У Медведівці знову відбулися «Залізнякові читання»

У Медведівці знову відбулися «Залізнякові читання»

16 жовтня 2015 року у селі Медведівка на Чигиринщині відбулася Шоста науково-краєзнавча конференція «Залізнякові читання». Перші читання були проведені у 2009 році й надалі стали щорічними. Через складну ситуацію в країні, а фактично – неоголошену війну, яку веде Росія проти України, у 2014 році конференція не проводилася. Цьогоріч захід відновлено.

«Залізнякові читання» конференція по своєму особлива. По перше, вона відбувається в стінах звичайної сільської школи; по друге, в серці Холодного Яру – місцевості, яка багата на пам’ятні історичні події не лише місцевого, а й загальноукраїнського значення; по третє, вона доволі демократична – її учасниками можуть бути і діти, і дорослі (учні, студенти, краєзнавці, науковці). Ініціаторами конференції вже традиційно виступили директор Медведівської ЗОШ І – ІІІ ступенів Казначей Ірина, директор філії «Холодний Яр» НІКЗ «Чигирин» Легоняк Богдан та голова ГО «Молодь за відродження села», кандидат історичних наук Лавріненко Назар. Головна мета заходу – розширити коло краєзнавців, поновити їх лави новими завзятими дослідниками, Тематика доповідей не має обмеження у часі та просторі: краєзнавство, локальна історія, археологія, етнографія, природні багатства краю. Головна умова – щоб дослідження проводилося вперше, матеріал був новим, присвяченим конкретному місцевому об`єкту.

Цього року провідною темою конференції була «Топоніміка рідного краю», а суміжними – «Місцева історія» та «Видатні земляки». З цікавими доповідями виступили краєзнавець Микола Щербина, співробітники НІКЗ «Чигирин» Надія Кукса, Віта Макарюк, Лариса Матрос, Світлана Шмиголь, Алла Перепелиця. Змістовними були й доповіді юних дослідників Юлії Краснощок (Медведівська ЗОШ І – ІІІ ступенів ім. М. Залізняка), Яни Мущенко, Едуарда Кучми, Яни Наконечної, Анни Евони, Наталії Чигирик (Чигиринський НВК І – ІІІ ступенів №2). На думку всіх присутніх кращим виступом на конференції була доповідь й презентація Едуарда Кучми про історію та сьогодення його рідного села Чернече.

Завешилася конференція поїздкою до просвітницько-розважального етнографічного комплексу «Зерноленд», який розташований у сусідньому селі Івківці.

Микола Щербина

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x