Програмі розвитку паліативної допомоги в Черкаській області – бути?

Програмі розвитку паліативної допомоги в Черкаській області – бути?

Депутатська комісія з питань охорони здоров’я, материнства та дитинства рекомендувала винести на чергове засідання сесії Черкаської обласної ради Програму розвитку паліативної допомоги на 2015-2020 рр. Презентував її депутатам та усім присутнім головний лікар Черкаського обласного онкологічного диспансеру Віктор Парамонов. Про це «Нова Доба» дізналася в прес-службі ЧОВ ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ»

За словами Віктора Парамонова, Черкаська область в плані розвитку паліативної допомоги відстала від країн Західної Європи років на 100, від країн Східної Європи – на 30-40 років. Навіть деякі області України, такі як Харківська, Львівська, Івано-Франківська, випередили Черкаську на 10-15 років. Нині на Черкащині налічується близько 1,5-2 тисяч хворих, які потребують паліативної допомоги. Але в стінах обласного онкодиспансеру спеціалізовану медичну допомогу отримує не більше 100 осіб.

Розроблена та запропонована до розгляду депутатами Програма розвитку паліативної допомоги на 2015 – 2020 роки дозволить створити систему, при якій людині буде гарантоване право померти так само, як вона і народжується: з повагою до її особистості та організму.
– Мені приємно, що саме за нинішньої каденції депутатів буде прийнято таку програму. Наявність її є ознакою атмосфери милосердя та морально-духовного клімату країни, – зазначила голова Черкаської обласної ради Валентина Коваленко.
Фінансова медикаментозна складова Програми сягає 60 млн грн на 5 років.
– Але навіть за відсутності повного фінансування з коштів обласного бюджету вона дасть можливість залучати міжнародну фінансову допомогу та кошти благодійних фондів, які чекають від обласної влади здійснення перших кроків, які продемонстрували б небайдужість та повагу до людського життя від його початку до його кінця, – зазначає представник ЧОВ ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» Тамара Борисова.

Для довідки: Паліативна допомога – вид медичної допомоги, який дозволяє покращити якість життя паліативного пацієнта та допомогти членам його родини шляхом запобігання та полегшення страждань невиліковно хворої людини.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x