На Черкащині збільшуватимуть площі лісів

На Черкащині збільшуватимуть площі лісів

Одним із пріоритетних завдань лісівників Черкащини є збільшення загальної площі лісів області. Тож якісне та професійне створення лісових культур – справа відповідальна та надважлива. Про це «Нова Доба» на офіційному сайті Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Для вивчення позитивного досвіду колег під керівництвом начальника обласного управління Олександра Дзюбенка на базі Лисянського та Смілянського лісгоспів була проведена виїзна виробнича нарада. Основне питання, яке було розглянуто – методи створення лісових культур дуба звичайного та способи зберігання жолудів, обговорили також й інші виробничі питання. На нараду були запрошені директори та головні лісничі лісгоспів.

Нарада розпочалася з пленарного засідання в Шевченківському лісництві. Головний спеціаліст-аудитор Анатолій Рутенко проаналізував усунення порушень та зауважень за результатами нещодавно проведеного аудиту лісгоспів. Начальник відділу лісового та мисливського господарства управління Валентин Швець доповів про роботу лісової охорони щодо охорони лісів від незаконних рубок. За його словами, частині лісгоспів необхідно покращити роботу в плані виявлення правопорушників та підвищення відсотку відшкодувань за заподіяну шкоду від виявлених незаконних рубок. Наголосив також доповідач на тому, що вже необхідно розпочинати роботу з посилення охорони хвойних насаджень в передноворічний період.

Питання створення лісових культур дуба звичайного обговорили безпосередньо на лісових ділянках у Лисянському лісгоспі. Учасники наради побували на кількох об’єктах у Шевченківському лісництві, оглянули різновікові насадження, на яких головною породою є дуб звичайний.
У ході наради лісівники Черкащини обговорювали те, яким чином досягати найкращого результату при створенні лісових культур дуба звичайного, і при цьому зменшувати затрати на їх вирощування. Аналізували способи обробітку ґрунту, технологічні процеси створення лісових культур, застосування гербіцидів та мінеральних добрив, порівнювали результати проведених доглядів та здійснених рубок освітлення й прочищення в насадженнях. Окремо зупинилися на питанні захисту культур від диких тварин, адже досить часто молоді дуби страждають від диких кіз, кабанів та інших лісових мешканців.

У Будянському лісництві Смілянського лісгоспу оглянули нову холодильну камеру для зберігання жолудів, яка була встановлена нещодавно. Об\’єм її 13 метрів кубічних, у ній може зберігатися до 5 тонн жолудів. Тож відтепер смілянські лісівники убезпечені від неврожайних років та будуть мати постійний стратегічний запас жолудів, адже сучасна холодильна камера допомагатиме зберігати якісне насіння до п\’яти років.

Начальник обласного управління Олександр Дзюбенко наголосив, що ефективність створення лісових культур передусім залежить від вдалого поєднання ряду факторів і на кожному підприємстві вони можуть бути індивідуальні. Це і якісна підготовка ґрунту, і відмінний посадковий матеріал, й оптимальна схема посадки чи посіву, і ретельні догляди за сходами та молодими насадженнями. Тому керівництво лісгоспів має провести чіткі й виважені розрахунки та обирати ті методи й способи, які допоможуть забезпечити максимальну приживлюваність культур дуба звичайного. А це, в свою чергу, забезпечить збільшення здорових та продуктивних лісів Черкащини.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x