Часто людина навіть не підозрює, що в неї – депресія

Часто людина навіть не підозрює, що в неї – депресія

Осіння депресія – не вигадка. Така тенденція справді існує: восени люди частіше страждають від нервових розладів і депре­сій. За статистикою, 15-20% людей на Землі переносить упродовж життя хоча б один епізод депресії. Як розпізнати психічну недугу, кореспондентам «Нової Доби» розповів головний лікар Черкаського обласного психоневрологічного диспансеру Костянтин Гаркавий.

Восени та навесні захворювання загострюються, у тому числі й психічні. Цьому можуть сприяти загальні чинники: зміна біоритмів, авітаміноз та більш особливі фактори. Люди, котрі працюють, страждають морально від того, що закінчилася відпустка. Це теж може спричинити депресію, – розповідає Костянтин Анатолійович.
Часто люди навіть не підозрюють, що в них депресія. Вони помічають за собою слабкість, сонливість, підвищену втомлюваність. Однак вважають: якщо в них добрий настрій – отже, немає депресії. Це не так. Депресія не обов’язково призводить до поганого настрою, хоча це і частий її симптом.

Іноді на перших стадіях депресії людина просто песимістично оцінює все, що з нею відбувається, зосереджує увагу на тривожних спогадах, картає себе за власні помилки. У таких ситуаціях людина може помилково не звертатися за допомогою до лікаря, бо вважає, що вона має всі підстави для того, щоб перебувати у стані зневіри.
Основні симптоми депресії такі: підвищена втомлюваність, зміна апетиту (його відсутність, або навпаки, підвищення апетиту), зменшення або збільшення маси тіла. Також це може бути порушення сну: сонливість удень або безсоння вночі.
Часто спостерігаються такі скарги, як зниження самооцінки, постійне почуття провини, безпорадності, невпевненості у своїх діях, нездатність зосередитися.

Ознакою депресії може бути байдужість до захоп­лення, улюбленої справи, яка зазвичай людину цікавила. Такі зміни, здавалося б, не дуже суттєві, в сукупності свідчать про те, що людині час потурбуватися про власне психічне здоров’я.
Якщо ви або хтось із ваших близьких помічає за собою подібні зміни упродовж хоча б двох тижнів, зверніться до лікаря. Не обов’язково до психіатра. Першу, основну психіатричну допомогу надає сімейний лікар. Після діагностування він призначить необхідне лікування: зазвичай це прийом заспокійливих препаратів та сеанси психотерапії. Останнє навчить вас краще долати стреси та реально оцінювати життєві проблеми.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x