Горобина – не лише красива, але й лікувальна рослина

Горобина – не лише красива, але й лікувальна рослина

Горобина червона – дуже гарне дерево, з пухнастою кроною, витонченими листками і яскраво-помаранчевими плодами-ягодами, зібраними у великі кисті. Але не тільки своєю красою славиться горобина. Ця рослина має ще й надзвичайні лікувальні властивості. Інформує власний кореспондент «Нової Доби».

Ягоди горобини містять цілий комплекс вітамінів і мінералів, які необхідні організму, а саме: провітамін А, вітамін РР, вітаміни B1, В2 і С. Р, К, Е, каротин. Плоди горобини містять чимало калію, магнію, фосфору, заліза та інших макро- і мікроелементів. Провітаміну А у зрілих ягодах більше, ніж у моркві, а вітаміну С більше, ніж у лимонах. Такий багатий склад робить горобину дуже цінним лікувальним продуктом. Важливим компонентом горобини є пектини, які пригнічують газоутворення в кишечнику.
У свіжому вигляді ягоди червоної горобини гіркі, тому їх рідко вживають у їжу. Але за своїм складом вони є цінною сировиною для медичної промисловості.
Призначають ліки з горобини при астенії, недокрів\’ї та авітамінозах. Горобина звичайна діє як проносний, сечогінний, кровоспинний і нормалізуючий сольовий обмін засіб. Її застосовують при гіпертонії, атеросклерозі, подагрі, ревматизмі, геморої, дисменореї. Іноді горобину використовують як легкий проносний і сечогінний засіб, призначають у випадках недуг нирок і сечового міхура, при сечокам\’яній хворобі, а також при гастритах зі зниженою кислотністю шлункового соку.
Фітотерапевти рекомендують застосовувати ліки з плодів горобини червоної при цукровому діабеті, сечокам\’яній хворобі, гепатиті, гепатохолециститі. Лікарі відзначають помічну дію горобини від дизентерії, ревматизму, при жовчнокам\’яній хворобі, атонії кишечнику в літніх людей.

Для оздоровлення та профілактики гіпертонії і атеросклерозу, зниження рівня холестерину, при авітамінозах, підвищенні кров\’яного тиску, простудних захворюваннях, зниженій кислотності шлункового соку, корисний свіжий сік ягід горобини (приймати по 1 ст. л. 3-4 рази на день перед їдою). Сік можна приймати як жовчогінний засіб при холециститі: по 1 ч. л. за 30 хв. до прийому їжі.
Як приготувати горобиновий сік: на 2 кг ягід взяти 2 л води. Промиті плоди горобини залити водою і варити в закритій каструлі до розм\’якшення. Потім протерти через сито, сік віджати і пастеризувати в закритих банках або пляшках (в півлітрових банках – 15 хвилин). Зберігати в прохолодному місці.
Рекомендуємо навесні та восени вживати відвар плодів горобини і плодів шипшини як профілактичний і полівітамінний засіб. Для його приготування слід узяти по 1 ст. л. плодів шипшини і горобини, подрібнити їх і залити склянкою води. Кип\’ятити на слабкому вогні, настояти годину. Процідити і приймати по 50 мл чотири рази на день за 30 хв. до прийому їжі.
Тим, хто страждає від анемії (недокрів\’я), корисно пити такий настій: 2 ч. л. плодів горобини залити двома склянками окропу, настояти годину і процідити. Випити за 3-4 прийоми протягом дня.
Щоб уникнути гіповітамінозу (нестачі вітамінів), корисно приготувати такий напій: по 0,5 ст. л. плодів горобини і шипшини залити двома склянками окропу, кип\’ятити 10 хв., настояти одну добу в закритому посуді, додати за смаком мед або цукор, приймати 3-4 рази на день.

У разі фарингіту і ларингіту приготуйте розчин для полоскання горла: одна ст. л. соку ягід додати до однієї склянки окропу. Полоскати хворе горло можна і настоянкою плодів горобини: 2 ч. л. сухих ягід настояти у двох склянках окропу протягом години, а потім процідити.
При закрепах знадобиться такий рецепт: перекрутити горобину на м\’ясорубці, додати цукор (половину обсягу горобини). Суміш приймати по 1 ст. л. тричі на день.
Для очищення кишечника 1 ч. л. горобини розімніть ложкою, залийте склянкою теплої перевареної води. Настояти 6-8 годин. Не проціджуючи, випити протягом дня. Так потрібно робити кілька днів поспіль.
Якщо дошкуляють головний біль і безсоння, щодня з\’їдайте по 10 ягід. Вживайте їх протягом декількох тижнів, і проблеми зникнуть.
Горобина допоможе і тим, хто хоче позбутися бородавок. Для цього слід якомога частіше протягом дня протирати бородавки соком горобини або розім\’яти ягоди і прикріпити їх лейкопластиром (це можна зробити і на ніч).

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x