Точка зору: що робити з ростом тарифів

Точка зору: що робити з ростом тарифів

Про ставлення до збільшення вартості тарифів на житлово-комунальні послуги в 2015 році та в подальшому, граничну межу росту тарифів та можливості їхнього зниження розповіли «Новій Добі» місцеві політики.

Точка зору: що робити з ростом тарифів
Юрій Вдовиченко, голова Черкаської міської організації політичної партії «Об’єднання «Самопоміч»:
– Позиція політичної партії «Об’єднання «Самопоміч» безумовна: діючі сьогодні тарифи для населення на природний газ, електроенергію, тепло- та водопостачання є необґрунтованими і потребують перегляду у сторону зниження. Про це заявила і депутат фракції «Самопоміч» Олена Бабак під час засідання робочої групи Верховної Ради з вивчення обґрунтованості тарифів.
Аналіз обрахунків, отриманих робочою групою від НКРЕ, НАК «Нафтогаз України» та Рахункової палати, свідчить про необхідність перегляду тарифів з метою забезпечення їх обґрунтованої вартості.
За словами лідера парламентської фракції «Самопомочі» Олега Березюка, при визначені теперішніх тарифів на газ для населення не були враховані понад 7 мільярдів кубометрів газу. Вперше за 24 роки без жодного популізму були проаналізовані показники, з яких складається тариф на газ та тепло. І лише попередній аналіз дав змогу виявити понад 7 мільярдів кубометрів наявного газу, не врахованого при встановленні тарифу.
Олег Березюк закликав уряд негайно виправити помилки та встановити економічно обґрунтовані ціни на газ і тепло.

Точка зору: що робити з ростом тарифів
Руслан Зоря, голова Черкаського обласного осередку політичної партії «Українське об\’єднання патріотів – УКРОП»:
– Ми переконані, що національна безпека і стабільне економічне зростання неможливі без розвиненої і незалежної енергетики. Жодна держава, а тим більше Російська Федерація, не повинна мати важелів для енергетичного шантажу України.
Діюча система тарифоутворення на комунальні послуги дісталася Україні у спадок ще з радянських часів. У неї закладено простий принцип формування собівартості комунальних послуг на підставі обліку всіх витрат підприємств-монополістів на виробництво та транспортування і постачання ресурсів і енергії кінцевому споживачеві.
За усіма (!) підрахунками (за підсумками року) в середньому енергетичні тарифи зростуть на 285 відсотків – порівняно з минулим роком!
Не зрозуміло, навіщо диференціювати вартість газу за категоріями споживання за відсутності повноцінного комерційного обліку. Тобто як перевірити, скільки газу насправді спожив абонент?
З\’ясувати, наскільки нові тарифи економічно обґрунтовані, споживачеві вкрай складно. З одного боку, закон про доступ до публічної інформації надає право громадянам дізнатися базові складові тарифу. З іншого – це комерційна таємниця, на яку посилаються підприємства.
Сьогодні для того, щоб включати у витрати все що завгодно, штучно придумали поняття «економічно обґрунтований тариф». Вважаю, що структура тарифу має бути максимально прозорою і зрозумілою – монополії повинні відкривати свої витрати до останньої банки фарби, якою вони, наприклад, труби покривають.
Ми представимо програму «Нова енергія для нової України», яка вирішить цю проблему, не поставивши під загрозу національні інтереси країни. Програма включає реконструкцію атомних електростанцій, термінову модернізацію устаткування теплових електростанцій (ТЕЦ), середній знос яких зараз близько 80 відсотків, переорієнтацію котлів на спалювання палива, відмінного від газу (вугілля, мазут, пелети, біопаливо). Одним із стратегічних завдань програми буде відновлення повного циклу вітчизняного виробництва тепловидільних ядерних елементів (ТВЕЛ) для українських атомних електростанцій.
Для приватних домоволодінь, підприємств малого та середнього бізнесу, особливо в районах з великим зносом опалювальних потужностей, має діяти державна програма установки автономного опалення (бойлерні системи, сонячні панелі і т.д.), з субсидіями і податковими пільгами.
Держава повинна допомогти громадянам у впровадженні енергозбереження на рівні кожного будинку .

