Цілющі властивості чорної бузини

Цілющі властивості чорної бузини

Бузина є надзвичайно корисною для нашого здоров’я. В народній медицині рослина має широке застосування. Крім того, використовують усі її частини: коріння, суцвіття, квіти, ягоди і навіть кору. Якщо змішати листя, коріння і квітки бузини, вона здатна покращувати обмін речовин. Найціннішими є плоди бузини – чорно-фіолетові ягоди, з трьома-чотирма плоскими довгастими кісточками. Цвіте чорна бузина в травні – червні, плоди дозрівають у липні – серпні. Вони покращують роботу кишечнику і використовуються як у свіжому, так і в сушеному виглядах. Також із ягід готують чаї, варення, повидла та кисіль. Вони багаті на каротин, ефірні олії та вітамін С.

Відвари та настої з бузини
Відвар кори застосовується як сечогінний і жовчогінний засіб. Бузину використовують для лікування анемії, геморою, ожиріння. При бронхіті, пневмонії і неврастенії кора допомагає зняти головний і зубний біль. Відвар ягід і квіток використовують замість лосьйону, адже він чудово впливає на шкіру.
Настій ягід бузини покращує травлення, його приймають на ніч як послаблювальний засіб (від 1/2 до 3/4 склянки). Для цього треба взяти дві столові ложки сухих ягід на 250 мл холодної води. Настоювати від 10 до 12 годин. А настій квіток бузини приймають на ніч при застуді та інфекційних захворюваннях дихальних шляхів. Візьміть одну столову ложку квіток на склянку окропу, настоюйте півгодини. Вживають препарат також при подагрі, артриті, ревматизмі, нефриті, циститі та набряках. Відвар листя допомагає позбутися закрепів, а листя, зварене в молоці, прикладають до попрілостей, також воно лікує опіки.

Готуємо чай із бузини
Використовують чай із бузини при затриманні сечовипускання й набряках. Для приготування чаю можна використовувати кору або листя бузини. Пропорція: дві чайні ложки на 250 мл води. Суміш довести до кипіння і процідити. Пити чай необхідно протягом дня невеликими ковтками.

Пам’ятайте!
Не можна вживати чорну бузину при вагітності, цукровому діабеті, виразковому коліті й хворобі Крона. Перш ніж використовувати бузину з метою лікування, варто проконсультуватися з лікарем. Необхідно упевнитися, що ви не маєте протипоказань і алергічної реакції, а також визначити сувору дозу препарату й дотримуватися її.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x