Він повернувся живим, але…іншим

Так буває. Війна, довгі місяці чекання, потім він повертається, вона на сьомому небі від щастя, але після квітів, тостів і привітань, відбувається таке, що вона розуміє – він інший. І тут може бути два варіанти розвитку подій. Перший – сварки, алкоголь і розлучення. Другий – терпіння, розуміння і вдячність.

Кілька днів тому зустрічалася з психологами в психологічному кризовому центрі і спілкувалася саме на цю тему. Отже, дорогі дружини наших військових АТОшників, запасайтеся терпінням, у нас з вами місія не з нелегких. Адже саме від нас, наголошую, від нас, жінок, залежить адаптація воїнів до мирного життя.

Тож правило перше: поважай його право мовчати і не відповідати на деякі питання. Він пережив те, що можливо може шокувати тебе. Він просто не хоче робити тобі боляче.
Правило друге: не спонукай його згадувати деталі пережитих подій, не випитуй про загибель друзів. Натомість більше розмовляй про звичайні домашні турботи, хай відчує свою потрібність.

Правило третє: не задавай дурних питань типу, чи доводилося тобі стріляти в людину? Для тебе це питання філософське, а для нього це було питання життя і смерті, реального життя і реальної смерті.
Правило четверте: намагайся з терпінням ставитися до його гіперобережності. Звичайно важко звикнути до зброї під подушкою, і постійних скидань при будь-якому шурхоті, але нічого не поробиш це навички самозбереження. Набувається вони в екстремальних умовах швидко, і характеризуються неабиякою стійкістю. Тож постався до всього цього з розумінням. Але, увага! До чоловіків, що побували на передовій, не варто зненацька підходити ззаду, робити поряд різких рухів і т.д., адже реакція може бути миттєвою. Психологи з кризового центру розповідали, що в Америці був випадок, коли солдат, який щойно повернувся з В’єтнаму, таким чином ненавмисне вбив свою однорічну дитину, що випадково підійшла до нього ззаду.

Правило п’яте: з терпимістю стався до прояву його емоцій, адже під час яскравих спогадів людині, що пройшла війну, важко контролювати почуття. Тут можуть бути ненормативна лексика, гнів і сльози. Дай зрозуміти, що ти готова бути поряд в будь-який момент і стільки скільки треба.
Правило шосте: коли він іде на конфлікт, грубить і ображає тебе будь мудріша, змовч. Повір, потім він буде вдячним тобі за це.

Правило сьоме: йому певний час буде складно відчувати позитивні емоції, тож будь готова до цього. Не питай раз по раз: щось сталося? щось не так? Все так, просто дай час, щоб він це зміг усвідомити.
Правило восьме: якщо він не хоче щось робити і кудись іти – не наполягай. Дай йому час зібратися з думками, відпочити від агресивного оточуючого середовища, він на це заслужив.

Правило дев’яте: якщо ти помічаєш, що він тривалий час не може розслабитися і має стійкі проблеми зі сном (безсоння, кошмари), якщо має надмірну залежність від цигарок і алкоголю, якщо ти помічаєш у нього надмірну агресію, тривогу і замкнутість – вам варто звернутися до фахівців. Не гайте часу йдіть до психолога.
І нарешті правило десяте, вистраждане і вивірене на власному досвіді: просто люби його. Такого, як є, іншого. Тому що можливо саме ця іншість там, на передовій, спасла йому життя.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x