Точка зору: що робити з ростом тарифів
Олексій Арсенюк, голова міської партійної організації «Опозиційний блок»:
– Тарифи ростуть і будуть рости, оскільки ніхто їх не прораховує. У нас вода з Дніпра, що протікає через місто, такої ж вартості, як і в містах, які мають водойми за 100-200 кілометрів. Я думаю, що в людей може урватися терпець, адже ми вже дійшли до такої межі, що за комунальні послуги треба буде сплатити 1 200 гривень при мінімальній пенсії 1 100. Наша політична сила вважає, що частину оплати комунальних послуг для найбільш вразливих категорій населення місцева влада має взяти на себе. Тож після того, як представників «Опозиційного блоку» оберуть до місцевих рад, ми будемо працювати над тим, щоб певний відсоток оплати для «категорійних» сімей, малозабезпечених, самотніх, багатодітних оплачувався з місцевого бюджету.

Точка зору: що робити з ростом тарифів
Анатолій Бондаренко, голова Черкаської обласної організації ВО «Батьківщина»:
– Сьогодні черкащани, як і загалом українці, не зможуть платити непомірно завищені тарифи. Люди ледь виживають при нинішніх цінах на продукти харчування та медикаменти. Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» відразу виступило проти цих страшних тарифів на комунальні послуги. Лідер партії Юлія Тимошенко відкрито критикує «шокову терапію», яку проводить уряд проти свого народу.
Уже є перша перемога в цьому питанні – «Батьківщина» домоглася зниження вдвічі ціни на газ для 8-ми мільйонів людей, у квартирах яких відсутні газові лічильники. Та лідер фракції «Батьківщина» на цьому не зупиняється і впевнено продовжує боротьбу за справедливі тарифи для населення. Ціну, обраховану нинішнім урядом у 7 188 гривень за тисячу кубометрів, лідер «Батьківщини» вважає корупційною та завищеною у рази. Ринкова та незбиткова ціна на газ для населення становить 2 500 гривень за тисячу кубометрів газу.
Днями завдяки зусиллям ВО «Батьківщина» Верховна Рада України прийняла за основу законопроект щодо зниження ренти газу та спрямування газу власного видобутку на потреби населення, що дозволить суттєво зменшити тарифи на житлово-комунальні послуги.
Черкаська команда «Батьківщини» вже зараз працює над комунальними питаннями на місцях. Розробляючи передвиборчу програму «Тепло – в кожен дім», ми передбачили встановлення лічильників на тепло у під’їздах усіх черкаських будинків, що наполовину зменшить населенню оплату наданих послуг з теплопостачання. Крім цього, разом з черкасцями утеплимо багатоквартирні будинки із розрахунку, що 75 відсотків вартості робіт буде проведено коштом міського бюджету, а 25 відсотків – за кошти мешканців багатоповерхівок. Обов’язково проведемо ремонт дахів і під’їздів, вікон та дверей у під’їздах багатоповерхівок, реконструкцію внутрішньобудинкових мереж. Усе це зменшить витрату тепла, а отже, і його вартість.
Хочу нагадати: фракція ВО «Батьківщина» в міській раді вже зверталася до депутатів із проханням підтримати встановлення лічильників у під’їздах черкащан з метою заощадження їхніх коштів. Проте депутати міськради не підтримали запропонований проект рішення.
Я впевнено заявляю, що фракція ВО «Батьківщина» в міській та обласній радах відстоювала й буде відстоювати справедливі тарифи. Зокрема, й надалі виступатиме, аби зобов’язати «Теплокомуненерго» і ТЕЦ встановити лічильники побудинково в усіх багатоповерхівках міста.

