Точка зору: продаж землі – позиція політиків

Точка зору: продаж землі – позиція політиків

Мораторій на продаж землі в Україні може бути знято вже у 2016 році. Аграрії побоюються таких змін, нарікаючи на високий рівень корупції в аграрній сфері. Як до відміни мораторію ставляться черкаські політики, читайте в опитуванні «Нової Доби».

Точка зору: продаж землі – позиція політиків
Анатолій Бондаренко, голова Черкаської обласної організації ВО «Батьківщина»:
– Політична партія ВО «Батьківщина» виступає проти продажу сільськогосподарської землі й пропонує створити дієві механізми, які дозволять розвинути аграрний сектор.
Ми переконані, що земля повинна залишатися у державній власності. Я впевнений, що в продажі землі зацікавлені лише кілька кланів у країні та місцеві феодали.
Сьогодні наша політична сила пропонує достатньо інструментів, які без продажу землі дозволять підняти фермерство. Скажімо, надавати селянам брати в державних банках кредити під заставу сільськогосподарської землі.
«Батьківщиною» розроблена Дорожня карта проведення земельної реформи, яка найближчим часом буде представлена широкому загалу на обговорення. Перше, що пропонується, – інвентаризація земель. Ще одним важливим питанням є вдосконалення процедури передачі до комунальної власності ділянок від умерлої спадщини.
Також потрібно врегулювати питання передачі повноважень органам місцевого самоврядування щодо розпорядження землями державної власності та посилити державний контроль за використанням та охороною земель.
Органам місцевого самоврядування необхідно терміново надати інструмент, який допоможе в організації та проведенні торгів-аукціонів, що дозволить наповнити місцеві бюджети. Адже нині вони наповнюються виключно за рахунок фіксованого сільськогосподарського податку, який сплачує фермер.

Точка зору: продаж землі – позиція політиків
Олександр Піньковський, голова обласного осередку партії «Народний контроль»:
Вже 23 роки (починаючи з 1992 року) в Україні триває процес формування ринку землі. Процес іде, а самого ринку немає. З одного боку, проблема створення вільного ринку землі полягає в тому, що країна побоюється монополізації. З іншого – в потребі інвестицій в економіку.
У будь-якому разі зараз уже мало хто сперечається щодо необхідності створення ринку землі, щоправда, мова йде про чесний і конкурентний ринок. Такі умови можливо створити тільки шляхом докладного прописування законодавчої бази, яка регулювала б найдрібніші питання.
В умовах тотального спаду української економіки розпродавати головне багатство країни просто недоцільно. Це питання можна поставити лише тоді, коли політична та економічна криза залишиться позаду. Збільшиться ВВП країни, покращиться інвестиційний клімат – інвестори дорожче платитимуть за землю. Сьогодні ж Україна не готова до створення ринку землі з огляду на недосконале законодавство, недовіру і брак правової грамотності сільського населення.

Точка зору: продаж землі – позиція політиків
Голова Черкаської регіональної організації Аграрної партії України Наталія Старікова:
– Враховуючи важливість питання ринку землі, Аграрна партія України виступає проти зняття мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення. Необхідною передумовою зняття мораторію є проведення загальнодержавного обговорення, а за потреби – й референдуму. Це вкрай потрібно для забезпечення суспільного розуміння етапів реалізації та громадської підтримки умов обігу земель. Влітку Аграрна партія вже зверталася до керівництва країни щодо загрози продажу землі в умовах, що склалися.
Подібне рішення – продаж земель сільськогосподарського призначення – на користь лише невеличкому прошарку представників олігархічних кланів і становить загрозу економічній та продовольчій безпеці нашої країни.
Продаж земель сільгосппризначення під час складних економічних, соціальних та політичних умов, в яких, на жаль, перебуває Україна, призведе до скуповування значних площ землі фінансово-промисловими групами, її перепродажу посередниками, «обезземелення» селян, утворення іноземних підприємств із найманими працівниками, подорожчання аграрної продукції та подальшого розкручування інфляційних процесів.
Аграрна партія України як представник національних інтересів українського народу не може допустити подібного сценарію розвитку подій.
Ми не маємо повторити шлях Бразилії чи Румунії, які дозволили продаж землі – свого національного багатства, щоб потім, як у Румунії, на наших чорноземах іноземні компанії вирощували тополі для експорту деревини на європейський ринок!
Тому Аграрна партія України звернулася до Президента України, Прем’єр-міністра України, Верховної Ради України та Кабінету міністрів з вимогою внести на розгляд Верховної Ради України законопроект «Про введення мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення до 31 грудня 2025 року». Зараз Черкаська регіональна організація збирає підписи громадян проти скасування мораторію.

