Назва села пішла від річки Ведмедки

Коли й ким була заснована Медведівка (Ведмедівка) – не відомо. Існує кілька версій з цього приводу. Одна говорить, що в сиву давнину мисливці вполювали на березі річки велику ведмедицю і цю річку назвали Ведмедка, Ведмедичка, а згодом поселення, яке виникло на березі річки, отримало назву Ведмедівка, а потім було перейменовано на російський манер – Медведівка. У часи Національно-визвольної боротьби українського народу під проводом Богдана Хмельницького Медведівка стає сотенним містечком Чигиринського полку, в якому споруджено міцну фортецю. У 1659 році Медведівка отримала Магдебурзьке право, а згодом стала волосним містечком, в якому було 5 православних храмів, костел, синагога й Медведівський Миколаївський монастир і проживало понад 6 тисяч жителів. У 1970 роки історія Медведівки пов’язана з гайдамацьким рухом та Коліївщиною, яку очолив Максим Залізняк. У кінці 1 800 років медведівчани брали активну участь у селянських виступах під назвою «Чигиринська змова» й за це багатьох із них заслано до Сибіру. У роки Національно визвольної-боротьби була створена сотня полку Гайдамаків Холодного Яру, і до 192 року радянська влада тут існувала періодично.

У 1920-30 роки Медведівка була районним центром, але це її не врятувало від голодомору. Не оминула село й Друга світова війна, на фронтах якої загинули понад 300 медведівчан, багато людей було вивезено до Німеччини на важкі роботи.
На сьогодні до Медведівської сільської ради входять села Медведівка та Івківець. Територія становить 44 651,2 га, населення –
1 390 осіб. На території села є школа, дитячий садок, амбулаторія, Будинок культури, сільська бібліотека, ветеринарний пункт, аптека, сільська пожежна команда, церква Успіння Пресвятої Богородиці, яка датується 1812 роком, краєзнавчий музей.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x