З початку року в області трапилося 72 ДТП за участю водіїв автобусів

З початку року в області трапилося 72 ДТП за участю водіїв автобусів

Від початку цього року в Черкаській області трапилося 72 дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв автобусів. У результаті цих ДТП 5 людей загинуло, ще 26 – отримали травми. 6 аварій на черкаських дорогах трапилося з вини водіїв автобусів: тоді одна людина загинула, ще 9 – травмовані. Таку статистику на нараді з перевізниками, проведеної в рамках тижня безпеки дорожнього руху, озвучив в.о. начальника сектору автотехнічної інспекції УДАІ в області Євген Шульга. «Нова Доба» про це дізналася в прес-службі Черкаської міської ради.

– Аби знизити ризик виникнення аварій на дорогах нашого міста й області, передовсім, вам слід провести бесіди з водіями на предмет необхідності неухильного виконання правил дорожнього руху та ввічливого ставлення до всіх учасників руху, – звернувся він до перевізників. – Нерідко автобуси експлуатуються в жахливому технічному стані, з «лисими» шинами. Усе це вказує на те, що під час проведення обов’язкового технічного контролю протоколи ОТК видаються формально (інколи страховими компаніями). Утім, саме технічний стан автобусів є однієї з основних умов безпечних перевезень.

За його словами, наразі Кабінетом Міністрів України запроваджений мораторій на проведення перевірок суб’єктів господарювання. Уся відповідальність за експлуатацію технічно несправних автобусів лежить безпосередньо на керівництві підприємств, які здійснюють перевезення пасажирів.

Поруч із технічною несправністю серед причин аварійних ситуацій на дорозі стоїть і людський фактор. Як наголосив начальник управління Укртрансінспекції в області Олександр Бичек, дуже часто водії працюють на маршруті близько 14 годин підряд, а про перевірку їхнього здоров’я подекуди навіть не йде й мова.

– Щоразу перед виїздом на лінію має здійснюватися перевірка стану здоров’я водіїв. Зазвичай її проводять, хоча й не без недоліків, – каже він. – Перед виїздом на лінію в основному проводиться але є в деяких випадках недоліки. Власне, безпека на дорозі залежить від того, як працюють водії. Керування транспортним засобом більше 8 годин не допускається, при цьому у водія має бути перерва на обід… Облік робочого часу має вестися тахографами. Варто пам’ятати й про те, що обов’язок водія при руху транспортних засобів не займатися нічим, окрім його керування. На жаль, із цим є проблеми – особливо це розмови по мобільному телефону.

Насамкінець він закликав перевізників провести інструктажі з персоналом щодо всіх передбачених законодавством вимог до організації перевезень та звернув увагу на необхідність як слід укомплектувати транспорт.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x