Точка зору: продаж землі – позиція політиків
Юрій Вдовиченко, голова Черкаської міської організації політичної партії «Об’єднання «Самопоміч»:
– Об’єднання «Самопоміч» розглядає це питання як таке, що не на часі. Сьогодні країна, позичає гроші, реформує систему влади, яка розпоряджається землею – не може дозволити розпоряджатися землями тій частині державної влади, яка скоро буде реформована. Усе повинне залишатися так, як є, поки не будуть реалізовані реформи.
У будь-якому випадку продаж ресурсів не є вигідним для держави. Тому що продаж – це повне відчуження, без права на повернення. І треба не допустити, що трапиться так: ми продамо землю, а потім пошкодуємо, що це зробили, або зробили не так, як того хотілося б. Якщо ми вже задекларували реформування влади, децентралізацію, то як можна казати про продаж землі?
При тому рівні корупції, який сьогодні спостерігаємо в країні, навіть аукціони не допоможуть здійснити продаж прозоро. Антикорупційне бюро у нас не працює. В Україні поки що неможливо організувати вільний, прозорий та вигідний для України продаж землі.

Точка зору: продаж землі – позиція політиків
Олексій Арсенюк, голова Черкаської міської партійної організації «Опозиційний блок»:
– Земля – це єдине, що у нас лишилося. І якщо ми зараз продамо землю, то це означатиме, що усі ми разом здалися в полон. Адже тоді всі українці фактично стануть рабами. І для чого тоді була війна? Моя особиста думка така: якщо і продавати землю, то лише громадянам України, а не зарубіжним інвесторам.
Стосовно відстоювання прав громадян-власників земельних ділянок, то хочу зазначити, що кожен депутат, який зайде у місцеві ради, вже є представником місцевих громад. І, звісно, ми орієнтуватимемося на думку людей, які нас підтримують. Ми не будемо обіцяти людям те, чого не зможемо зробити на місцях: підняти зарплати і пенсії чи моментально повирішувати земельні питання, адже це просто будуть популістичні гасла. Законотворчі процеси залежать від людей, які були обрані у Верховну Раду. Саме там вирішується доля країни, а ми на місцях маємо дотримуватися законів і захищати права громадян, а не розпродувати все направо й наліво.

Точка зору: продаж землі – позиція політиків
Руслан Зоря, голова Черкаської обласної регіональної парторганізації політичної партії Українське об\’єднання патріотів – «УКРОП»:
– Земля сільськогосподарського призначення має бути визнана національним надбанням України. Мораторій на продаж сільськогосподарських земель повинен бути продовжений, а орендні відносини – переглянуті в інтересах громадян-власників земельних паїв з урахуванням реальних ринкових ставок.
Невеликі земельні ділянки можна буде отримати в оренду безкоштовно, в інших випадках – оплата за оренду землі за тарифами, які здатні забезпечити нормальну прибутковість народу України (як власникові активу).
Інвестиції в сільське господарство повинні залучатися з використанням механізмів довгострокової цільової оренди. Держава має надавати підтримку створенню та розвитку кооперативів у різних галузях сільського господарства з метою підвищення ступеня переробки і виробництва конкурентоспроможних на світових ринках продуктів харчування.
Державні землі (крім земель військових баз і держпідприємств) будуть передані у власність громад, в чиї кордони вони входять. Це дасть у руки місцевому самоврядуванню велику майнову базу, яка зараз перебуває у віданні центральних органів влади і використовується неефективно і корупційно. Для того, щоб забезпечити захист земель від розпродажу місцевою владою у разі зняття мораторію на продаж землі, буде введено захисний механізм у вигляді мінімальних цін на земельні ділянки, встановлених строком на 5 років. Завдяки такому механізму корупціонери на місцях не зможуть за безцінь розпродати землі громад.

