Забудський: «Гривня – одна з найзахищеніших банкнот у світі»

Забудський: «Гривня – одна з найзахищеніших банкнот у світі»

Начальник управління Національного банку України в Черкаській області Сергій Забудський розповів власному кореспонденту «Нової Доби», чому гривню дуже важко підробити.

– Гривні є однією з найбільш захищених від підробки банкнот у світі. Підробляти їх поліграфічним способом дорого, тому для цього застосовують комп’ютер, сканер та кольоровий лазерний або струменевий принтер, – говорить головний банкір Черкащини. – Переважна більшість (99,4%) підроблених банкнот гривні виготовлена з використанням струменевих та лазерних принтерів і гарантовано визначається не тільки за допомогою універсальних детекторів валюти, напівавтоматичних детекторів та автоматизованих систем сортування банкнот, а також під час уважного візуального та тактильного контролю. В підроблених таким способом банкнотах фарба на місці згину відстає від паперу та в разі взаємодії з вологою розмивається й лишає слід на руках.

Одна з головних ознак справжньої гривні, яку можна виявити без будь-яких приладів, – це папір. Папір справжньої банкноти «дзвінкий» і гладкий, підробленої банкноти – трохи шершавий.

У випадку, коли пред’явлена в касу установи банку банкнота викликала сумнів у касового працівника щодо справжності або та, на якій виявлені ознаки підроблення, банк зобов’язаний примусово вилучати її з обігу для проведення дослідження. Якщо ж банкнота все таки потрапила в гаманець та викликає у вас сумнів, то її слід порівняти зі справжньою банкнотою або звернутися до установи банку чи до правоохоронних органів, які можуть точніше перевірити цю банкноту на справжність.

Щоб уберегти гаманці від підробок, поради прості: гроші потрібно перевіряти, «не відходячи від каси», бути особливо уважними під час отримання великих банкнот на ринках та в місцях стихійної торгівлі, особливо ввечері»

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x