Продовжуємо городній сезон восени

Продовжуємо городній сезон восени

Зазвичай переважна більшість городників із настанням осінніх днів готуються до завершення будь-яких робіт на землі. А шкода, бо якщо знати декілька невеличких хитрощів, можна навіть на Новий рік отримати свіжі помідори чи перець. Головне – лише мати бажання і трохи працелюбства. Інформує власний кореспондент «Нової Доби».

Чимало овочів, які ми вирощуємо на городах, – багаторічники, і лише в зв’язку з кліматичними умовами вирощуються у нас менше року. Якщо вони не встигли досягти потрібного розміру, а плоди – необхідної стиглості, їх можна перенести в приміщення чи теплицю.
Кущі солодкого перцю можна пересадити в горщики й вазони об’ємом від 3 до 5 л, намагаючись не пошкодити коріння. Перші 4-5 днів перець тримають у злегка затіненому місці при 15 – 18°С і підживлюють розчином мінеральних добрив (1 ст. л. нітрофоски на 5 л води), видаливши хворі листя й зайві дрібні гілочки без плодів. Потім їх розміщують на світлому вікні. Зазвичай батарея опалення сушить повітря, тому перець відгороджують екраном із фольги так, щоб він закривав джерело тепла і водночас не відбивав світло з вікна. Впродовж зими вас радуватимуть красиві, невисокі й компактні кущі з дрібними різнокольоровими плодами. І плоди їстівні, і рослини такі прикрасять будь-який інтер’єр.

Пересаджують у горщики і чабер. Особливо хороший для пересадки цілими кущами і вирощування на підвіконні сорт Спринт: невеликий, заввишки 30–35 см, компактний, має акуратну форму і дрібне листя. Він і зацвісти на вікні взимку може. Листя рослини використовують для заправки салатів, супів, соусів, при маринуванні огірків, кладуть у м’ясні та рибні страви. Так само можна переселяти в дім шавлію й естрагон. До речі, не обов’язково брати весь кущ. Можна лише відрізати від нього молоді гілочки. Їх висаджують у ґрунт (у діжки або горщики), і вони продовжують рости на новому місці.
Якщо ви вирощуєте помідори, від них легко взяти пасинки і поставити їх у воду, щоб вони дали коріння, а потім посадити в горщик. До Нового року у вас будуть власні помідори. Пасинки для переїзду потрібно відрізати з нижній або середній частині рослини: вони краще будуть рости.
Ту ж операцію неважко зробити з пряно-смаковими і зеленними рослинами. З найбільш придатного до життя водяного крес-салату восени зрізують черешки довжиною 10-12 см, які теж без проблем дають коріння у воді. Щойно вони з’являються у вузлах стебел, крес висаджують у горщики з пухким поживним ґрунтом. Уже через 2-3 тижні можна зрізати свіжі пагони. Всю зиму водяний крес обдаровує свіжою пряною зеленню. Навесні з цих рослин неважко нарізати живці й посадити у відкритий ґрунт. Так само можна вчинити з майораном і базиліком.
А ось із розмарином зазвичай усю процедуру проводять заздалегідь. Він утворює напівзадерев’янілі кущі, з яких уже в липні нарізають живці тієї ж довжини, що й у кресу, вибираючи пагони однорічного приросту. Їх висаджують під скляні або в поліетиленові ємності на глибину 5-6 см. Через 2-3 тижні, коли почнеться активний ріст нових стебел, ковпаки видаляють. (Правда, якщо в липні живці не заготовили, восени можна відкопати молоді кущі й посадити їх у горщик).

Деякі овочі в домі можна лише дорощувати. Серед пізніх тепличних посадок цвітної капусти знаходять таку, яка до цього часу утворила дрібні нетоварні головки (4-5 см в діаметрі). Ці рослини бажано акуратно вибрати з ґрунту і прикопати (впритул один до одного) у вологій землі холодного світлого приміщення. Головки наберуть трохи більшу масу за рахунок пластичних речовин із листя і стебла. Тому в капусти повинні бути добре розвинені молоді листя. Чим нижче температура в приміщенні, де капуста доводиться до кондиції, тим повільніше будуть збільшуватися головки, але зате повніше буде використовуватися запас поживних речовин рослини. При 2-4°С капуста може перебувати до 2 місяців і більше, і її головка за цей час досягне значно збільшиться. Якщо температура вище 10 – 12°С, наростання листя піде швидше, але голівки крупнішими не стануть.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x