Точка зору: що робити з ростом тарифів
Наталія Старікова, голова Черкаської регіональної організації Аграрної партії України:
– Кінцеві тарифи залежать від державної політики та стану підприємств теплопостачання. Про ситуацію з тарифами сьогодні не говорить лише лінивий – маємо на ринку монополістів, які й диктують нам ціну, виходячи з власних бізнесових інтересів. Як діяти в такому випадку? Потрібно розмонополізувати ринок, продавати населенню газ власного видобутку. Всі ці та інші кроки ми виклали у червні у зверненні до голови обласної ради Валентини Коваленко, написаному з метою ініціювати звернення депутатів Черкаської обласної ради до Президента України, Прем’єр-міністра, уряду. На червневій сесії обласної ради депутати підтримали цю ініціативу, і ми направили керівництву країни звернення від депутатського корпусу Черкащини. Подібні листи підготували й інші області.
Про це мало хто знає, але тарифи для населення встановлює не лише держава. Є райони, де вони залежать від рішення органів місцевого самоврядування. Саме тому в різних районах ціни на послуги ЖКГ можуть різнитися.
Виходячи з цього, потрібно, щоб керівники теплопостачальних підприємств області прозвітували про свою діяльність. Так можна буде з’ясувати стан справ і визначитися, як діяти далі.
Заступник начальника управління ЖКГ Андрій Ліпкань на наш запит щодо підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги наразі поінформував, що при тому, як організована господарська діяльність підприємств сьогодні, основні причини перегляду тарифів – це особливості структури витрат комунальних підприємств, їх залежність від вартості енергоносіїв та мінімальної заробітної плати. І тому підняття тарифів є економічно обґрунтованою мірою, бо підприємства теплоенергетики з усіх боків у боргах. Вартість складових тарифів – енергоносіїв та заробітної плати – постійно зростає з незалежних від підприємств причин. Наприклад, 60 відсотків ціни на послуги теплопостачання – це вартість енергоносіїв, газу чи електроенергії. А державне відшкодування в повному обсязі не відбувається: на Черкащині станом на 1 червня в середньому затверджені тарифи для населення на послуги теплопостачання відшкодовувались на 92 відсотків, на водопостачання – на 85 відсотків, водовідведення – на 86 відсотків, послуги з утримання житла – на 89 відсотків. З цієї причини вже на 1 квітня 2015 року збитки підприємств галузі становили 59,3 мільйона гривень (підприємств теплоенергетики – 41,4 млн грн, і підприємств водопровідно-каналізаційного господарства – 15,2 млн грн) – апелює до цифр і фактів омбудсмен.
Ще один чинник – заборгованість населення. Станом на 1.05.2015 вона сягнула майже 120 мільйонів гривень. Як наслідок – підприємства не в змозі розрахуватися зі своїми боргами (заборгованість підприємств галузі Черкаської області за спожитий природний газ у 2015 році складає 78,1 млн грн). У свою чергу, відповідно до умов договору із НАК «Нафтогаз України», на постачання природного газу на підприємства теплоенергетики, які розраховуються несвоєчасно або не в повному обсязі, автоматично накладаються штрафні санкції. Недоотримання коштів не дозволяє вчасно спрямувати їх на ремонт та модернізацію мереж, трубопроводів. От і маємо таке собі замкнене коло.
Хоча зарадити ситуації, на думку фахівців, можуть прості на перший погляд кроки: лічильники на гарячу та холодну воду, опалення. Так, встановлений споживачем у своїй квартирі тепловий лічильник дозволить сплачувати за фактично спожите тепло й економити до 70 відсотків коштів, утеплювати приміщення, кардинально змінити побутові звички й заощаджувати ресурси, переходити на більш сучасні альтернативні джерела енергії.
Але споживачів, зрозуміло, цікавлять не проблеми підприємств, а якісні й якомога дешевші послуги. Як депутати обласної ради ми маємо вплив на певні процеси. Наприклад, торік в області була затверджена програма, спрямована на модернізацію підприємств теплопостачання, яка передбачала заміну газу на альтернативні види палива й на виході до 30 відсотків економії енергоресурсів. Відповідно до цієї програми, на ці цілі підприємства отримали майже 15 мільйонів гривень. Як були використані ці кошти і що ми, депутати, можемо зробити, аби на місцевому рівні здешевити тарифи для населення, з’ясовуємо вже зараз.

