В області майже півтори тисячі соцпрацівників допомагають 93 тисячам черкащан

В області майже півтори тисячі соцпрацівників допомагають 93 тисячам черкащан

Для обслуговування одиноких громадян та інвалідів в усіх районах та містах області функціонує 27 територіальних центрів соціального обслуговування, в яких працює 114 соціальних працівників (мають вищу освіту, організовують соціальну роботу) та обслуговується 64 435 осіб. Соціальні робітники, яких в області працює 1 352 особи, безпосередньо надають послуги вдома майже 29-ом тисячам одиноких громадян, а також інвалідам, повідомляють у Департаменті соціального захисту населення.

Головне завдання соціального працівника в тому, щоб допомогти людям і сім’ям, які опинилися в скрутному становищі, розібратися в ситуації і знайти вихід, використовуючи особисту ініціативу, власну працю та наявні ресурси. При розв’язанні соціальних проблем соціальний працівник має бути і соціологом, і педагогом, і лікарем, і правознавцем.
Із кожним роком роль територіальних центрів соціального обслуговування у житті місцевих громад, особливо в сільській місцевості, посилюється. Тому територіальними центрами впроваджуються інноваційні моделі роботи та нові види соцпослуг. Актуальним направленням залишається наближення соціальних послуг до сільського населення. А відтак в області відкриваються:

– нові відділення соціально-побутової реабілітації;
– спеціалізовані відділення для обслуговування вдома психічнохворих інвалідів;
– університети третього віку.

Донедавна в Україні система соціальної адаптації людей пенсійного віку та інвалідів була відсутня. Тож аби підтримати соціальну незалежність, допомогти у веденні домашнього господарства, сприяти самообслуговуванню, розвитку інтересів і потреб, організувати дозвілля і відпочинок, у територіальних центрах створюються відділення соціально-побутової адаптації. Нині вони функціонують у 27 терцентрах, вже надано послуги 23 399 особам.

В області відпрацьовано нові форми соціального обслуговування. Зокрема, запроваджується мультидисциплінарний підхід в організації роботи територіальних центрів, коли соціальні послуги надаються особам, які перебувають у складних життєвих обставинах. Такі команди функціонують у всіх територіальних центрах. Отже, соціальні послуги стають більш доступними й ними можуть скористатися все більше осіб, навіть ті, хто проживає й найвіддаленіших куточках області.

На базі 24-ох територіальних центрів відкрито «Університети третього віку», де люди похилого віку навчаються, використовуючи комп’ютерну техніку. Так створюються умови для всебічного розвитку літніх людей.
Вихід на пенсію відкриває новий період у житті. Перед людиною постає потреба в організації нового стилю життя. Створення «Університетів третього віку» у територіальних центрах допоможе літнім черкащанам пройти адаптацію і призвичаїтися до нового способу життя.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x