Землевпорядники Черкащини оновили нормативну грошову оцінку земель 37 населених пунктів

Землевпорядники Черкащини оновили нормативну грошову оцінку земель 37 населених пунктів

Протягом вересня фахівці Держгеокадастру Черкаської області оновили нормативну грошову оцінку (НГО) земель чотирьох населених пунктів загальною площею 1,27 тис га. Вартість робіт становила 44,3 тис грн.

Усього цього року землевпорядники повністю оновили НГО земель 37 населених пунктів загальною площею 62,9 тис га – це 59,7% виконання річного плану. Такі роботи проведено в Смілянському (10 поселень), Шполянському (8), Чорнобаївському (6), Христинівському (4), Монастирищенському (3), Тальнівському (3), Чигиринському (2) й Черкаському (1) районах. На здійснення НГО з місцевих бюджетів було виділено 1 млн 97 тис грн. Про це «Нова Доба» дізналася в ГУ Держгеокадастру в Черкаській області.

Окрім того, документації щодо чотирьох населених пунктів перебувають на затвердженні в органах місцевого самоврядування, трьох – на державній землевпорядній експертизі та документи стосовно десяти поселень – на опрацюванні.

До кінця 2015 року заплановано провести повторну нормативну грошову оцінку земель ще 25 населених пунктів Черкащини.

Довідка.
Фінансування робіт із проведення повторної нормативної грошової оцінки земель у межах населених пунктів здійснюється за рахунок місцевих бюджетів, зокрема коштів, що надходять у порядку відшкодування втрат сільсько- та лісогосподарського виробництв.

Нормативна грошова оцінка земель, яка проводиться раз на 5 – 7 років, – одна з основ ефективного використання земельних ресурсів. Це база для встановлення обґрунтованих платежів за землю, зокрема, розрахунку орендної плати та визначення земельного податку. Тож у разі затвердження повторної нормативної грошової оцінки збільшується орендна плата за землю і, як наслідок, до місцевих бюджетів надходить більше коштів.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x