У черкаських школах розпочався енергоаудит

У черкаських школах розпочався енергоаудит

Cьогодні розпочалося втілення в життя програми термомодернізації шкіл міста. Представники шведської фірми «Sweco» разом з секретарем Черкаської міської ради Олександром Радуцьким та заступником міського голови Станіславом Овчаренком завітали до спеціалізованої загальноосвітньої школи № 3. «Нова Доба» про це дізналася в прес-службі Черкаської міської ради.

Сьогоднішній візит – початок проекту «Енергоефективність в громадських будівлях м. Черкаси». Кінцевим результатом проекту буде техніко-економічне обґрунтування енергоаудитів . Ці заходи необхідні, щоб визначитись з першочерговими роботами з впровадження енергоощадних технологій в освітніх закладах.
Школа № 3 – одна з найстаріших шкіл міста. Цього року їй виповнюється 110 років. Приміщенню ж, в якому вона розташована, вже 52 роки. Тож термомодернізацію йому дійсно необхідна.

– Дуже символічно, що саме ця школа стала першою, до якої прийшли представники «Sweco». Адже це школа з поглибленим вивченням хімії, біології та екології, – зауважила Ірина Удод, директор департаменту економіки та розвитку Черкаської міської ради.
Як розповіла шановним гостям директор школи Тетяна Ткаченко, екологічному вихованню тут приділяють максимум уваги. Роздільне збирання сміття та збір макулатури мають не формальний характер, а цілком реальне заробляння коштів. У кожному кабінеті є місце для збору відпрацьованого паперу, який згодом вивозиться на переробку до Малинської фабрики. Таким чином діти бачать реальний результат, а не порожні декларації.

Директор похвалилася певними досягненнями в енергозбереженні: кілька років тому тут було замінено усі освітлювальні лампи – з ламп розжарювання на люмінесцентні. Два роки тому було замінено тепломережу від теплоцентралі до будівлі школи, і відтоді жодних втрат тепла на цій ділянці немає. Встановлено і індивідуальний тепловий пункт з терморегулятором. А от приміщення має багато слабких місць: старі вікна, двері, незахищений фасад. Завдяки цій програмі термомодернізації тут сподіваються ліквідувати ці недоліки.

– Три роки тому видалася особливо люта зима. Морози сягали мінус двадцяти. У моїй рідній школі №2 діти сиділи за партами у куртках і рукавичках. Яка наука лізтиме у голову, коли діти навчаються у таких умовах? Коли я це побачив, це стало поштовхом для початку роботи над цим проектом утеплення шкіл, – пояснив Олександр Радуцький, секретар міської ради, головну мету участі влади у цій програмі.

Він запропонував відвідати школу № 2 тепер, коли там замінено всі вікна на склопакети, зроблено капітальний ремонт покрівлі, що підтверджує конкретні дії міської влади у напрямку термомодернізацію закладів освіти.
– У нас великі плани щодо цієї школи. Крім програми енергоефективності, ми хочемо підняти соціальні стандарти в цій школі: приміром, нещодавно тут був облаштований спортивний майданчик. У довготерміновій перспективі також перестелемо підлогу і звісно ж, замінимо вікна на склопакети, – підтримав пана Радуцького Станіслав Овчаренко.

Нагадаємо, роботи з повного енергоаудиту черкаських шкіл фінансуватиме міжнародна компанія NEFCO. Шведська фірма «Sweco» є виконавцем робіт. Гунар Барк, консультант проекту від «Sweco», високо оцінив роботу педагогів щодо екологічного виховання дітей і ретельно поставився до питань роботи черкаських теплопостачальних підприємств.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x