Землевпорядна служба області вирішує проблемні ситуації на Тальнівщині

Землевпорядна служба області вирішує проблемні ситуації на Тальнівщині

Головне управління Держгеокадастру у Черкаській області допомагає селянам скористатися правом на користування землею. Це стосується, зокрема, й керівників сільгосппідприємств, які свого часу не змогли продовжити договір оренди з вини деяких чиновників. У результаті чимало успішних господарств Тальнівського району втратили свої угіддя, що спричинило значну соціальну напругу. Про це «Нова Доба» дізналася в ГУ Держгеокадастру в Черкаській області.

Щоб з’ясувати, яка на сьогодні ситуація в сфері земельних відносин у районі, виконувач обов’язків начальника Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області Азер Мірзоєв відвідав засідання Спілки сільськогосподарських товаровиробників Тальнівщини, на яке також були запрошені голова райдержадміністрації Василь Клименко, голова районної ради Наталія Руснак, представники правоохоронних органів, громадських організацій.

Землевпорядна служба області вирішує проблемні ситуації на Тальнівщині

Голова Спілки Руслан Лисенко висловив обурення, що відбирали землю в ефективних орендарів і віддавали для ведення фермерського господарства громадянам, які, не маючи засобів для обробітку землі, передавали її в суборенду. Сільгоспвиробники змушені відстоювати своє право на землю в суді. Однак, за словами пана Лисенка, судові тяганини дуже відволікають від роботи людей, які вирощують врожаї, займаються тваринництвом. До того ж, втрата товариствами угідь призводить до безробіття й занепаду соціальної сфери на селі.
Про свої проблеми розповіли керівник ПСП «Лідер» Олександр Мегей, голова СФГ «Відродження» Михайло Мороз, керівник СФГ «Веселий Кут» Ігор Стеценко, голова ФГ «Джерело-Г» Михайло Глейовий, землевпорядник Анатолій Супрун із Папуженців, представник працівників соціальної сфери села Романівки Галина Смакова та інші.
– Запевняю, віднині ніхто у вас землі не відбиратиме. Кожне з порушених питань я індивідуально розгляну, – наголосив Азер Мірзоєв, вислухавши людей. – Щодня в Головному управлінні Держгеокадастру відбувається опрацювання, виправлення помилок, які допущено за попередні роки. На наведенні порядку в землевпорядній службі, зокрема на ліквідації корупції, постійно наголошує Голова Держгеокадастру Максим Мартинюк. Але й від підприємців потрібні відповідальність і контроль, завдяки чому буде легше усунути недоліки й не допустити неправомірних дій. Також Головне управління співпрацюватиме з сільськими радами, погоджуватиме надання землі тому чи іншому орендарю.

На зібрані було сказано й про позитивні зміни. Адже протягом трьох останніх місяців у Тальнівському районі не виникало конфліктів у сфері земельних відносин. Так, завдяки втручанню обласного Держгеокадастру в Зеленькові понад 30 га землі повернуто працівникам соціальної сфери, яку хотів забрати невідомий селянам пан Підгрушний. Нині вирішується питання такого ж характеру в Романівці.

Зустріч сільгоспвиробників із керівництвом обласного Держгеокадастру пройшла конструктивно й ефективно. Як зазначила голова районної ради Наталія Руснак, цей діалог піде на користь господарникам і сільським землевпорядникам.
– Переконаний, що ці позитивні зрушення, – це лише початок нашої спільної роботи, – підсумував Азер Мірзоєв. – Коли виникають якісь проблеми, приходьте в дні мого прийому, попередньо записавшись для вашої ж зручності. А ще краще – звертайтеся через послугу на сайті нашого управління «Електронне звернення начальнику», що значно зекономить ваш час. Ви отримаєте належну консультацію або ж вирішення складної ситуації в рамках чинного законодавства.

Керівник землевпорядної служби області відповів на численні запитання сільгоспвиробників, що стосувалися, зокрема, надання землі учасникам АТО, розпаювання, оформлення земель комунальної власності, пасовищ.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x