Гострі кишкові інфекції. Це необхідно знати!

Гострі кишкові інфекції. Це необхідно знати!

Як виникають кишкові інфекції?
Кишкові інфекції викликають захворювання шлунково-кишкового тракту, провокуючими підвищення температури тіла, пронос, блювання. До кишкових інфекцій відносять черевний тиф, дизентерію, харчові токсикоінфекції, сальмонельоз, ботулізм тощо.
Інфекції проникають в організм людини при недотриманні правил особистої гігієни та з інфікованими продуктами харчування.
Санепідемстанція м. Черкаси повідомляє, що з початку поточного року в Черкасах на гострі кишкові інфекції захворіло 284 особи. Порівняно з аналогічним періодом минулого року захворюваність зросла на 39,9%, серед дітей – на 38,06%.

Як поширюється інфекція?
Найбільш поширені кишкові інфекції влітку та восени. Це пов’язано з активізацією шляхів передачі інфекції, сприятливими умовами для зберігання і розмноження збудників у зовнішньому середовищі, зниження реактивності організму людини під впливом сонячного випромінювання, відпочинок у природних умовах, зниженням кислотності шлункового соку. Збудники кишкових інфекцій передаються харчовим, водним, контактно-побутовим та іншими шляхами. Інфекції можуть міститися у м’ясі, яйцях, воді. Джерелом інфекції також є хвора людина з певними клінічними проявами або здоровий «носій». Носії становлять епідемічну небезпеку, оскільки вони ведуть активний спосіб життя, при цьому контактують зі здоровими людьми, займаються приготуванням страв, можуть працювати на об’єктах громадського харчування, на підприємствах, що займаються виготовленням продуктів харчування.
Інфіковані продукти на смак і вигляд не відрізняються від безпечних і якісних. Період від безпосередньо зараження до перших клінічних проявів захворювання триває від декількох годин до двох-трьох діб.

Кишковим інфекціям можна запобігти!
Передусім необхідно дотримуватися правил особистої гігієни. Не варто вживати м’ясні та молочні продукти, придбані на стихійних ринках. Не використовуйте для пиття, приготування їжі й миття посуду воду з неперевірених джерел. Ретельно перевіряйте термін придатності продуктів, зважайте на їхню якість, зберігайте належним чином, не вживайте невідомі гриби, ягоди, трави тощо. Якщо ви перебуваєте на відпочинку, не зберігайте страви без холодильного обладнання більше двох годин. Ретельно мийте овочі й фрукти перед вживанням.
Фахівці радять терміново звернутись до лікаря, у разі виявлення перших ознак шлунково-кишкових розладів. Не варто займатися самолікуванням.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x