З 1 вересня – новий порядок надання податкових консультацій

З 1 вересня – новий порядок надання податкових консультацій

ГУ ДФС у Черкаській області нагадує, що 1 вересня 2015 набрали чинності зміни до Податкового кодексу України, внесені Законом України від 17.07.2015 №655-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо зменшення податкового тиску на платників податків». Про це «Нова Доба» дізналася в ГУ ДФС у Черкаській області.

Законом №655-VIII визначено порядок надання податкових консультацій. Так, періодичне узагальнення податкових консультацій, які стосуються значної кількості платників податків або значної суми податкових зобов’язань тепер відноситься до повноважень центрального органу орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику (Міністерство фінансів України). Визначено, що узагальнююча письмова податкова консультація – оприлюднення позиції центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику, що склалася за результатами узагальнення податкових консультацій, наданих контролюючими органами платникам податків.

Узагальнюючі консультації затверджуються наказом Міністерства фінансів України. Вони підлягають оприлюдненню, у тому числі на офіційному веб-сайті Міністерства фінансів України, протягом 5 календарних днів.
Інші консультації, крім узагальнюючих, надаються: в усній формі – контролюючими органами; у письмовій або електронній формі – контролюючими органами в Автономній Республіці Крим, містах Києві та Севастополі, областях, міжрегіональними територіальними органами, центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну податкову і митну політику.

Консультація, надана в письмовій або електронній формі, обов’язково повинна містити опис питань, що порушуються платником податків, з урахуванням фактичних обставин, вказаних у зверненні платника податків, обґрунтування застосування норм законодавства та висновок з питань практичного використання окремих норм податкового законодавства.
При цьому надані консультації підлягають обов’язковому розміщенню на сайті контролюючого органу, який надав консультацію, протягом 10 календарних днів після дня їх надання без зазначення найменування (прізвища, ім’я, по батькові) платника податків та його податкової адреси.

Щодо оскарження отриманих податкових консультацій. Платник податків може оскаржити до суду наказ про затвердження узагальнюючої податкової консультації або надану йому індивідуальну податкову консультацію як правовий акт індивідуальної дії, викладені в письмовій або електронній формі, які, на думку такого платника податків, суперечать нормам або змісту відповідного податку чи збору. Скасування судом наказу про затвердження узагальнюючої податкової консультації або індивідуальної податкової консультації є підставою для надання нової податкової консультації з урахуванням висновків суду. Протягом 30 календарних днів із дня набрання законної сили рішенням суду про скасування наказу про затвердження узагальнюючої податкової консультації або індивідуальної податкової консультації центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику, або контролюючий орган з урахуванням висновків суду зобов’язані опублікувати узагальнюючу податкову консультацію або надати платнику податків індивідуальну податкову консультацію.

Закон №655-VIII можна переглянути за посиланням: http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/655-19. Коментар ГУ ДФС в області з оглядом вказаного та ін. питань можна прочитати: http://ck.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/211968.html

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x