Хто і коли сплачує транспортний податок

Хто і коли сплачує транспортний податок

У ГУ ДФС у Черкаській області нагадали, хто і коли сплачує транспортний податок.
Платниками транспортного податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні легкові автомобілі, які визначені нормами Податкового кодексу України об’єктами оподаткування.
Так, об\’єктом оподаткування транспортним податком є легкові автомобілі, які використовувалися до 5 років і мають об\’єм циліндрів двигуна понад 3000 куб. см. Порядок подання декларації із вказаного податку до органу фіскальної служби визначено статтею 267 Податкового кодексу України. Про це «Нова Доба» дізналася в ГУ ДФС у Черкаській області.

Платники податку – юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і до 20 лютого цього ж року подають контролюючому органу за місцем реєстрації об\’єкта оподаткування декларацію за встановленою формою з розбивкою річної суми рівними частками поквартально.

Водночас у разі придбання об\’єктів оподаткування протягом року, юридичні особи – платники транспортного податку подають декларацію протягом місяця з дня виникнення права власності на такий об\’єкт, а податок сплачується починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об\’єкт. Форма Податкової декларації з транспортного податку затверджена Міністерством фінансів України (наказ Міністерства фінансів України від 10.04.2015 №415). Враховуючи вимоги пункту 46.6 статті 46 Податкового кодексу України юридичні особи – платники транспортного податку будуть звітувати за формою встановленою наказом №415 починаючи з 1 січня 2016 року – наступного базового податкового (звітного періоду). Цього року платники транспортного податку – юридичні особи до 20 лютого 2015 року декларували об’єкти оподаткування використовуючи Розрахунок суми збору за першу реєстрацію транспортних засобів, затверджений наказом Міністерства доходів і зборів України від 05.12.2013 № 767.

Фізичні особи – платники транспортного податку декларацій не складають і не подають – до 1 липня базового податкового (звітного) періоду (року) вони отримують відповідні повідомлення-рішення про сплату податку.

Транспортний податок сплачується (згідно з п.п. 267.8.1 п. 267.8 ст. 267 Податкового кодексу України) за місцем реєстрації об’єктів оподаткування і зараховується до відповідного бюджету згідно з положеннями Бюджетного кодексу України у такі строки:
а) фізичними особами – протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення;
б) юридичними особами – авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом, які відображаються в річній податковій декларації.
Статтею 267 Податкового кодексу України пільги зі сплати транспортного податку не передбачені.

За цим профільного управління ГУ ДФС у Черкаській області транспортний податок сплачують 59 юридичних осіб та 275 фізичних платників області. З початку року на сьогодні до місцевих бюджетів сплачено 8,39 млн.грн. транспортного податку.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x