Харчова сода творить дива

Харчова сода творить дива

Її можна знайти на кухні кожної господарки. Її і в тісто додають, нею і посуд чистять. Харчова сода – цей звичний і недорогий продукт має давню історію застосування та володіє багатьма лікувальними властивостями. Інформує власний кореспондент «Нової Доби».

Звичайна харчова сода – це кисла сіль вугільної кислоти і натрію (NaHCO3). Багато хто вважає, що сода – дитя хімії. І помиляються при цьому. З глибокої давнини люди знали про соду і застосовували її. Про соду згадують у Біблії, як про речовину «нетер». На Сході її називають «золою Божественного Вогню», содові родовища називають місцями проживання богів, а содові поля – «попелом Великого Полум’я Небес».

У Стародавньому Єгипті соду добували з дна озер, вона залягала під пластом землі, як і в наші дні. Воду випарювали, сода залишалася, але домішки землі дратували, і багатьом це не подобалося. Та й товар не мав належного вигляду.

Французький хімік Леблан у 1787 році винайшов промисловий спосіб очищення соди. Але це відкриття засекретили майже на 100 років. У 1863 році бельгійський підприємець і хімік-технолог Ернест Сольве відкрив аміачний спосіб отримання соди з кухонної солі і заснував компанію, що стала поширювати свій продукт як технологічну добавку.

Поки кондитери нахвалювали соду, народ до неї придивлявся і потихеньку почав застосовувати з лікувальною метою. В Індії рак шкіри густо присипали зволоженою содою – і він зникав. На Півночі соду додавали до березового дьогтю і цією сумішшю змащували бляшки на шкірі при псоріазі – свербіж і висипання проходили. Хворі на виразку шлунку (при підвищеній кислотності) рятувалися содою, яка швидко нейтралізує соляну кислоту шлункового соку.

Соду активно використовують для лікування і в наші часи. Перерахуємо найпоширеніші способи її застосування:
При діабеті для ослаблення тяжкості захворювання. Деякі лікарі пов’язують виникнення недуги із підвищеною кислотністю в організмі. Тому сода відіграє роль засобу, який нейтралізує зайву кислоту і таким чином покращує самопочуття. Діабетикам радять щодня випивати склянку гарячого молока з додаванням ¼ ложки соди.
При тонзиліті, ангіні, болю в горлі. Випийте склянку гарячого (але не кип’яченого) молока, додавши в нього кавову ложечку соди.
Від печії радять випити склянку теплої води із додаванням столової ложки соди. Сода нейтралізує зайву кислоту, яка виділилася у шлунку.
Від опіку стравоходу. Якщо сьорбнули гарячого, випийте теплого молока з содою.
При укусах комах. Прикладіть кашку з мокрої соди на місце пошкодження шкіри. Сода також полегшить свербіж, набряк, опік, викликаний борщівником або кропивою.
При захворюваннях шкіри – грибкових, інфекційних. Прийміть теплу ванну, розчинивши у воді півпачки соди: вона заспокоїть роздратовану шкіру. Таку ванну радять також для очищення лімфатичної системи. Після процедури не змивайте содову воду – промокніть тіло рушником і відпочиньте.
Від підвищеного потовиділення. Соду можна використовувати як природний дезодорант – чисту шкіру під пахвами присипте тонким шаром соди. Поту не буде.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x