Точка зору: що робити з ростом тарифів
Василь Лупіна, член партії «Громадський рух «Народний контроль»:
– Останнім часом в країні тарифи на газ, електроенергію, гарячу та холодну воду, каналізацію злетіли до небес. Ставлення нашої політичної сили до стрімкого підвищення тарифів вкрай негативне.
Влада країни живе на другій планеті, тож не розуміє, наскільки збіднів народ. Багато своїх недоліків влада списує на війну. Щоб зняти невдоволення людей, представники влади пропонують усім охочим оформлювати субсидії, розказують казку, що це панацея для тих, у кого не вистачає грошей на прожиття.
Для того, щоб пережити зиму в одноповерховому приватному будинку, треба щомісяця спалювати від 400 до 500 кубічних метрів неякісного газу. Якщо донедавна на сім’ю виділялася соціальна норма газу на рік 2 500 кубометрів, то зараз уряд встановив незалежну від сезону норму на одну сім’ю – 200 кубометрів на місяць за ціною близько 3,5 гривень за кубометр. А якщо спалюєш більше, то газ коштує понад 7 гривень за метр кубічний (у порівнянні з квітнем 2014 роком газ подорожчав у 9 РАЗІВ!) Виходить, що за газ у холодну пору року треба платити щомісяця 2 800 – 3 500 гривень (для досягнення температури в середині приміщення біля 18 градусів). Таких грошей у людей, особливо в пенсіонерів, просто немає. Як охарактеризувати такий драконівський тариф? МАРАЗМ, іншого слова не підбереш! Тариф на газ має бути терміново перерахований так званим «незалежним» регулятором НКРЕКП. З нього треба виключити левову частину високої рентної плати та зменшити інші надумані складові.
Здорожчала холодна вода порівняно з червнем 2014 року вдвічі, гаряча вода і каналізація – у 2,5 раза, цієї осені очікується підвищення ціни на опалення (у 3 рази). Ці тарифи також слід перерахувати в менший бік.
Пенсії практично залишились на місці, а зарплати навіть зменшились. Крім оплати за енергоносії, людям треба купувати захмарно дорогі ліки, дорогу їжу, одяг та інше. Субсидія – слабка втіха для бюджетів сімей. Уряд каже: треба затягнути паски, потерпіти, адже йде війна, всім тяжко. Та чиновники й олігархи живуть, які раніше: примножують свої статки, корупція процвітає, винні у розкраданні бюджетних грошей не покарані. Тож представники нашої партії ідуть у депутати з метою покласти край корупції у своєму місті.
Зменшення ціни на газ можна досягти підняттям його якості та, на моє переконання, націоналізацією родовищ. Собівартість газу, наприклад, у «Укргазвидобуванні» складає приблизно 750 гривень за 1 000 кубічних метрів. В Україні майже 110 компаній займаються видобуванням нафти та газу. І лише 20 із них частково або повністю належать державі. Прибутковість галузі дорівнює майже 800 відсотків!
Жоден олігарх – ні Пінчук, ні Онищенко, ні Ахметов, ні Коломойський, ні Новинський та інші – не вклали ні копійки в те, щоб газ та інші копалини з’явились у землі на території нашої країни.
Вважаю, що народ повинен опустити олігархів з небес на землю, перетворити їх на бізнесменів, а питання націоналізації газових родовищ треба виносити на референдум.
Газові родовища треба викупити у власників або примусово вилучити на підставі рішення суду.
Передача стратегічних газових підприємств буде кроком до соціальної справедливості та повернення народу того, що належить йому по праву.
Що в короткостроковій перспективі робитимуть люди, яким не вистачить зарплат та пенсій, щоб вижити нинішньої зими? Це питання водночас економічне і політичне. Думаю, люди масово перестануть платити за енергоносії, а найактивніші – вийдуть до владних хитромудрих чиновників з вимогами про перерахунок і зниження тарифів. У такому випадку наша політсила буде з людьми. Закони проти корупції мають нарешті запрацювати, злодії повинні сісти в тюрму. Якби олігархи та чиновники не «пиляли» бюджетні кошти, прокурори та судді працювали чесно, то й тарифи не були б космічними, і людям вистачило б грошей на нормальне життя без субсидій. Треба, щоб депутати Верховної Ради і всіх інших рівнів несли матеріальну відповідальність за прийняті ними закони й рішення. Повинен працювати такий принцип: неправильно проголосував, держава або місто отримали збитки – оплати різницю своєю власністю. Тоді в депутати підуть фахові, відповідальні люди, а не авантюристи.

Точка зору: що робити з ростом тарифів
Павло Карась, секретар Черкаської міської організації ВО «ЧЕРКАЩАНИ», кандидат на посаду міського голови:
– Міські ради до встановлення тарифів не мають ніякого відношення. За тарифоутворення всю відповідальність несе уряд України. Я не готовий сказати, яка буде гранична межа росту тарифів, адже це залежить від багатьох чинників, наприклад, інфляції, росту цін, стану економіки, зовнішньої кун’юнктури, цін на вугілля. На сьогодні нам не відомо, яка була логіка затвердження цих тарифів, розрахунків, адже це вирішувалось в уряді. Місцева влада на це жодного впливу немає. Ще раз повторюся, що знизити вартість тарифів можуть лише наші урядовці.

