Найбільше труяться грибами в Умані та Смілі

Найбільше труяться грибами в Умані та Смілі

Упродовж останніх трьох років на території Черкаської області отруїлися дикорослими грибами 36 осіб, з них – 11 дітей. Мали місце прикрі випадки, які сталися у м. Сміла та Чорнобаївському районі, де після вживання грибів отруїлися сім’ї з 4-5 осіб, з них – 7 дітей віком від 1 р.9 міс. до 11 років. Про це «Новій Добі» повідомили в Державній санепідемслужбі Черкаської області.

Найбільша кількість потерпілих зареєстрована в м.Умань (7 осіб), м. Сміла (6 осіб), м. Черкаси, Чорнобаївському та Городищенському районах (по 5 осіб), поодинокі отруєння реєструвалися в К.Шевченківському, Золотоніському, Маньківському, Звенигородському районах.
Переважна більшість отруєнь грибами припадає на вересень-жовтень, період, коли спека спадає і дощі збагачують наші ліси і посадки грибним розмаїттям. Саме у цей час населення інтенсивно заготовляє дикорослі гриби.

Як правило, до трагічних наслідків призводить незнання відмінних властивостей їстівних та отруйних грибів, відсутність навичок збирання грибів серед міського населення, неправильна підготовка грибів до споживання.

Найчастіше смертельні випадки отруєнь грибами виникають після вживання в їжу блідої поганки, усі частини якої – ніжка, шкірка і навіть спори надзвичайно отруйні. Невеликий шматочок гриба блідої поганки може отруїти декількох осіб. Ліків від отрути блідої поганки немає. Отрута блідої поганки стійка до нагрівання і будь-якої кулінарної обробки, не втрачає токсичності при висушуванні та тривалому зберіганні.
Характерною ознакою блідої поганки, яка відрізняє її поміж інших грибів, є бульбовидне потовщення основи ніжки, а у верхній частині ніжки бахромчасте кільце. Звичайну бліду поганку помилково приймають за сироїжку, печерицю, зеленуху, рядовку, інші пластинчаті гриби.
Помилитися можуть і досвідчені грибники, якщо збирають дуже молоді плодові тіла, коли ще не проявилися морфологічні ознаки (сироїжки, гливи, синяки, парасольки), а серед них може заховатись бліда поганка.

Отруєння можуть спричинити і їстівні гриби, які не пройшли належної термічної обробки або виросли на забруднених територіях – біля автомагістралей, залізничних колій, потужних заводів та фабрик, кладовищ, сміттєзвалищ, могильників. Гриби володіють неймовірно високою здатністю адсорбувати різні токсини і радіоактивні сполуки, вони вбирають в себе все що є навколо, наче губка і самі стають отруйними. Також отруєння можуть спричинити їстівні гриби, якщо вони старі, червиві та довго зберігалися після збирання, гриби, які мають двійників або змінилися внаслідок мутації (опеньки, білі гриби, печериці, підберезовики).

Гриби мають ряд біологічних особливостей, однією з яких є наявність хітинової оболонки. Внаслідок цього вони характеризуються як досить важка їжа для кишково-шлункового тракту. Це одна з причин, через яку гриби не рекомендується вживати дітям, людям похилого віку, вагітним жінкам.

Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, головний біль, біль у животі, пронос, посилення потовиділення, зниження артеріального тиску, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності) з’являються через 1-4 години після вживання грибів. Біль та напади нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.

Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких :
– негайно викликайте швидку допомогу. До її приїзду промийте шлунок 1-2 літрами блідорожевого розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму;
– пийте багато рідини (холодний міцний чай, каву або злегка підсолену воду);
– необхідно вжити 4-5 пігулок активованого вугілля, коли промивні води стануть чистими;
– ні в якому разі не вживайте алкоголь чи молоко, які сприяють швидкому всмоктуванню отрути в організм;
– ніякого самолікування!
Навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до найближчої лікувальної установи.

Якщо ж усе-таки ви вирішили піти до лісу з кошиком, то беріть лише ті гриби, які добре знаєте, вдома ще раз їх ретельно переберіть і в той же день переробіть з дотримання усіх технологічних норм і правил.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x