Точка зору: продаж землі – позиція політиків
Павло Карась, секретар ради Черкаської міської організації ВО «ЧЕРКАЩАНИ»:
– На сьогодні відміна мораторію може нанести непоправної шкоди економіці країни. У принципі, земля – це товар. Кожен власник земельної ділянки має вільною нею розпоряджатися. Але потрібно спочатку здійснити всі необхідні заходи, пов’язані з продажем землі, а не робити це нашвидкуруч з першого січня наступного року, коли ні ринок, ні суспільство не готові до цього. Власники землі – це люди з достатньо невисоким рівнем доходу. При вільному продажі землі вони не здатні будуть себе захистити перед великими корпораціями, які намагатимуться викупити ділянки за безцінь. У цьому випадку потрібно використати світовий досвід ефективної приватизації землі, який був реалізований у країнах Євросоюзу та інших державах. Є безліч проблем, які виникнуть після припинення мораторію, починаючи від проблеми «черезсмужжя» – розкиданість полів, які входять в одне землеволодіння, що складається більш ніж з однієї ділянки. Вирішити цю проблему можна лише шляхом детальних опрацювань і обговорень. Також фермери повинні мати доступ до викупу цієї землі, тобто до дешевих кредитів. Тільки в цьому випадку це може мати економічну доцільність і ефект. Тому ВО «ЧЕРКАЩАНИ» виступають проти припинення дії мораторію з 1 січня 2016 року та вільний продаж землі. Хоча за умови виконання всіх сказаних речей ми не проти надати право громадянину, який є власником землі, вільно розпоряджатися своїм майном.

Точка зору: продаж землі – позиція політиків
Юрій Ботнар, член Політради ВО «Свобода», депутат Черкаської міської ради:
– Єдиними групами, зацікавленими у пришвидшенні приватизації землі, є аграрні олігархи і великі транснаціональні агрокомпанії, які, користуючись глибокою економічною кризою та зубожінням українців, сподіваються скупити українські землі задешево. Українські фермери, аграрні виробники втратили майже всі заощадження через знецінення національної валюти більш, ніж у два з половиною рази, відтак придбати землю не зможуть. Уряд Яценюка замість того, щоб залучати інвестиції створенням сприятливого клімату, подолання корупції тощо, вирішив перегнати у питанні приватизації прибуткових держпідприємств та землі сільськогосподарського призначення навіть режим Януковича. Влада, на жаль, намагається залучити інвестиції шляхом розпродажу стратегічних національних ресурсів, що, безперечно, є шляхом до втрати продовольчої безпеки й геоекономічної ролі у світі – надто в умовах дефіциту продовольства, що насувається. Крім того, в разі продажу землі сільськогосподарського призначення держава отримає значно менше коштів від реалізації через уже згадану девальвацію гривні. Важливим аргументом проти продажу землі є і несформованість баз даних Державного земельного кадастру, внаслідок чого більша частина української землі досі не має грошової оцінки, що призведе до корупції й спекуляцій. Узаконення торгівлі землею становить пряму загрозу її відчуження на користь олігархічного або чужоземного капіталу та перетворення України на сировинну колонію, що повністю втратила вплив на свій внутрішній продовольчий ринок.
«Свобода» виступає за заборону продажу землі сільськогосподарського призначення, водночас підтримуючи запровадження довгострокової оренди земель на термін від 14-ти до 50-ти років. Такий принцип є поширеною практикою в світі й сприяє інвестуванню у сільське господарство. Таким чином, землею сільськогосподарського призначення зможе користуватися той, хто справді живе і працює в селі, а отже, зацікавлений у розвитку сільських територій. Свободівці-депутати місцевих рад будуть і надалі проводити селянам роз’яснення стосовно загроз продажу землі, доводити до парламенту думку громад про неприпустимість торгівлі землею сільськогосподарського призначення, допомогти у створенні ініціативних груп громадян для організації проведення референдуму за народною ініціативою щодо торгівлі землею, який готує «Свобода». А у разі спроб незаконного відчуження землі у селян націоналісти, як завше, допомагатимуть громадам відстояти їхні права.

У представників Радикальної партії та Блоку Петра Порошенка «Солідарність» не знайшлося часу надати коментарі «Новій Добі» з приводу можливого продажу землі. Та все ж у прес-службі БПП пообіцяли донести свою позицію читачам пізніше. Коли саме – не відомо…

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x