У лісництві на Уманщині облаштували дві теплиці для вирощування черенків

У лісництві на Уманщині облаштували дві теплиці для вирощування черенків

Собківські лісівники розширили вирощувальні потужності. Дві нові теплиці запрацювали у лісництві цього року. Про це «Новій Добі» повідомили в Черкаському обласному управлінні лісового та мисливського господарства.

– В одній з них, площею 190 м², нині зростає близько 25 тисяч укорінених черенків декоративних порід, – розповідає лісничий Собківського лісництва Петро Шевчук. – В іншій, дещо меншій, – близько 15 тисяч черенків сосни.

Сосну вирощують у відкритій теплиці, обтягнутій для захисту рослин від сонця затінювальною сіткою.

Декоративні ж культури, як більш примхливі та вибагливі, у теплиці закритого типу з більш регульованим мікрокліматом.
– Черенкуємо в основному самшит, ялівець, тую, ялину голубу. Вводимо також тую західну «Смарагд», – розповідає лісничий. – Акцент робимо на найбільш популярних та затребуваних декоративних породах.

Щоб забезпечити максимально сприятливі умови для росту рослин, теплиці облаштували системою туманного зрошування. У відкритій теплиці подачу вологи коригують залежно від погодних умов, а у теплиці з декоративними черенками – полив автоматизований. Система туманного зрошування дозволяє рівномірно «розсіювати» вологу по всій площі. Поступово опадаючи донизу, вона не заливає рослини, як при звичайному поливі, а насичує черенки достатньою кількістю води.

Вирощений посадматеріал використовуватимуть для потреб лісництва та лісгоспу. Після теплиці його пересадять у відкритий грунт – на місцевий лісорозсадник. Решту пустять у продаж. Для зручності покупців, наступного року в лісництві планують започаткувати вирощування посадматеріалу в контейнерах для реалізації.

За словами директора Уманського лісгоспу Івана Назаревича, вирощування декоративних культур – перспективний напрям у лісовому господарстві. Собківські лісівники активно розвивають його з початку 2000 років. Щороку в середньому мають від реалізації близько 200 тис. грн. Тому збільшення обсягів вирощування посадматеріалу та розширення асортименту, на переконання керівника лісгоспу, дозволить підвищити результативність цієї діяльності та вийти на новий рівень.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x