Підприємець із Медведівки тримає пилораму, вирощує кукурудзу й допомагає АТОвцям

Підприємець із Медведівки тримає пилораму, вирощує кукурудзу й допомагає АТОвцям

Олександр Нагаєв – місцевий підприємець уже з-понад 20-річним стажем. Має пилораму в Медведівці та сусідній Головківці, ще займається фермерством, тримає кафе, де в основному порядкує його дружина. Зізнається, що зараз доводиться нелегко, але господарству намагається давати лад. Допомагають у цьому сини, які займаються збутом і переробкою деревини. Повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

Олександр Миколайович розповідає, що починав з малого: займався обробітком землі, тримали вдома декілька десятків поросят. Згодом почав займатися дерево­обробною промисловістю.
– Спочатку пилорама була в Головківці, сусідньому селі Медведівки. Там тримали орендоване приміщення, виготовляли дошки й продавали їх під замовлення, – говорить Олександр Нагаєв. – Але через деякий час сталась пожежа, причини якої невідомі й досі, згорів весь цех і матеріали, що були там.

Далі Олександр Миколайович звернувся до місцевої влади й викупив двір колишнього колгоспу в рідній Медведівці. І пішло-поїхало: відремонтували станки після пожежі й установлювали в Медведівці, окремо відновлювали пилораму, що згоріла в Головківці. Зараз на медведівській пилорамі працівники практично все роблять самі: від закупки лісу й до випуску готової продукції. Виготовляють в основному дошку для підлоги, блокхаузи, вагонку, плінтуси, одвірки. Найбільший попит мають на соснову вагонку. Та на сьогоднішній день великих доходів немає, адже будівельна галузь стоїть, купівельна спроможність людей падає.
– Ліс на кожному аукціоні на 20-30 відсотків дорожчає, а ми ціни підняли лише на 10-20 відсотків, бо якщо ж вартість продукції буде вища, то ніхто не братиме її в нас, – ділиться підприємець.

На пилорамі працюють від 12 до 15 осіб, серед них 5-6 – на постійній основі, інші за договорами.
Поряд з пилорамою розташоване кафе – теж Нагаєвих. Там є й великий зал, більярдна, можна пограти в теніс, а в теплу пору року посидіти в альтанці за чашкою кави. Родзинкою цього закладу є піч, що розташована прямо на вулиці під накриттям. У ній варять будь-які страви, а поряд можна посмажити шашлик на мангалі. Усе в кафе готують з домашніх, власних овочів, фруктів і м’яса.
Крім того, Олександр Миколайович має фермерське господарство, тримає приблизно 70 – 75 гектарів разом із власними паями й землями запасу сільської ради. Уже третій рік вирощують кукурудзу, мають власні трактори й сівалки.

Не лишається підприємець осторонь, коли треба допомогти односельцям. Навесні орють землі пенсіонерам і людям з обмеженими можливостями, беручи гроші лише за пальне, допомагають їм заготовляти сіно, адже в господарстві є косарка, гребка й прес. Багатодітним сім’ям виділяють безкоштовно дрова на зиму, тому що село не газифіковане. Окремо допомагають сільській раді, церкві. Цього року місцевій школі допомогли на 15 тисяч грн, дитячому садку – на 7.

Коли в Україну прийшла біда, розпочалась антитерористична операція, власними силами підприємства відремонтували ЗІЛ-131, зробили там баню й відправили на фронт. Також з колективу пилорами до Збройних сил України мобілізували 4-ох осіб, двоє з яких уже повернулися, а інші ще служать. Олександр Нагаєв допомагав військовим коштами, купляв форму, взуття, неодноразово поповняв мобільний зв’язок.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x