають живим прапором, який рухається від площі «Дружби народів» до площі «Соборної». По всьому маршруту велосипедистів супроводжують журналісти місцевих телеканалів та фотокори під патріотичні пісні та дзижчання «дрона». А над колонами велосипедистів – блакитне небо і яскраво-золоте серпневе сонце. Небо теж сьогодні патріотичне.

Рекорд – встановлено!

Колона велосипедистів досягає площі «Соборної» і розпочинається фіксація рекорду. За підрахунками керівника Національного реєстру рекордів Лани Вєтрової рухомий прапор України склали 512 учасників. Рівних черкасцям у подібному прояві патріотизму досі ще не фіксували. Отже – рекорд встановлено! Відповідний сертифікат Лана Вєтрова вручає міському голові Сергію Одаричу.
Натхненні велосипедисти співають Гімн України та вирушають в Долину Троянд, де для них – інтелектуальні конкурси на знання запчастин велосипеду та різних рекордів.

– Велосипед – це екологічно, економічно вигідно і патріотично, – переконує один з організаторів велорекорду Олексій Братєнков. – Такі свята – згуртовують, адже заради рекорду частина людей купували велосипеди, хтось – ремонтував старі, хтось – привозив із сіл, а деякі навіть вчилися кататись!
З ним погоджуються численні сім’ї черкащан. А організатори уже рахують гроші, зібрані під час велопробігу. У скриньках назбиралось 3,5 тисячі гривень. Для встановлення першої в Черкасах громадської охороняємої велопарковки необхідно ще 1,5.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x