Легедзинська кіностудія «Мальви» показувала в Черкасах козацькі фільми

Легедзинська кіностудія «Мальви» показувала в Черкасах козацькі фільми

Кінофестиваль-презентація народної студії «Мальви» з Легедзиного, що на Тальнівщині, вчора пройшов в Черкаському обласному краєзнавчому музеї. Цей захід був приурочений до Дня захисника України та Дня українського козацтва, які цього року вперше відзначатимуть одночасно 14 жовтня, а його проведення стало можливим завдяки сприянню КП «Черкасиоблкіно». «Нова Доба» про це дізналася в Черкаській ОДА.

На кінофестивалі тальнівчани презентували декілька кінострічок знятих за двадцять років існування народної студії «Мальви». Це презентаційний фільм про Тальнівщину та мультфільм «Моя країна – Україна» про трипільську культуру, а також фрагменти з повнометражних стрічок «Вирій», «Дарунок», «Писана торба», «Яничар» та «Ойра». Останні два фільми, за словами керівника кіностудії, директора державного історико-культурного заповідника «Трипільська культура» Владислава Чабанюка, – найвідоміші. Картина «Яничар» свого часу виборола декілька перемог на кінофестивалях, а «Ойру» мали змогу переглянути шанувальники кіно чи не всієї Європи, США та Кореї завдяки зусиллям американської режисерки Неомі Умань, яка уже понад 8 років живе та працює в Легедзиному. Керівник народної студії відмітив, що актори у фільмах, які вони створюють, − це звичайні жителі Тальнівщини, що самі виготовляють автентичні костюми та зброю, вчаться їздити на конях та вправлятися зі старовинним приладдям для виконання своєї ролі.
Починаючи з першого фільму, а це ігрова кінострічка «Вирій», всі картини народної студії мають патріотичний характер, історичну основу та акцентують увагу на героїчних, бойових, власне українських моментах. Бо, за словами Владислава Чабанюка, на екранах хотілося б бачити побільше народних героїв.

− Переконаний, що саме історією треба виховувати наші прийдешні покоління, нових героїв, які б розуміли, що вони – частина великої минувшини рідного краю. Тому в наших фільмах чільне місце посідає саме історична складова, − говорить Владислав Васильович. – Свого часу ми починали з аматорського кіно, але зараз вирішили, що час братися за серйозну стрічку.
Такою, за його словами, є фільм «Казка про Чорного козака». Зйомки цієї двогодинної картини, яку автори планують презентувати у Києві найближчим часом, розпочалися ще у 2008 році. Зараз же стрічка майже повністю готова, лишилося виправити декілька моментів та накласти звукову доріжку.

− Цей кінофестиваль-презентація є своєрідною репетицією представлення нашого першого великого проекту «Про Чорного козака», знятого за мотивами казки земляка Сашка Лірника, у столиці. За сім років роботи над ним ми залучили до зйомок 474 людей, з яких близько 80 – діти. Побували на знімальних майданчиках чи не усієї України, адже нам конче потрібно було достовірно відтворити в картині колорит кінця 17 століття. Та й бюджет немаленький − більше 455 тисяч гривень. Для професіоналів сума, можна сказати, мізерна, але для самодіяльної студії практично не підйомна, − розповідає Владислав Чабанюк.
Директор КП «Черкасиоблкіно» Сергій Белих говорить, що основна мета заходу – розповісти черкащанам про творчі здобутки їхніх земляків та показати молоді, чим багатий наш край.

− Ми роками готувалися до проведення такого фестивалю. Але цього разу, якраз у переддень двох свят – Дня захисника України та Дня українського козацтва, нам вдалося організувати та провести цей захід, − говорить Сергій Белих. – Саме в цей день відвідувачі фестивалю вперше побачили фрагменти фільму «Казки про Чорного козака», над створенням якого працювали не лише мальвівчани, а й долучилися відомі українські митці. Зокрема, свій вклад у створення стрічки зробив відомий український режисер, сценарист та актор Михайло Іллєнко.
Народного колориту фестивалю також додав виступ тальнівського тріо «Дожниця», керівник якого − начальниця відділу культури Тальнівської РДА.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x