Точка зору: що робити з ростом тарифів
Юрій Ботнар, член Політради ВО «Свобода», депутат Черкаської міської ради:
– ВО «Свобода» вважає, що встановлені урядом Яценюка нинішні тарифи на газ у розмірі 7,2 гривень за 1 кубічний метр газу є несправедливо завищеними і мають бути знижені. Згідно Закону України «Про ринок газу», блакитне паливо українського видобутку має використовуватися для потреб населення, а його ціна, за офіційними даними, становить 1,9 гривень за кубічний метр. Натомість уряд продає українцям дорогий газ, імпортований у Росії, і продає вітчизняний (в рази дешевший) підприємствам олігархів. До слова, на Майдані Арсеній Яценюк за це критикував тодішнього очільника уряду Миколу Азарова і обіцяв, що робитиме навпаки. Як бачимо, Яценюк є послідовним учнем свого попередника і спільно зі своїм урядом зупинятися у справі доведення українців до повного зубожіння не збирається.
«Свобода» ще кілька років тому закликала не допускати продажу обленерго та облгазів у власність олігархів, щоб не допустити монополізації енергетичного ринку. Адже тепер громади втратили свій вплив на компанії-постачальники комунальних послуг, і їхні власники мають можливість безперешкодно та одно­осібно встановлювати для населення надвисокі тарифи й отримувати надвисокі прибутки до власної кишені замість того, щоб наповнювати місцеві бюджети. Ті, хто нині, балотуючись до місцевих рад, обіцяють знизити тарифи, просто нахабно брешуть громаді, адже повноваження місцевих рад не поширюються на регулювання тарифів на тепло, воду, газ та електроенергію – це здійснює держава. І всю відповідальність за такі тарифи, як і за рівень життя населення, несе нинішній уряд та парламентська більшість, що його утворює.
Громади та обрані ними місцеві ради все ж мають можливість добиватися справедливих тарифів на житлово-комунальні послуги і контролювати якість надання цих послуг. Як цілісна політична сила «Свобода» буде надалі на усіх рівнях – і в парламенті, і у місцевих радах, і громадським тиском – комплексно боротися за відновлення державного контролю над природними монополіями та ініціюватимемо повернення у власність громад підприємств-монополістів, що надають послуги тепло-, водопостачання і водовідведення. Також місцеві ради мають дбати про своїх містян і встановлювати мінімальні тарифи на утримання прибудинкових територій, управління будинками, їх ремонт, вивезення і утилізацію або переробку сміття. Крім того, досі частина водоканалів, теплоелектроцентралей та теплоенерго перебувають у власності місцевих рад, а відтак тарифи можуть бути знижені за розумного керівництва.
«Свобода» пропонує чіткі шляхи для зниження тарифів у межах повноважень місцевих рад: а) проведення жорсткого контролю нецільових і недоречних витрат, адже всі знають рівень корупції і простого розкрадання на комунальних підприємствах; б) модернізація підприємств, кошти на яку можуть бути виділені з місцевих бюджетів та в рамках інвестиційних проектів. Завдання місцевої влади – пошук і сприяння такому інвестору, залучення інвестиційних програм, цільових грантів та кредитів. Тобто дешеві і якісні комунальні послуги можуть бути. Головне, щоб на комунальних підприємствах не крали і застосовували сучасні технології, а організація цього процесу – прямий обов’язок місцевих рад. Додатково для зниження тарифів свободівці у місцевих радах вимагатимуть проведення незалежного аудиту економічної обґрунтованості тарифів комунальних підприємств, які надають послуги з утримання територій і будинків, водо- і теплопостачання. Ми сприятимемо створенню будинкових комітетів та ОСББ в багатоквартирних будинках для контролю споживачів за якістю наданих житлово-комунальних послуг, а також сприятимемо встановленню приладів обліку наданих послуг та впровадженню енергозберігаючих технологій, що дозволить зупинити необґрунтоване підвищення тарифів. Адже ніхто інший, крім самих мешканців, кінцевих споживачів послуг, не зацікавлений у зменшенні витрат і тарифів.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x