Мораторій на купівлю-продаж землі продовжено до 2017 року

Мораторій на купівлю-продаж землі продовжено до 2017 року

Увечері 10 листопада Верховна Рада ухвалила законопроект щодо продовження мораторію на купівлю-продаж землі до 2017 року. Співавтором цього законопроекту є народний депутат від Черкащини Геннадій Бобов.

«Вважаю це рішення чи не найголовнішим за період існування нинішнього парламенту. Земля має стати товаром. Але це повинно відбутися цивілізовано і за активної участі та контролю держави.
Україні ж пропонували відкрити ринок землі без будь-якого закону, без будь-яких правил. Аргументація — ринок сам регулюватиме ситуацію. Ми всі пам’ятаємо 90-ті, коли відсутність закону й контролю призвело до нищення цілих галузей. Тоді також звучали схожі аргументи. До чого це призвело — відомо. Замість розвитку ми отримали руїну.
Продавати землю під час кризи, коли більшість людей перебуває за межею бідності, — це злочин проти України. Наша земля була б скуплена за копійки, а люди, по суті, не отримали нічого. На вільному ринку, в умовах тотального зубожіння населення ніхто сьогодні не дасть за землю справедливу ціну.
Ігрища з курсом валют, які ми спостерігаємо останнім часом, знецінили б навіть ті невеликі доходи, які б люди отримали. Крім того, ніхто сьогодні не зможе забезпечити безпеку пенсіонера на селі, який продав би свій пай, від злодіїв та грабіжників.

Торгувати землею, не заборонивши участь іноземців, — це загроза національній безпеці України. Особливо це небезпечно під час війни, адже українську землю може викупити російський капітал, замаскувавшись під кіпрські чи швейцарські компанії. Охочих отримати контроль над українськими чорноземами багато — це і Китай, і арабські компанії. Сьогодні вони скуповують родючу землю по світу й вижимають із неї всі соки. Особливо активно цей процес відбувається в країнах Африки. Нам не потрібне повторення подібного сценарію в Україні.
Продавати землю без установлення жодних правил гри — це гра з вогнем. Адже таким рішенням можна просто знищити агропромисловий комплекс, віддавши його на поталу рейдерам і спекулянтам.

Саме тому разом із колегами ми подали законопроект, який продовжив мораторій на купівлю-продаж землі. Чому саме до 2017 року? Моя думка така: мораторій треба продовжити до закінчення соціально-економічної кризи. Але в такому вигляді в законопроекту були б менші шанси пройти через зал голосувань, тому й було запропоноване спільне компромісне рішення.

Мені дуже приємно, що депутатський корпус у стислі терміни підтримав нашу ініціативу. Це рішення піде на користь українському селу», — говорить Геннадій Бобов.

Тепер Закон має підписати Президент. Скоріш за все, закон про мораторій буде підписано. Адже за нього проголосувала конституційна більшість народних обранців — 309 голосів «за».

Оксана Передерій

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x